Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin a fost primit cu fast în Coreea de Nord


Liderii nord-coreean și rus, Kim Jong-un și Vladimir Putin
Liderii nord-coreean și rus, Kim Jong-un și Vladimir Putin

Vladimir Putin a ajuns în Coreea de Nord pentru o întâlnire cu Kim Jong-un, pe fondul avertismentelor americane împotriva oricărui acord care ar putea crește presiunea militară asupra Ucrainei și ar putea crește tensiunile în peninsula coreeană.

Aflat în prima sa vizită în Coreea de Nord în ultimii 20 de ani, președintele rus a zburat miercuri dimineața la Phenian pentru a fi întâmpinat de bannere uriașe de bun venit și steaguri rusești.

În 2020 s-a văzut la Phenian cu tatăl cu Kim Jong-un, mareșalul Kim Jong-il, conducătorul suprem al Republicii Populare Democrate Coreene între anii 1994 și 2011, la doar 2 luni de mandat de președinte al Rusiei.

Presa rusă de stat a scris că avionul său a aterizat la Phenian în jurul orei 2:45, ora locală, după o escală în estul îndepărtat al Rusiei.

Putin are programată o întâlnire cu Kim miercuri, când vor semna acorduri menite să aprofundeze o relație care s-a consolidat semnificativ de la invazia rusească în Ucrain, pe 24 februarie 2022, relatează The Guardian.

Kim, care l-a întâlnit pe Putin la Vladivostok în timpul unei vizite de o săptămână în Rusia în septembrie anul trecut, este unul din puținii lideri mondiali care și-au exprimat sprijinul fără echivoc pentru războiul dus de Rusia în Ucraina, în timp ce Putin a descris parteneriatul cu Kim împotriva Occidentului ca între „tovarăși de arme”.

SUA și Coreea de Sud spun că au dovezi că Coreea de Nord a furnizat Rusiei zeci de rachete balistice și peste 11.000 de containere de muniție pentru a fi folosite în Ucraina, în timp ce se presupune că Kim a primit la schimb hrană și ajutoare rusești pentru industria energetică și programul spațial al țării.

Ambele țări au negat că au încheiat un acord de arme în timpul întâlnirii de acum nouă luni, dar în ajunul vizitei sale Putin a mulțumit guvernului lui Kim pentru sprijinul acordat.

„Apreciem foarte mult că [Coreea de Nord] sprijină ferm operațiunile militare speciale ale Rusiei care se desfășoară în Ucraina”, a scris Putin într-un articol publicat marți în Rodong Sinmun, ziarul Partidului Muncitorilor de guvernământ.

Liderul rus l-a lăudat pe Kim pentru că a sfidat sancțiunile consiliului de securitate al ONU – măsuri care au fost susținute de Moscova până de curând – care vizează ambițiile nucleare ale regimului său.

Phenianul și-a apărat interesele „foarte eficient, în ciuda presiunii economice, provocării, șantajului și amenințărilor militare ale SUA care durează de zeci de ani”, a scris Putin.

El a adăugat: „Vom dezvolta mecanisme alternative de comerț și reglementări reciproce care nu sunt controlate de Occident și vom rezista împreună restricțiilor unilaterale ilegitime. Și, în același timp, vom construi o arhitectură de securitate egală și indivizibilă în Eurasia.”

Agenția de presă KCNA din Coreea de Nord a scris că vizita lui Putin a dovedit că legăturile dintre cele două țări „se întăresc pe zi ce trece” și vor conferi o „vitalitate nouă dezvoltării relațiilor de cooperare și de bună vecinătate dintre cele două țări”.

SUA și-au exprimat îngrijorarea că vizita ar putea avea implicații de securitate pentru Ucraina și peninsula coreeană, care a fost zguduită în ultimele zile de fricțiunile de-a lungul graniței puternic armate care a separat nordul de sud de la sfârșitul războiului din Coreea din 1950-1953.

„Știm că rachetele balistice nord-coreene sunt încă folosite pentru a lovi ținte ucrainene (și) ar putea exista o oarecare reciprocitate aici care ar putea afecta securitatea în peninsula coreeană”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Consiliului național de securitate al SUA, John Kirby.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că vizita lui Putin arată că este „dependent” de liderii autoritari.

„Prietenii lor cei mai apropiați și cei mai mari susținători ai efortului de război rusesc – războiul de agresiune – [sunt] Coreea de Nord, Iran și China”, a spus el.

Se pare că delegația rusă la Phenian îi include pe ministrul apărării Andrei Belousov, pe ministrul de externe Serghei Lavrov și pe șefii agenției spațiale ruse și ai căilor ferate ale acesteia și responsabilul energetic al lui Putin, vicepremierul, Alexandr Novac.

Gazdele sale nord-coreene nu au oferit detalii despre itinerariul lui Putin, dar vizita va include discuții față în față între Putin și Kim, precum și un concert de gală, o recepție de stat, gărzi de onoare, semnări de documente și o declarație către presă, potrivit agenției de știri Interfax din Rusia.

De asemenea, Coreea de Nord pare să se fi pregătit pentru o posibilă paradă militară la Phenian, arată imagini din satelit.

Iuri Ușacov, consilier la Kremlin, a spus că cei doi lideri ar putea semna un „tratat de parteneriat strategic cuprinzător” pentru a contura cooperarea în „probleme de securitate”.

Coreea de Nord ar putea promite că „va furniza Rusiei provizii continue de artilerie, rachete ghidate pentru mai multe lansatoare de rachete și rachete cu rază scurtă de acțiune pentru a sprijini operațiunile Rusiei în Ucraina”, a declarat Bruce Bennett, analist senior în domeniul apărării la RAND Corporation, pentru știrile Yonhap din Coreea de Sud.

În schimb, a adăugat Bennett, Coreea de Nord va dori ca „Rusia să ofere o varietate de tehnologii avansate” și „un flux substanțial de petrol și produse alimentare rusești, împreună cu plăți în valută”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG