Linkuri accesibilitate

Procesul jurnalistului american Evan Gerșcovici va începe pe 26 iunie cu ușile închise


Evan Gerșcovici, reporter la Wall Street Journal, a fost arestat la sfârșitul lunii martie 2023, în timpul unei călătorii de documentare, pentru un articol.
Evan Gerșcovici, reporter la Wall Street Journal, a fost arestat la sfârșitul lunii martie 2023, în timpul unei călătorii de documentare, pentru un articol.

Procesul jurnalistului american Evan Gerșcovici va începe pe 26 iunie și se va desfășura cu ușile închise, au anunțat oficialii tribunalului rus pe 17 iunie.

Săptămâna trecută, procurorii au declarat că Gerșcovici va fi judecat pentru spionaj într-un tribunal din Ekaterinburg - orașul din Urali în care a fost arestat, în martie 2023. Reporterul Wall Street Journal îșu făcea acolo documentarea pentru un articol.

Autoritățile ruse nu au furnizat nicio dovadă care să susțină acuzațiile de spionaj, pe care Wall Street Journal și guvernul SUA le-au respins vehement.

Departamentul de Stat al SUA a declarat, în decembrie, că Moscova a respins o ofertă importantă pe care a făcut-o pentru a asigura eliberarea lui Gerșcovici și a lui Paul Whelan, un alt american întemnițat în Rusia sub acuzația de spionaj.

Un alt cetățean american deținut în prezent de autoritățile ruse este Alsu Kurmasheva, jurnalistă Europa Liberă (RFE/RL), care a fost arestată la Kazan, capitala Republicii Ruse Tatarstan, în octombrie 2023 și acuzată că nu s-a înregistrat ca „agent străin” și că a răspândit informații false despre armata rusă.

Înainte de arestare, lui Kurmasheva, care riscă până la 10 ani de închisoare dacă va fi găsită vinovată, i fost confiscat pașaportul. RFE/RL și guvernul SUA spun că acuzațiile împotriva ei sunt represalii pentru activitatea ei.

Mulți analiști și oficiali susțin că Rusia vizează cetățenii americani pentru a-i reține în vederea utilizării potențiale a lor în schimburile de prizonieri sau în alte scopuri geopolitice.

Surse consideră că Rusia vrea eliberarea lui Vadim Krasikov, care a fost condamnat pe viață în Germania în 2021 pentru uciderea lui Zelimkhan „Tornike” Khangoshvili, un cetățean georgian de origine cecenă care luptase cu trupele ruse în Cecenia și care, mai târziu, a cerut azil în Germania.

Întrebat în februarie despre eliberarea lui Gerșcovici, președintele rus, Vladimir Putin, a părut a se referi la Krasikov ca la cineva întemnițat de un aliat al SUA pentru „lichidarea unui bandit” care ar fi ucis soldați ruși în timpul luptelor separatiste din Cecenia.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG