Linkuri accesibilitate

PressOne: Mircea Geoană a plagiat în teza de doctorat rapoarte ale foștilor președinți Clinton și Bush. Reacția oficialului NATO


Mircea Geoană, în vârstă de 65 de ani, este adjunctul secretarului general al NATO și a fost ambasador al României la Washington și ministru de Externe.
Mircea Geoană, în vârstă de 65 de ani, este adjunctul secretarului general al NATO și a fost ambasador al României la Washington și ministru de Externe.

Mircea Geoană, adjunctul secretarului general al NATO, este acuzat că a plagiat circa o treime din lucrarea sa de doctorat, potrivit unei investigații PressOne. 78 dintre cele 279 de pagini ar fi fost copiate fără citarea sursei. El ar fi copiat rapoarte ale foștilor președinți americani Bill Clinton și George W. Bush.

Actualizare 12:45 - Mircea Geoană a oferit o nouă reacție, publică, în legătură cu acuzațiile că a plagiat teza sa de doctorat.

„Din seria caută până găsești și, dacă nu găsești, inventează, mă trezesc astăzi cu o acuzație de plagiat a tezei de doctorat pe care am terminat-o acum 20 de ani. De ce astăzi? Probabil pentru că unii s-au speriat de discuțiile din spațiul public despre o posibilă candidatură a mea (la alegerile prezidențiale - n.r.)”, a scris Mircea Geoană, luni, pe pagina de Facebook.

Considerat un potențial candidat la președinția României la alegerile din acest an, Geoană a mai candidat în 2009, când a pierdut în favoarea lui Traian Băsescu.

De asemenea, luni, el a publicat trei fotografii care arată lucrarea sa de doctorat și a mai spus că „specialiști în domeniu s-au pronunțat deja public asupra unei teze la care am muncit timp de ani de zile” și că „mai multe softuri anti-plagiat spun că NU există similitudini”.

„Și totuși cineva se trezește să vină cu o acuzație falsă, nu pot decât să mă gândesc la rea-intenție sau rea-credință”, a adăugat adjunctul secretarului general al NATO.

„Lăsând la o parte părerile personale despre ce ar fi trebuit să scriu în teză (nu știam că este o lucrare colectivă și trebuie să cer părerea unor oameni care nu sunt specialiști în domeniu!), pe fond, cele menționate și conceptul de plagiat sunt lucruri total diferite”, a mai spus Mircea Geoană.

„Voi fi întotdeauna un promotor al valorilor de orice fel, dar, în același timp, nu am cum să nu sancționez impostura intelectuală, cu valențe și intenții politicianiste.”

Acesta a menționat că se aștepta la „astfel de atacuri murdare, așa cum, de 3 luni, anumite posturi de televiziune duc o campanie de denigrare la adresa mea”.

„Încă o campanie de fake news nu e nimic nou sub soare. Am în spate o carieră de studii în țară și străinătate în inginerie, drept, administrație publică, economie. Am făcut acest doctorat nu pentru a avea o floare la butonieră sau din nevoia de a ocupa vreo funcție, ci din curiozitate intelectuală și dorința de a cunoște și de a mă perfecționa continuu”, a mai scris el.

„Nu voi permite nimănui, din motive exclusiv electorale și, în mod evident, motivat politic, să pună la îndoială o viață de muncă și studii făcute la cel mai înalt nivel de probitate și profesionalism”, a subliniat Mircea Geoană.

PressOne: 78 de pagini plagiate în teza de doctorat a lui Mircea Geoană

PressOne a publicat luni o investigație în care spune că Mircea Geoană a plagiat prin traducere, fără vreun fel de atribuire și fără ghilimele, zeci de pagini din rapoartele anuale prezentate Congresului SUA de președinții americani Bill Clinton și George W. Bush.

Cea mai mare parte a conținutului identificat ca fiind plagiat, menționează publicația, provine din documente oficiale emise de Administrația Prezidențială a Statelor Unite ale Americii.

Ar fi vorba de trei rapoarte economice ale președinților SUA: primul a fost prezentat Congresului SUA, în februarie 1999, de Bill Clinton, iar celelalte două, de președintele George W. Bush, în februarie 2002, respectiv februarie 2003.

Niciuna dintre aceste lucrări nu este citată în textul doctoratului lui Mircea Geoană și nu este trecută în bibliografie, relatează PressOne.

Geoană a susținut lucrarea de doctorat la Academia de Studii Economice (ASE) București, în anul 2005, după 12 ani de studii doctorale.

Numele tezei: „Evoluții în zona Atlanticului de Nord. Concluzii pentru integrarea României în structurile euro-atlantice”.

Însă, subiectul central este comprimat în 1,4% din totalul lucrării, menționează jurnalista Emilia Șercan în investigația sa.

Ea mai spune că în lucrare nu sunt trecute „nici măcar momentele-cheie, de manual, din etapele de aderare la NATO și UE”.

Mai mult, cel puțin 78 de pagini din cele 279 ale lucrării susținute în urmă cu două decenii au conținut plagiat - text, grafice și tabele - preluat fără atribuirea surselor.

PressOne subliniază că Mircea Geoană a folosit o tehnică de preluare neautorizată de conținut, regăsită și în alte teze de doctorat ale unor demnitari de rang înalt: plagiatul prin traducere.

Mircea Geoană spune că lucrat „sârguincios” și „onest”

Într-un răspuns oferit PressOne, Mircea Geoană nu a negat categoric că ar fi plagiat porțiuni din teza sa de doctorat.

El a spus că a lucrat „sârguincios” și „onest”, adăugând că nu simte că a încălcat „regulile din vremea respectivă”, despre care publicația subliniază că originalitatea era o condiție obligatorie.

„Nu știu, eu vă spun că ceea ce am făcut eu cu teza mea de doctorat a fost făcut absolut onest și nu mă simt cu absolut nimic în afară a regulilor din vremea respectivă. Acum… dacă s-au schimbat regulile între timp, e altceva”, a răspuns Mircea Geoană.

„N-am niciun fel de problemă în clipa în care e ceva care e demonstrat că e în afară normelor, să zic, academice de atunci. N-am nicio fel de problemă, sunt absolut pe linie cu dumneavoastră și cu orice altcineva care face asta de o manieră, cum să zic, echilibrată și obiectivă”, a mai spus Geoană.

Cine este Mircea Geoană

Politician și diplomat român născut în 1958, Mircea Geoană ocupă funcția de secretar general adjunct al NATO din octombrie 2019.

A fost președintele Partidului Social Democrat (PSD) din 2005 până în 2010 și a fost candidatul partidului la funcția de președinte al României în alegerile din 2009, pierzând la limită în fața lui Traian Băsescu.

Între 2008 și 2011 a fost președinte al Senatului României. De asemenea, a fost ministrul de Externe al României între 2000 și 2004.

Înainte de cariera politică, între 1996 și 2000, Geoană a fost ambasador al României în Statele Unite.

Este absolvent al Universității Politehnice din București, al Universității din București, al École nationale d'administration din Paris și doctor al Academiei de Studii Economice din București, potrivit CV-ului său.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG