Linkuri accesibilitate

Stoltenberg: Vestul ar trebui să „impună un cost” Chinei pentru sprijinul Rusiei


Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

China furnizează Rusiei tehnologie care prelungește războiul din Ucraina, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. El a cerut Beijingului să facă față consecințelor acestui sprijin.

`Beijingul nu poate fi de ambele părți. La un moment dat - și dacă China nu își schimbă poziția - aliații trebuie să impună un cost. Ar trebui să existe consecințe~, a spus Stoltenberg la Centrul Wilson din Washington.

Stoltenberg susține că, în ultimii doi ani, 90% din microelectronica rusă provine din China, și că aceeași țară lucrează și pentru a îmbunătăți capacitățile sateliților rusești.

„Amenințările nu sunt regionale”, a spus Stoltenberg. „China alimentează cel mai mare conflict armat din Europa de la Al Doilea Război Mondial și, în același timp, dorește să mențină relații bune cu Occidentul”.

Și purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a confirmat că China continuă să furnizeze Rusiei componente pentru echipamente militare și sisteme de arme. Kirby a adăugat că Statele Unite au ridicat problema cu China.

Stoltenberg a menționat că NATO se confruntă cu amenințări din partea Chinei legate de Rusia, împreună cu amenințările din partea Chinei legate de Indo-Pacific și Arctica.

Rusia a construit relații și cu Coreea de Nord. Kremlinul a anunțat că președintele Vladimir Putin va fi într-o vizită de două zile în Coreea de Nord, de pe 18 iunie. Se așteaptă ca Putin să se întâlnească cu liderul nord-coreean Kim Jong Un pentru discuții concentrate pe extinderea cooperării militare.

Aprofundarea relației dintre Rusia și Coreea de Nord este o altă preocupare pentru Statele Unite, a spus Kirby.

„Știm că rachetele balistice nord-coreene sunt folosite pentru a lovi ținte ucrainene”, a spus el.

Atât Phenianul, cât și Moscova au negat acuzațiile privind transferurile de arme nord-coreene, care ar încălca rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU.

Stoltenberg a spus că „alinierea tot mai mare dintre Rusia și prietenii săi autoritari din Asia face și mai important cooperarea cu prietenii noștri din Indo-Pacific”.

Membrii non-NATO Australia, Japonia, Coreea de Sud și Noua Zeelandă vor participa la summitul NATO din 9-11 iulie de la Washington în calitate de observatori.

Secretarul general a spus că războiul în desfășurare al Rusiei împotriva Ucrainei va fi „cel mai urgent subiect” de discuție la summit, alături de cheltuielile pentru apărare ale NATO.

„În acest an, peste 20 de aliați au cheltuit cel puțin 2% din PIB pentru apărare”, a spus Stoltenberg.

Calea către pace înseamnă mai multe arme pentru Ucraina, potrivit lui Stoltenberg. Creșterea cheltuielilor pentru apărare a întărit capacitățile de apărare ale Ucrainei.

Deși Ucraina nu va deveni membră a alianței la summitul de la Washington, din iulie, șeful organizației spune că NATO va „construi o punte” către viitoarea aderare a Ucrainei.

„Trebuie să ne asigurăm că forțele armate ucrainene sunt din ce în ce mai interoperabile cu NATO, respectă standardele NATO și doctrinele NATO”, a afirmat Stoltenberg. „Ideea este să-i aducem atât de aproape de aderare, încât, atunci când ajungem la un consens, să-i putem face membri imediat”.

În declarațiile sale la Wilson Center, Stoltenberg nu a menționat comentariile anterioare raportate de The Telegraph că NATO este în discuții pentru a desfășura mai multe arme nucleare.

Ziarul britanic l-a citat pe Stoltenberg spunând că armele vor fi scoase din depozit și puse în standby.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a numit comentariile „nimic decât o altă escaladare a tensiunii”.

sursa: Reuters

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG