Linkuri accesibilitate

SUA vor „reprioritiza” vânzările de rachete pentru a accelera livrările în Ucraina


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski stă în fața unui lansator de rachete de rachete de apărare antiaeriană Patriot, în estul Germaniei, pe 11 iunie.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski stă în fața unui lansator de rachete de rachete de apărare antiaeriană Patriot, în estul Germaniei, pe 11 iunie.

Statele Unite vor „reprioritiza” livrările planificate de rachete Patriot, pentru a le putea redirecționa pe toate spre Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, pe 20 iunie.

Washingtonul lucrează pentru a satisface „nevoia disperată” a Kievului de mai multă apărare aeriană, a spus acesta.

Decizia înseamnă că livrările de „rachete care ies de pe linia de producție” vor merge în Ucraina și nu în alte țări.

„Acest lucru ne va asigura că vom putea oferi Ucrainei rachetele de care are nevoie pentru a-și menține stocurile într-un moment cheie al războiului”, a spus Kirby, descriind decizia ca fiind „dificilă, dar necesară”.

Decizia afectează și rachetele utilizate în Sistemele Naționale Avansate de Rachete Sol-Aer (NASAMS), precum și rachetele utilizate în sistemele Patriot, a spus Kirby, subliniind că doar rachetele sunt implicate în decizie.

Celelalte componente - sisteme radar și lansatoare - momentan nu sunt disponibile, a spus Kirby.

Primele livrări vor avea loc înainte de sfârșitul verii, a menționat oficialul american.

Livrările totale vor acoperi aproximativ 16 luni din necesarul Ucrainei.

El a refuzat să spună care țări au fost de acord să restabilească prioritizarea livrărilor, deși a spus că acest lucru nu va afecta Taiwanul.

Comentariile lui Kirby au venit după ce Rusia a atacat Ucraina cu rachete și drone noaptea trecută, distrugând infrastructura energetică și provocând mai multe întreruperi de curent.

Compania națională de energie a Ucrainei, Ukrenergo, a declarat pe 20 iunie că patru regiuni au fost vizate de atacuri.

Cea mai mare companie privată de energie din Ucraina, DTEK, a declarat că este al șaptelea atac în masă asupra centralei termice a companiei în ultimele trei luni.

Cel mai recent val de atacuri rusești a crescut, de asemenea, numărul de întreruperi programate de curent pentru consumatorii casnici, a spus Ukrenergo.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG