Linkuri accesibilitate

Putin continuă epurările din conducerea armatei. Nepoata lui, numită ministru adjunct


Anna Țivileva, nepoata lui Putin, a fost numită ministru adjunct al Apărării. Soțul ei este ministrul Energiei.
Anna Țivileva, nepoata lui Putin, a fost numită ministru adjunct al Apărării. Soțul ei este ministrul Energiei.

Președintele rus Vladimir Putin a demis patru adjuncți ai miniștrilor apărării. În aceeași zi, luni, a numit o rudă într-unul din posturile vacante.

Remanierea este cea mai recentă dintr-un șir de schimbări radicale începute de Vladimir Putin în luna mai a acestui an, când l-a revocat din funcție pe ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu.

La peste doi ani de la începutul războiului din Ucraina, Putin a folosit schimbările pentru a semnala că dorește să elimine risipa și corupția din minister și să valorifice mai eficient economia de război a Rusiei pentru a servi nevoile soldaților de pe front.

În cele mai recente dintre schimbări, Putin i-a demis pe adjuncții miniștrilor apărării Nikolai Pankov, Ruslan Tsalikov, Tatiana Șvețova și Pavel Popov, conform decretelor Kremlinului citate de Reuters.

El a numit-o pe Anna Țivileva, fiica vărului său defunct, în funcția de adjunct al ministrului Apărării, ale cărei responsabilități vor include îmbunătățirea sprijinului social și locativ pentru personalul militar.

Soțul ei, Serghei Țivilev, este ministrul Energiei.

Putin a numit-o anterior pe Țivileva ca șef al unui fond de stat pentru sprijinirea participării la efortul de război al Rusiei în Ucraina.

Leonid Gornin, anterior prim-ministru adjunct al finanțelor, va ocupa acum funcția de prim-adjunct al ministrului apărării sub ministrul Apărării Andrei Belusov, un economist fără experiență militară, care a fost numit luna trecută pentru a-l înlocui pe Șoigu.

Principalele sarcini ale lui Gornin sunt „să crească transparența fluxurilor financiare și să asigure cheltuirea eficientă a fondurilor bugetare”, transmite ministerul apărării.

De asemenea, au fost numiți pe posturile libere, ca adjuncți ai ministrului apărării, Oleg Saveliev și Pavel Fradkov, fiul fostului prim-ministru Mihail Fradkov.

Fradkov va supraveghea gestionarea proprietății, terenurilor și construcțiilor legate de armată.

Un alt fost adjunct al ministrului apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pe 23 aprilie și acuzat de luare de mită.

De atunci, alți patru oficiali de rang înalt de la minister și personalul general au fost arestați pentru aceleași acuzații în cel mai mare scandal de corupție care a lovit guvernul rus în ultimii ani.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG