Linkuri accesibilitate

Cehia: Serviciul secret rus, în spatele exploziilor din 2014 de la depozitele de muniții


Poliția cehă a confirmat luni că agenți ai serviciilor de informații militare ale Rusiei (GRU) au fost implicați în două explozii ale depozitului de muniții de lângă satul Vrbětice, din estul țării, care au avut loc în urmă cu zece ani. În explozie au murit doi muncitori.

Rușii au vrut astfel să împiedice livrarea de arme și muniții în zonele în care armata rusă își desfășura operațiunile, în primul rând în Siria și Ucraina, a declarat șeful Centrului Național de Combatere a Crimei Organizate al Poliției Cehe, Jiri Mazanek.

Cu toate acestea, poliția a fost nevoită să închidă cazul pentru că Rusia a refuzat să coopereze cu anchetatorii cehi.

Raportul poliției nu menționează numele ofițerilor GRU, dar anchetatorii i-au numit înainte pe Anatoli Cepiga și Alexandr Mîșchin.

Marea Britanie spune despre cei doi că au fost implicați și în otrăvirea, în 2018, a fostului ofițer de informații sovietic Serghei Skripal și a fiicei sale în orașul Salisbury.

Șeful Serviciului Ceh de Securitate și Informații, Mihal Kudelka, spune că mai sunt și alți ruși implicați în explozii, dar Cepiga și Mîșchin sunt considerați principalii organizatori.

Kudelka nu a dat numărul total al rușilor care au participat în operațiunea de la de ruși care au participat la operațiunea de la Vrbětice.

În 2021, Praga a acuzat Moscova că a fost implicată în explozii și a expulzat mai mulți diplomați ruși.

Satul, cu o populație de aproximativ 300 de locuitori, este amplasat în centrul Moraviei, în estul îndepărtat al țării.

În 2014, un depozit de muniții dintr-un fost complex al armatei, sigilat cu sârmă ghimpată și semne de avertizare, a fost ținta a două atacuri, în octombrie și în decembrie.

Doi angajați au fost uciși și o mare parte a complexului a fost pusă la pământ.

O investigație The Insider a dezvăluit că unitatea GRU în care se pare că au lucrat Cepiga și Mîșchin ar putea fi implicată într-o explozie la un depozit de arme din Bulgaria în 2011.

Rusia a negat categoric orice implicare în explozii.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG