Linkuri accesibilitate

Rusia | Soldatul american Gordon Black a fost condamnat pentru furt


Apărarea a insistat asupra nevinovăției lui Gordon Black. Avocatul a anunțat că intenționează să facă apel la verdictul instanței.
Apărarea a insistat asupra nevinovăției lui Gordon Black. Avocatul a anunțat că intenționează să facă apel la verdictul instanței.

Un tribunal din Vladivostok, Rusia, l-a găsit vinovat de furt și de amenințare cu moartea pe sergentul american Gordon Black și l-a condamnat la trei ani și nouă luni într-o colonie penală, transmite serviciul rus Radio Liberty. Decizia nu e definitivă.

Procuratura rusă a cerut ca americanul să fie condamnat la patru ani și opt luni într-o colonie penală.

Apărarea a insistat asupra nevinovăției americanului. Avocatul lui a anunțat că intenționează să facă apel la verdictul instanței.

Potrivit NBC News, militarul american a fost trimis, în misiune, în Coreea de Sud. După ce și-a încheiat serviciul, Black trebuia să se întoarcă în Statele Unite, dar înainte de a se întoarce acasă a decis să o viziteze pe Oleksandra Vashchuk, cu care a avut o relație romantică, la Vladivostok.

Procurorii ruși au susținut în fața instantei că, din aprilie 2024, Black locuia cu rusoaica Oleksandra Vashchuk în apartamentul ei din Vladivostok. În luna mai, ar fi avut o ceartă, în timpul căreia inculpatul a apucat-o pe fată de gât, gest „pe care l-a perceput ca fiind o adevărată amenințare la adresa vieții ei”, spun anchetatorii. Deoarece nu avea bani, Black ar fi furat 10.000 de ruble (puțin peste 100 de euro) din portofelul femeii, iar banii i-ar fi cheltuit pentru a plăti o cameră la hotelul în care a fost reținut.

Inițial, Gordon Black a fost acuzat de furt cu pagube semnificative. Ulterior, el a fost acuzat de amenințare cu uciderea, pe baza mărturiei lui Vashchuk.

La ședința Tribunalului Districtual din 17 iunie, Black a negat atacul asupra lui Vashchuk. Potrivit acestuia, în ziua în care s-au certat, fata a băut o jumătate de sticlă de vodcă și a început să se comporte agresiv. În special, ea l-ar fi „insultat, i-a aruncat o farfurie și l-a lovit în ureche și în ochi”.

Black a pledat vinovat în parte pentru furtul banilor. Dar, spune el, i-ar fi returnat banii a doua zi.

În septembrie 2023, Departamentul de Stat a emis un avertisment pentru cetățenii americani, „să nu călătorească” în Rusia.

Autoritățile ruse au reținut mai mulți americani, printre care jurnalistul The Wall Street Journal Evan Herșcovici și fostul pușcaș marin Paul Whelan. Departamentul de Stat al SUA i-a recunoscut ca fiind deținuți ilegal.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
XS
SM
MD
LG