Linkuri accesibilitate

3 minute | Cei 7 Mari oferă Ucrainei fonduri rusești confiscate, China exportă comunism, Coldplay in love


Liderii celor 7 cele mai industrizalizate țări de pe glob, alături de președintele Consiliului European, Charles Michel, și de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-au reunit în Italia, 13-15 iunie 2024.
Liderii celor 7 cele mai industrizalizate țări de pe glob, alături de președintele Consiliului European, Charles Michel, și de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-au reunit în Italia, 13-15 iunie 2024.

Liderii G7 vor oferi Ucrainei 50 de miliarde din fondurile rusești înghețate în Occident. Peste 1.600 de documente de la Ministerul Comerțului din China arată că Beijingul își exportă sistemul politic în Estul Europei și Sudul Global. România - fără rezultate oficiale la cinci zile după alegeri.

Bună dimineața, dragi prieteni,

Autoritățile de la București nu sunt în stare să ofere rezultatele finale ale alegerilor din 9 iunie nici la cinci zile de la europarlamentare și locale. Abundă exemplele de proastă organizare și acuzațiile de fraudă.

Nici premierul, nici președintele, nici șeful Autorității Electorale Permanente nu au cerut public explicații și nici nu au oferit vreo explicație cetățenilor.

Dar iată principalele știri ale dimineții:

  • Liderii G7 au căzut de acord să ofere Ucrainei 50 de miliarde USD din averile rusești înghețate.
  • China încearcă deliberat să își exporte sistemul politic în Europa de Est, Africa și Asia, relevă documente interne de la Beijing.
  • Rezultatele oficiale ale alegerilor pentru europarlamentare și locale din România întârzie. Acuzațiile de fraudă se înmulțesc.

Statele Unite semnează cu Ucraina un acord de securitate istoric

New York Times spune că acordul de securitate semnat ieri, în Italia, de președinții Biden și Zelenski arată Moscovei că Occidentul nu este dispus să lase Ucraina la mâna lui V. Putin indiferent cât de urât se prelungește conflictul.

În plus, Statele Unite se află în fruntea țărilor care vor furniza Ucrainei în jur de 50 de miliarde de dolari, sume provenind din dobânzile la fondurile de circa 325 de miliarde de dolari, lăsate de Vladimir Putin în Occident dinainte de invadarea țării vecine.

„Vladimir Putin nu ne poate scoate din joc, nu ne poate diviza, iar noi vom fi alături de Ucraina până când va câștiga acest război”, îl citează BBC pe liderul de la Casa Albă.

Acordul de securitate SUA - Ucraina prevede ajutor militar în armament, tehnici de luptă și instruire, dar nu trimiterea de soldați americani combatanți pe teritoriul ucrainian, relatează și Le Monde.

Este o mai veche datorie a Statelor Unite, care alături de Marea Britanie a promis Kievului aceste garanții, atunci când, după dezmembrarea URSS - Kievul a fost de acord să renunțe la arsenalul nuclear și la flota din Marea Neagră în favoarea Rusiei.

The Guardian accentuează altă perspectivă a înțelegerilor din Italia: „democrațiile sunt în stare să livreze”. În cazul de față, securitate (pentru națiunile ferite de război, bunăstare).

China exportă comunism

Țara cu un miliard și jumătate de locuitori este condusă de la finele celui de-Al Doilea Război Mondial de Partidul Comunist Chinez, partid unic. În 1989, la capătul unor experimente politice sângeroase și a unor încercări de redresare eșuate, PCC a decis că singura soluție de a ieși din faliment este să descentralizeze economia și să tolereze economia de piață, păstrând însă controlul politic.

Occidentul - încântat de victoria comunismului în Europa și prăbușirea lui inclusiv la Moscova, a salutat (mulți experți ar spune că a încurajat activ) schimbarea de macaz.

Plămânii regimului politic chinez au început astfel să respire oxigen de pe toate piețele lumii, inclusiv cele occidentale.

