Linkuri accesibilitate

Dosarul 2 Mai: Procesul lui Vlad Pascu se reia după ce judecătoarea a fost recuzată


Procesul lui Vlad Pascu se reia de la zero, după
Procesul lui Vlad Pascu se reia de la zero, după

Judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu, tânărul care – sub influența drogurilor – a ucis două persoane în 2023, a fost recuzată din dosar. Procesul se va relua de la capăt. Hotărârea de recuzare a fost luată marți, în aceeași zi în care CSM a aprobat transferul judecătoarei la Judecătoria Constanța.

Judecătoarea Ioana Ancuţa Popoviciu a fost desemnată să soluţioneze dosarul în care este judecat Vlad Pascu, autorul accidentului de la 2 Mai din vara anului trecut, în urma căruia doi tineri au murit și alți trei au fost răniți, scrie Agerpres.

Familiile victimelor accidentului și avocații lor au acuzat-o pe judecătoarea Popoviciu de comportament nepotrivit.

La primul termen de judecată, judecătoarea Ioana Ancuța Popoviciu a intrat în sala de ședințe mestecând gumă şi apoi a întrebat dacă unul dintre tinerii ucişi în accident e prezent la proces.

Avocații părinților victimelor au cerut recuzarea judecătoarei, motivând că „a dat dovadă de gravă neglijență în administrarea dosarului”. Cererea de recuzare a fost respinsă de Judecătoria Mangalia.

Inspecția judiciară a început o anchetă și au propus suspendarea judecătoarea până la finalizarea procedurilor disciplinare. Solicitarea a fost respinsă de CSM.

De asemenea, avocaţii familiilor victimelor accidentului de la 2 Mai au cerut recuzarea judecătoarei Ioana Ancuţa Popoviciu, dar și cererea lor a fost respinsă.

În același timp, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia au solicitat Curţii de Apel Constanţa strămutarea dosarului, dar şi această inițiativă a fost respinsă.

Judecătoarea formulase și ea o cerere de abţinere, care fusese, de asemenea, respinsă.

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a spus că „este o uşurare că procedura va continua fără judecătoarea care a creat atâta emoţie negativă în spaţiul public”, potrivit Agerpres.

Vlad Pascu a fost trimis în judecată în luna octombrie a anului trecut. În august 2023, el a intrat cu maşina pe care o conducea sub influența drogurilor într-un grup de tineri care mergeau de la Vama Veche către 2 Mai.

În urma impactului, o fată şi un băiat au murit, alţi trei tineri au fost răniţi. Vlad Pascu este acuzat de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului şi conducerea unui vehicul sub influenţa substanţelor psihoactive.

Vlad Pascu se află în arest preventiv din 20 august 2023.

Tânărul de 20 de ani a fost trimis în judecată, în octombrie 2023, și într-un dosar al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), alături de părinții săi, Miruna și Mihai Pascu.

Procurorii arată, în rechizitoriu, că tânărul s-a drogat încă de când avea 13 ani, când a început să consume inițial droguri de risc, apoi droguri de mare risc.

Tânărul este acuzat pentru deținere de droguri de risc și mare risc în vederea consumului propriu, trafic de droguri de mare risc și punerea la dispoziție a locuinței pentru consumul ilicit de droguri.

Mama Miruna Pascu a fost trimisă în judecată pentru influențarea declarațiilor și amenințare, iar tatăl Mihai Pascu pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG