Linkuri accesibilitate

3 minute | Imunitatea lui Trump. Geoană, studentul sârguincios. Victimele torturii din detenția israelienilor


Curtea Supremă, în care Donald Trump și-a asigurat o majoritate, a hotărât că președinții americani au imunitate pentru faptele din timpul mandatului.
Curtea Supremă, în care Donald Trump și-a asigurat o majoritate, a hotărât că președinții americani au imunitate pentru faptele din timpul mandatului.

Curtea Supremă a Statelor Unite decide că Trump are imunitate. Mircea Geoană răspunde la acuzațiile de plagiat. Palestinienii descriu tortura din detenție. 

Bun găsit,

Iată subiectele dimineții:

  • Curtea Supremă din SUA a hotărât că Donald Trump poate primi imunitate pentru faptele ce țin de puterile sale constituționale, deschizând portița ca el să nu sufere consecințe după încurajarea încercării de lovitură de stat din 6 ianuarie 2021.
  • Mircea Geoană a fost acuzat că și-a plagiat lucrarea de doctorat. Cum răspunde posibilul candidat prezidențial?
  • Un medic palestinian eliberat din detenția israeliană descrie tortura sistemică la mâna soldaților. Se strâng din ce în ce mai multe mărturii care susțin același lucru.

Imunitatea lui Trump

Fostul președinte american și actual candidat Donald Trump are imunitate parțială pentru acțiunile din timpul mandatului precedent, a hotărât luni Curtea Supremă a Statelor Unite, anunță Reuters. Potrivit hotărârii, el are imunitate pentru toate faptele care țin de puterile sale constituționale de președinte și poate fi urmărit penal doar pentru fapte comise în calitate de persoană privată.

Conform CNN, această hotărâre răstoarnă o hotărâre precedentă de la nivel federal care conchidea că Trump nu are imunitate pentru posibile infracțiuni în cazul încercării de lovitură de stat din 6 ianuarie 2021, pe când fostul președinte încă era în funcție. The Guardian explică impactul acestei decizii.

Este prima oară în istoria Americii când Curtea Supremă decide că foștii președinți au un grad de imunitate de urmărirea penală, iar Trump este primul fost președinte care a fost acuzat penal, amintește BBC.

Pe 6 ianuarie 2021, încurajați de Donald Trump – care a pierdut cursa pentru realegere – mii de oameni au încercat să preia cu forța controlul asupra clădirii Congresului Statelor Unite, pentru a preveni numirea în funcție a succesorului Joe Biden.
Pe 6 ianuarie 2021, încurajați de Donald Trump – care a pierdut cursa pentru realegere – mii de oameni au încercat să preia cu forța controlul asupra clădirii Congresului Statelor Unite, pentru a preveni numirea în funcție a succesorului Joe Biden.

Pentru cei ce vor să intre în detalii, AP și New York Times au ținut live-bloguri în care au urmărit consecințele evenimentului .

În SUA, președinții numesc membrii Curții Supreme, iar Trump și-a asigurat încă din timpul mandatului o majoritate conservatoare care este de partea sa, numind trei din cei nouă judecători, punctează Al Jazeera. Judecătorii din Curtea Supremă au mandate pe viață.

Cei trei judecători liberali se opun hotărârii și avertizează că aceasta îl „încoronează” pe Trump și-l pune deasupra legii, permițându-i să încalce în continuare legea și să scape nepedepsit. Mai multe despre perspectiva judecătorilor liberali, în New York Times.

Președintele Joe Biden avertizează că, prin această hotărâre, „practic nu mai există limite asupra a ceea ce poate face președintele”, transmite CNN.

Geoană, acuzat de plagiat

Într-un articol publicat luni dimineață în PressOne, jurnalista Emilia Șercan îl acuză pe Mircea Geoană, posibil candidat la prezidențiale, că și-a plagiat lucrarea de doctorat.

Tot în PressOne, interviul prin care Geoană răspunde acuzațiilor: el spune că secțiunile plagiate ar fi fost doar citate și justifică de ce i-a luat 12 ani (timp în care a fost și ambasador la Washington) să termine lucrarea. Geoană se descrie drept „sârguincios” și spune că a făcut „totul onest”.

În cei 12 ani în care Geoană și-a scris lucrarea de doctorat, el a fost ambasador la Washington.
În cei 12 ani în care Geoană și-a scris lucrarea de doctorat, el a fost ambasador la Washington.

Mai apoi, într-o postare pe Facebook, Geoană sugerează că ar fi o strategie politică împotriva sa, pentru că investigația a apărut înaintea alegerilor. Mai multe la Europa Liberă. Reacția ulterioară a jurnalistei, la HotNews.

Șercan a mai dovedit în trecut și plagiatul tezelor de doctorat ale lui Lucian Bode, Robert Negoiță și Nicolae Ciucă.

Tortura prizonierilor palestinieni

Mohammed Abu Salmiya, medicul-șef al celui mai mare spital din Fâșia Gaza, al-Shifa, a fost eliberat luni după șapte luni în care a fost încarcerat fără acuzații de israelieni. El a fost reținut în timp ce evacua pacienții într-un convoi umanitar al ONU, precizează Middle East Eye.

Potrivit The Guardian, medicul spune că el și ceilalți deținuți au fost torturați aproape zilnic, bătuți, înfometați, atacați cu câini și umiliți.

Nu este prima acuzație de tortură îndreptată împotriva israelienilor. În mai, CNN a publicat o investigație în care prezintă și imagini cu tortura din centrul de detenție din deșertul Negev.

Medicul Mohammed Abu Salmiya a fost eliberat după șapte luni de detenție. El descrie tortura fizică și mentală la care a fost supus, împreună cu ceilalți prizonieri.
Medicul Mohammed Abu Salmiya a fost eliberat după șapte luni de detenție. El descrie tortura fizică și mentală la care a fost supus, împreună cu ceilalți prizonieri.

Pentru publicația +972 Magazine, un avocat care a vizitat centrul de detenție descrie condiții mai grele decât în Guantanamo Bay sau închisoarea Abu Ghraib, ambele cunoscute pentru încălcările crude ale drepturilor omului. Însăși victimele din Guantanamo spun pentru Al Jazeera că israelienii copiază în aceste centre de detenție metodele americane de tortură.

ONU s-a sesizat în urma mărturiilor și cere guvernului israelian să investigheze presupusa tortură din centrele armatei. Organizația pentru drepturile omului Euro-Med Monitor scrie despre tortura și execuțiile extrajudiciare la care sunt supuși prizonierii palestinieni. Human Rights Watch explică modelul de rețineri fără acuzații care a strâns mii de palestinieni în închisorile israeliene încă dinaintea războiului.

Alte subiecte:

  • Pe 1 iulie a murit Ismail Kadare, cel mai renumit scriitor albanez. Necrologul său, la New York Times.
  • PNL și PSD dau startul alegerilor parlamentare și prezidențiale cu o nouă rivalitate. Detalii la Europa Liberă.
  • Kyiv Independent prezintă filmări din misiunea eliberării Insulei Șerpilor de către armata ucraineană, unul dintre cele mai importante momente de la începutul războiului din Ucraina.

Așteptăm mesajele tale la treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Toate cele bune,
Sabina

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
XS
SM
MD
LG