Înăsprirea regimului politic de la Beijing - vezi Congresul PCC din 2023 - pune însă mari probleme etice și strategice, iar războiul Rusiei contra Ucrainei i-a apropiat mult pe Vladimir Putin și Xi Jinping.

Un raport The Atlantic Council, un think tank american, citat de Europa Liberă dovedește însă în baza a peste 1.600 de documente de la Ministerul Comerțului din China că decidenții de la Beijing își exportă regimul autoritarist-comunist în țările partenere.

E vorba în primul rând de state din Africa, Asia, dar și și din Europa de Est și foste republici comuniste.

Apropo, Politico atrage atenția că Armenia basculează spre Occident în condițiile în care documente recente arată că aliatul cel mai apropiat al Moscovei, Belarus, a livrat armament Azerbajeanului între 2018-2022.

Între timp, capitala Armeniei este copleșită de proteste generate de recentul acord de cedare teritorială către Azerbaijan, plus reacția brutală a forțelor de ordine, după cum relatează colegii de la Erevan.

Alegeri în România: prea multe voturi lipsă în dreptul partidelor mici

Europa Liberă și multe alte publicații continuă să relateze despre neregulile/ stângăciile/ încurcăturile, dar și acuzațiile de fraudă și solicitările de renumărare a voturilor pentru scrutinul din 9 iunie.

Pe lângă faptul că rezultatele oficiale întârzie și la cinci zile de la vot, problema e că nici premierul, nici președintele, nici șeful Autorității Electorale Permanente nu au cerut public explicații și nici nu au oferit vreo explicație cetățenilor.

E remarca principală a analizei G4Media, dar nu numai.

Ne-am folosit totuși de rezultatele parțiale, puteți consulta, de pildă, harta electorală desenată de Europa Liberă.

La fel a procedat Politico, care oferă cu nume și prenume componența Parlamentului European. Inclusiv cu europarlamentarii români.

Când despre îngrijorarea că anumiți europarlamentari români vor face prea mult zgomot la Strasbourg, puteți afla tot din Politico, că Diana Șoșoacă se află în compania unui neamț, a unui polonez și a unui slovac, și prin putinism, și prin atitudine.

Există însă răspunsuri potrivite în orice situație, oricât de grave, de stânjenitoare, ar fi ele.

Un astfel de răspuns perfect sunt cuvintele solistului de la Coldplay, Chris Martin, ca replică la huiduielile la adresa invitatului său, Babasha, din seara precedentă.

Fișierul video - memorabil - este preluat de mulți ziariști. Probabil și în așteptarea unui leadership adevărat. Sau a unei speranțe.

„Huiduiți-mă pe mine. Vă iubesc necondiționat”.

Alte subiecte:

  • Vrei să știi dacă angajatorul supraveghează ce faci pe laptopul sau telefonul de serviciu? Washington Post explică cum poți verifica.
  • Cum reușesc să se răcorească cele mai fierbinți orașe din Statele Unite. Cât mai mulți copaci și acoperișuri verzi, plus vospitul în alb. Aviz noilor primari din România afectată des de secetă.
  • Astăzi începe TIFF. Aveți aici broșura festivalului, iar aici o listă cu invitații speciali. Dacă plecați din București cu mașina, o puteți face pe Transfăgărășan. PressOne zice la Știri din cealaltă Românie că s-a redeschis.

Nu uitați de treiminute@rferl.org și că ne găsiți și pe Facebook și Instagram.

Aveți grijă de voi, toate cele bune,

Elena

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Elena Tănase

    E jurnalist de peste 20 de ani. A început cu opt ani la BBC, a continuat cu doi ani la România Liberă, apoi a intrat în televiziune: opt ani din zece la Digi24. Din septembrie 2020, Elena Tănase este directorul Europei Libere. Cu studii de istorie și științe politice, s-a remarcat prin documentare video de istorie recentă: Povestea Cumințeniei Pământului (2016), Abdicarea Regelui Mihai (2017), Revoluția Română. De ce a curs sânge (2019). 

XS
SM
MD
LG