Linkuri accesibilitate

SUA avertizează Israelul că o invazie în Rafah pune în pericol livrările de arme


Președintele SUA, Joe Biden, avertizează Israelul că va opri unele livrări de arme dacă armata israeliană atacă Rafah.
Președintele SUA, Joe Biden, avertizează Israelul că va opri unele livrări de arme dacă armata israeliană atacă Rafah.

Președintele american Joe Biden a promis public pentru prima dată că va opri livrări de arme SUA către Israel dacă forțele sale trec la o invazie majoră a orașului Rafah, în sudul Fâșiei Gaza.

Declarațiile lui Joe Biden, considerate cele mai dure ale președintelui american de la izbucnirea războiului din Gaza, ridică nivelul tensiunilor dintre Israel și SUA pe tema unei invazii terestre în Rafah.

„Am spus clar că, dacă intră în Rafah,(...) nu furnizez armele”, a declarat Biden pentru CNN.

Remarcile lui Biden au venit după ce oficialii americani au confirmat că Washingtonul a întrerupt livrarea unui transport de 3.500 de bombe către Israel din cauza riscului ca acestea să fie folosite într-un eventual asalt asupra orașului Rafah.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a precizat însă că SUA vor continua „să se asigure că Israelul are mijloacele de a se apăra”.

În ciuda declarațiilor președintelui SUA, forțele israeliene au concentrat joi tancuri în apropierea zonelor construite din Rafah, transmite Reuters, care citează relatări ale militanților Hamas și ale rezidenților din Fâșia Gaza.

Corespondenții BBC din Orientul Apropiat transmit că atacurile aeriene asupra Rafah s-au intensificat. Un lucrător umanitar spune pentru BBC că orașul s-a confruntat cu bombardamente mai intense în ultimele 24 de ore decât în ultimele două săptămâni combinate.

În orașul din sudul Fâșiei Gaza se află peste un milion de refugiați palestinieni.

Tancurile israeliene au capturat marți partea Gaza a punctului de trecere a frontierei Rafah cu Egiptul, și au întrerupt astfel o rută vitală de transport a ajutoarelor către Fâșia Gaza. 80.000 de persoane au părăsit orașul Rafah în această săptămână, potrivit ONU, de teama invaziei israeliene.

Israelul susține că e obligatoriu să atace Rafah pentru că acolo există încă forțe armate semnificative ale organizației Hamas.

Statele Unite sunt cel mai mare furnizor de arme pentru Israel și au accelerat livrările după atacurile Hamas din 7 octombrie care au declanșat ofensiva Israelului în Gaza.

Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, spune că e dezamăgit de anunțul președintelui SUA.
Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, spune că e dezamăgit de anunțul președintelui SUA.

Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a declarat că decizia SUA de a întrerupe unele livrări de arme către Israel va afecta semnificativ capacitatea țării de a neutraliza Hamas.

„Aceasta este o declarație dificilă și foarte dezamăgitoare de auzit de la un președinte căruia i-am fost recunoscători de la începutul războiului”, a declarat Gilad Erdan pentru postul public israelian de radio Kan.

Perspectiva unei catastrofe umanitare

Organizația Națiunilor Unite și grupările umanitare avertizează că o nouă incursiune israeliană în Rafah va duce la o catastrofă umanitară.

Un oficial ONU a declarat că blocarea livrărilor de combustibil și ajutoare umanitare au dus la o situație „dezastruoasă” în Rafah, unde mai mult de jumătate din cei peste un milion de refugiați suferă de foame.

După ce au fugit de luptele din nordul Fâșiei Gaza, palestinienii s-au înghesuit în tabere de corturi și adăposturi improvizate în Rafah, unde îndură lipsa de alimente, apă și medicamente.

Începând de luni, 80.000 de persoane au fugit din Rafah, a declarat joi agenția ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA).

„Impactul asupra acestor familii este insuportabil. Nicăieri nu este sigur”, a spus UNRWA.

În ce stadiu sunt negocierile privind încetarea focului

În acest timp, negocierile de armistițiu se reiau la Cairo, cu delegații din Israel, Hamas și SUA care se întâlnesc cu mediatori pentru a discuta condițiile unui armistițiu.

Discuțiile vin după ce Hamas a declarat luni că a acceptat o propunere de încetare a focului din partea Egiptului și Qatarului, care prevedea câteva săptămâni de armistițiu și eliberarea a câteva zeci de ostatici încă deținuți în Gaza.

Dar premierul israelian Beniamin Netanyahu a declarat că propunerea aprobată de Hamas e inacceptabilă, pentru că ar fi foarte departe de cerințele Israelului.

Netanyahu a mai spus că a cerut delegației israeliene la Cairo să rămână fermă cu privire la condițiile necesare pentru întoarcerea ostaticilor și pentru securitatea Israelului.

Miercuri, Hamas a declarat că nu va face mai multe concesii Israelului în negocierile de încetare a focului.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG