Linkuri accesibilitate

O femeie cu cetățenie ruso-americană, judecată pentru înaltă trădare: a transferat 50 de dolari unei grupări proucrainene


Xenia Karelina în boxa acuzaților, la Tribunalul Ekaterinburg.
Xenia Karelina în boxa acuzaților, la Tribunalul Ekaterinburg.

Rusoaica Xenia Karelina, în vârstă de 32 de ani, care are și cetățenia americană, este judecată începând de joi la Ekaterinburg, în Rusia, pentru înaltă trădare. Femeia e acuzată că a dat bani unei grupări care susţine Ucraina, relatează news.ro.

Tânăra, care locuia în California, a ajuns în Rusia la începutul acestui an, pentru a-şi vizita familia.

Potrivit presei ruse, ea transferat aproximativ 50 de dolari, în primele zile ale invaziei Rusiei a Ucrainei, în februarie 2022, unei grupări pro-ucrainene

„Potrivit anchetatorilor, începând din februarie 2022, Karelina a luat iniţiativa de a transfera fonduri către o organizaţie ucraineană, care au fost folosite după aceea în achiziţionarea de echipamente medicale, arme şi muniţie pentru forţele ucrainene”, a anunţat tribunalul pe canalul său de Telegram.

În imaginile difuzate de către tribunalul din Ekaterinburg, tânăra apare în sala de judecată aşezată într-o cuşcă de sticlă, rezervată acuzaţilor.

Rusia urmărește mii de ruşi care se opun ofensivei lansate de către preşedintele rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei, iar mulţi dintre ei, anonimi şi celebri deopotrivă, au fost încarceraţi.

Autorităţile ruse au arestat și cetăţeni ai mai multor ţări din Occident.

Pe 26 iunie, tot la Ekaterinburg, va începe procesul jurnalistului Evan Gershkovich, care riscă 20 de ani de închisoare pentru „spionaj”.

Rusia nu a prezentat niciodată în mod public acuzaţiile formulate împotriva jurnalistului. Acesta respinge acuzațiile, la fel ca angajatorul său, The Wall Street Journal, precum și autorităţile americane.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG