Este pentru prima dată de la începerea războiului cu Hamas când armata israeliană intră în punctul de trecere Rafah, locul prin care ajung ajutoarele în Gaza.
Cel mai apropiat aliat al Israelului, Statele Unite, i-au cerut să nu atace Rafah fără un plan complet și detaliat pentru protecția civililor. Planul nu a fost încă prezentat.
Președintele american, Joe Biden, l-a avertizat din nou pe premierul israelian, Beniamin Netanyahu, împotriva lansării unei ofensive în orașul Rafah din sudul Fâșiei Gaza.
Ambii lideri se confruntă cu o presiune publică tot mai mare pentru a ajunge la un acord de încetare a focului: Joe Biden, din cauza protestelor din campusurile universitare și Beniamin Netanyahu - din partea familiilor ostaticilor israelieni.
„Președintele nu vrea să vadă operațiuni în Rafah care pun în pericol mai mult de un milion de oameni care caută refugiu acolo”, a declarat purtătorul de cuvânt pentru securitate națională al Casei Albe, John Kirby.
Pe 6 mai, forțele israeliene au lovit orașul Rafah din aer și de la sol. Armata a ordonat locuitorilor să părăsească anumite părți ale orașului. În orașul Rafah sunt peste un milion de refugiați din alte zone din Gaza, afectate de lupte.
Biroul premierului Beniamin Netanyahu a transmis că cabinetul său de război a aprobat continuarea unei operațiuni la Rafah.
Ministrul iordanian de Externe, Ayman Safadi, a declarat pe platforma X că, prin bombardarea orașului Rafah, Netanyahu pune în pericol un acord de încetarea focului.
Cinci palestinieni, printre care erau și două femei - spun medicii din Gaza - au fost uciși luni în urma unui atac israelian asupra unei case din Rafah.
Israelul consideră că un număr semnificativ de luptători Hamas, împreună cu zeci de ostatici, se află în Rafah și a spus că victoria urmărită de israelieni presupune controlul asupra orașului Rafah.
O invazie terestră a orașului Rafah ar fi „intolerabilă”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres. El a cerut Israelului și organizației Hamas „să facă un efort suplimentar” care să ducă la un acord de încetare a focului.
„Aceasta este o oportunitate care nu poate fi ratată, iar o invazie terestră în Rafah ar fi intolerabilă din cauza consecințelor umanitare devastatoare și din cauza impactului său destabilizator în regiune”, a declarat Atonio Guterres.
Negocierile, din nou în impas
Ministerul de Externe al Qatarului, una din principalele țări mediatoare în conflict, a transmis marți că o delegația a sa va merge la Cairo pentru a relua negocierile indirecte dintre Israel și Hamas, care au intrat într-un nou impas.
Hamas a anunțat luni că a acceptat o propunere de încetare a focului făcută de mediatori, dar Israelul a declarat că propunerea nu satisface cerințele sale.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a declarat că Washingtonul va discuta răspunsul Hamas cu aliații săi în următoarele ore și că un acord privind încetarea focului este „absolut realizabil”.
Războiul din Gaza a început când militanții Hamas au atacat Israelul pe 7 octombrie, ucigând aproximativ 1.200 de persoane și răpind alte 252, dintre care se crede că 133 rămân în captivitate în Gaza.
Apoi, armata israeliană a ucis apoi, în atacuri asupra enclavei, peste 34.600 de palestinieni, conform rapoartelor Ministerului Sănății din Gaza, controlat de Hamas.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.