Linkuri accesibilitate

Reales cu 50%, președintele CJ Călărași a fost trimis în judecată. Prejudiciu de 116.000 de euro


Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași, în 2021.
Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași, în 2021.

Președintele Consiliului Județean (CJ) Călărași, Vasile Iliuță, a fost trimis miercuri în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție într-un dosar în care este acuzat că a produs instituției pe care o conduce un prejudiciu de aproximativ 600.000 de lei, adică peste 100.000 de euro.

Vasile Iliuță a fost reales cu aproape 50% din opțiunile electoratului călărășean după alegerile locale din 9 iunie, ceea ce înseamnă că a candidat la șefia CJ din partea PSD știind că este anchetat penal de procurorii anticorupție. El este acuzat de abuz în serviciu în formă continuată.

Fostul vicepreședintele CJ, Mihăiță Beștea, l-ar fi acoperit pe Iliuță cu documente și ar fi garantat pentru el la DNA în numele instituției fără să aibă dreptul. Și el a fost ales în urmă cu câteva zile, în funcția de primar al orașului Oltenița.

Procurorii anticorupție spun despre Iliuță că, împreună cu doi consilieri de achiziții publice din primărie, Iulia-Simina Tudor și Gabriel Dima, ar fi încheiat trei contracte pentru paza obiectivelor CJ Călărași cu SC Nylvyan SRL, deși firma respectivă nu avea licență și nu îndeplinea criteriile de participare la licitații.

Cei doi consilieri știau că societatea nu îndeplinea condițiile legale pentru a executa contractul și nici condițiile prevăzute în caietul de sarcini, dar, cu toate acestea, ar fi întocmit și semnat mai multe note explicative pentru a înlesni câștigarea licitației de firma amintită, spune DNA.

Consilierii sunt acuzați de abuz în serviciu în formă continuată și de fals intelectual.

Prejudiciul creat astfel Consiliului Județean Călărași este de 582.083 lei (116.949,42 euro), concomitent cu obținerea unui folos necuvenit, în același cuantum, pentru societatea respectivă.

Cu toate acestea, Consiliul Județean Călărași nu s-a constituit parte civilă în procesul penal.

Mai mult, vicepreședintele CJ, Mihăiță Constantin Beștea, cu ajutorul secretarului general al județului, Paraschiv Aurel, ar fi dat procurorilor DNA, în numele Consiliului Județean Călărași, o hârtie în alb pentru șeful CJ din care ar fi reieșit că nu s-a produs de fapt niciun prejudiciu instituției.

Pentru că s-ar fi substituit fără drept autorităților deliberative, vicepreședintele Beștea este și el acuzat de uzurparea funcției asimilată infracțiunilor de corupție și de favorizarea făptuitorului, iar secretarul general al Consiliul Județean Călărași, Aurel Paraschiv, este acuzat de complicitate la uzurparea funcției și de favorizarea făptuitorului.

Reprezentantul societății, M.N, și SC Nylvyan SRL sunt acuzați, de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată.

Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au dispus măsuri asigurătorii asupra unui imobil ce aparține lui Vasile Iliuță.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG