Linkuri accesibilitate

Putin: Vom lovi avioanele F-16 din Ucraina, dar și de pe aerodromuri din terțe țări


Vladimir Putin vorbește cu piloți ai aviației ruse. 27 martie 2024
Vladimir Putin vorbește cu piloți ai aviației ruse. 27 martie 2024

Rusia nu are planuri să atace vreo țară NATO și nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, a spus președintele Rusiei, Vladimir Putin. El a avertizat însă că, în cazul în care Occidentul furnizează avioane de luptă F-16 Ucrainei, atunci acestea vor fi doborâte de forțele ruse.

Într-o discuție cu piloții forțelor aeriene ruse, Vladimir Putin a declarat că alianța militară condusă de SUA s-a extins spre est spre Rusia de la căderea Uniunii Sovietice în 1991, dar, cu toate acestea, Moscova nu intenționează să atace un stat NATO.

„Nu avem intenții agresive față de aceste state”, a spus Putin, potrivit unei transcrieri a discuției publicată joi de Kremlin.

„Ideea că vom ataca o altă țară, Polonia, statele baltice și cehii sunt, de asemenea, speriați, este un nonsens complet”, a afirmat Vladimir Putin.

Întrebat despre avioanele de luptă F-16 pe care Occidentul a promis să le trimită în Ucraina, Putin a spus că astfel de aeronave nu vor schimba situația din Ucraina.

„Dacă furnizează avioane F-16 și vorbesc despre acest lucru și aparent antrenează piloți, acest lucru nu va schimba situația de pe câmpul de luptă”, a spus președintele Putin, care a adăugat că „vom distruge aeronava (F-16 - n.red) la fel cum distrugem astăzi tancurile, vehiculele blindate și alte echipamente, inclusiv lansatoare multiple de rachete”.

„Desigur, dacă vor fi folosite de pe aerodromuri din țări terțe, ele devin pentru noi ținte legitime, oriunde s-ar afla”, a mai spus președintele Rusiei.

Pot avioanele F-16 să ajute Ucraina la respingerea invaziei rusești?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:40 0:00

La rândul său, ministerul de Externe al Rusiei transmite că activitatea NATO în Europa de Est și zona Mării Negre are ca scop pregătirea aliaților săi pentru un conflict cu Moscova. Astfel, ar apărea riscuri suplimentare pentru securitatea Rusiei, a transmis joi ministerul rus de Externe, scrie Reuters, care citează agenția RIA.

Ministerul rus de Externe a menționat în acest context planurile României de a extinde baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu.

Remarcile președintelui Vladimir Putin vin după declarațiile făcute mai devreme în cursul zilei de miercuri de ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitri Kuleba. Acesta a spus că avioane de luptă F-16 ar urma să ajungă în Ucraina în următoarele luni.

Belgia, Danemarca, Norvegia și Olanda se numără printre țările care au anunțat că vor dona Ucrainei avioane F-16. O coaliție de țări, inclusiv România, este angajată să ajute la instruirea piloților ucraineni în manevrarea acestor avioane de luptă.

Pregătirea piloților ucraineni pentru a manevra avioane de luptă F-16 ar urma să aibă loc și la baze aeriană Fetești din România.

Cu toate acestea, rămâne neclar câte baze aeriene ucrainene pot găzdui F-16, care necesită piste de înaltă calitate și hangare bine protejate și bine camuflate.

Putin și-a reiterat declarațiile anterioare, spunând că trupele rusești din Ucraina „apără oamenii care locuiesc pe teritoriile noastre istorice”.

Înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, în februarie 2022, oficialii ruși, inclusiv ministrul de externe Serghei Lavrov și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, au respins avertismentele țărilor occidentale că Rusia plănuia o agresiune pe scară largă împotriva vecinului său.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG