Linkuri accesibilitate

SUA anunță noi sancțiuni pentru liderul sârb din Bosnia, Milorad Dodik


Milorad Dodik este cunoscut pentru simpatiile sale pro-ruse.
Milorad Dodik este cunoscut pentru simpatiile sale pro-ruse.

Statele Unite au înăsprit sancțiunile împotriva liderului sârb bosniac Milorad Dodik și a familiei sale. Noile sancțiuni vizează și o rețea de persoane și firme care ar produce bani pentru președintele Republicii Srpska din Bosnia și Herțegovina.

Trezoreria americană a anunțat într-un comunicat că aplică noi sancțiuni asupra a două persoane și șapte entități care au oferit lui Dodik „surse majore de venit”.

Dodik și-ar fi folosit poziția oficială pentru a direcționa contracte guvernamentale către companii private pe care le supraveghează împreună cu fiul său, Igor, susține departamentul american.

Brian Nelson, subsecretar pentru terorism și informații financiare, a declarat că Statele Unite „condamnă acțiunile continue ale lui Dodik de a eroda instituțiile care asigură pacea și stabilitatea pentru Bosnia-Herțegovina și regiune”.

În 2022, SUA a impus sancțiuni directe împotriva lui Milorad Dodik, iar în 2023, asupra copiilor acestuia.

Milorad Dodik este un politician sârb bosniac, președintele așa numitei Republici Srpska din 2010. El se opune aderării Bosniei și Herțegovinei la NATO și are relații bune atât cu Moscova, cât și cu Belgradul.

După acordul de pace de la finalul războiului sârbo-bosniac, coducerea Bosniei Herțegovina este tripartită, preluată, prin rotație, de reprezentați ai bosniacilor, sârbilor și croaților din țară.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG