Linkuri accesibilitate

Putin se gândește să schimbe doctrina nucleară a Rusiei. Și vrea „o nouă arhitectură de securitate” pentru Asia


Președintele vietnamez To Lam dă mâna cu președintele rus Vladimir Putin (dreapta) la Hanoi pe 20 iunie 2024.
Președintele vietnamez To Lam dă mâna cu președintele rus Vladimir Putin (dreapta) la Hanoi pe 20 iunie 2024.

Este timpul pentru o „nouă arhitectură de securitate” pentru Asia - a declarat președintele rus, Vladimir Putin, pe 20 iunie, la finalul unei vizite scurte în Vietnam, prima după cea din 2017.

Putin a mai spus că Rusia se gândește să-și schimbe doctrina nucleară, care prevede că Rusia poate folosi arme nucleare ca răspuns la un atac nuclear sau în cazul unui atac convențional care reprezintă o amenințare existențială pentru stat. Dar că nu este nevoie ca Rusia să execute un atac nuclear preventiv, a mai adăugat el.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul-maior al Forțelor Aeriene Pat Ryder, a răspuns comentariilor lui Putin: „Este cu siguranță iresponsabil ca țările care mențin aceste capacități să facă astfel de comentarii”.

În timpul vizitei sale la Hanoi, capitala Vietnamului, Putin a semnat 11 acorduri și memorandumuri de înțelegere cu președintele vietnamez To Lam.

Președintele Lam a declarat că au fost încheiate și alte înțelegeri care nu vor fi făcute publice.

Acordurile semnate se concentrează pe energie, educație, știință și tehnologie -- sectoare pe care Statele Unite și alte țări le-au vizat atunci când au sancționat Rusia pentru invazia sa în Ucraina.

Cele două țări au convenit, de asemenea, să lucreze la o foaie de parcurs pentru un centru de știință și tehnologie nucleară în Vietnam.

„Ne angajăm ferm în aprofundarea parteneriatului strategic cuprinzător cu Vietnam, care rămâne printre prioritățile politicii externe a Rusiei”, a declarat Putin, citat de TASS.

Președintele Lam a declarat că Putin a contribuit la „pacea, stabilitatea și dezvoltarea” globală. Vietnamul a rămas neutru cu privire la invazia Ucrainei de către Rusia.

În Vietnam, Putin s-a întâlnit și cu secretarul general al Partidului Comunist, Nguyen Phu Trong, și cu prim-ministrul Pham Minh Chinh, potrivit agenției oficiale de știri din Vietnam.

Înainte de vizita lui Putin, un purtător de cuvânt al Ambasadei SUA în Vietnam a spus că „nicio țară nu ar trebui să-i ofere lui Putin o platformă pentru a-și promova războiul de agresiune și, altfel, să îi permită să-și normalizeze atrocitățile”.

Departamentul de Stat al SUA a anunțat pe 20 iunie că îl va trimite săptămâna aceasta la Hanoi pe secretarul adjunct de stat și fostul ambasador în Vietnam, Daniel Kritenbrink.

Putin și-a început călătoria de patru zile în Asia, în Coreea de Nord, pe 17 iunie.

Putin și liderul nord-coreean Kim Jong Un au semnat un pact solid de apărare, descris ca un parteneriat strategic cuprinzător, care asigură asistență reciprocă în cazul unui atac al unei țări terțe.

Într-o declarație făcută la Hanoi pe 20 iunie, Putin a spus că „nu exclude” trimiterea de arme în Coreea de Nord.

Casa Albă consideră că pactul Coreea de Nord-Rusia nu este surprinzător și este un semn al disperării Rusiei.

Și Coreea de Sud a răspuns printr-o declarație conform căreia Seulul va lua în considerare trimiterea de arme în Ucraina, despre care Putin a spus că ar fi o „mare greșeală”.

Surse: AP, AFP, and Reuters

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG