Linkuri accesibilitate

Ce spune insolvența Angst despre piața cărnii. Și alți procesatori ar putea avea probleme financiare


Scăderea vânzărilor ar putea duce la serioase probleme financiare, se plâng procesatorii de carne. Unul dintre cei mai importanți actori din piață, Angst Ro, a intrat deja în insolvență
Scăderea vânzărilor ar putea duce la serioase probleme financiare, se plâng procesatorii de carne. Unul dintre cei mai importanți actori din piață, Angst Ro, a intrat deja în insolvență

Intrarea în insolvență a unuia dintre cei mai cunoscuți procesatori de carne din România, Angst Ro, scoate la iveală problemele cu care se confruntă industria de profil. Cu scăderi ale vânzărilor până la 25%, alte branduri ar putea să ajungă în aceeași situație, de a nu-și mai putea plăti la timp datoriile.

Timp de câteva zile, poate chiar o săptămână sau două, amatorii de preparate din carne produse de brandul Angst trebuie să se orienteze spre altceva sau să-și stăpânească pofta.

La cererea a 11 creditori, compania controlată în proporție de 80% de omul de afaceri Sorin Minea a intrat pe 29 martie în insolvență, fapt care se va răsfrânge temporar și asupra producției.

„Brandul nu dispare. Va fi o mică pauză de o săptămână – zece zile”, a declarat Sorin Minea pentru Europa Liberă.

El susține că are deja un proiect de redresare a companiei și că îl va depune în scurt timp.

„Voi face un plan de restructurare, am două luni la dispoziție să o fac. Am un plan de reorganizare, nu opresc producția. E doar un moment mai prost, după 31 de ani de activitate”, a explicat Minea.

Acesta spune că problemele au venit doar din sincope în lanțul de aprovizionare, fiind în situația fericită în care interesul pentru produsele companiei sale era în continuare unul ridicat.

„În ultima perioadă nu puteam acoperi cererea pentru că aveam probleme cu achiziția de materie primă. La noi, cererea era mai mare decât oferta. Într-adevăr, piața este proastă, dar la noi nu a fost o problemă de lipsă de vânzare”, a mai spus Minea.

„Ne putem aștepta la mai multe insolvențe”

Cazul Angst Ro, o companie care nu mai reușește să-și achite la timp datoriile, ar putea fi doar primul dintr-un șir deloc scurt, avertizează profesioniștii din industria prelucrării cărnii.

„Ne aflăm la mijloc între presiunea prețului materiei finite și presiunea cerințelor supermarketului. Unii vor câștig cât mai mare, iar noi nu putem să-l dăm pentru că avem multe probleme legate de inflație, de plafonare. Sunt scăderi ale consumului, puterea de cumpărare. Nu avem o estimare a scăderilor, dar ele se simt în piață”, a declarat pentru Europa Liberă Aurel Popescu, vicepreședintele Romalimenta.

Reunind patronatele din industria alimentară cu mari firme procesatoare, autohtone și multinaționale, Romalimenta este condusă de Sorin Minea, principalul acționar Angst Ro.

Un exemplu concret privind nivelul la care au ajuns afacerile în domeniu ni l-a oferit Dimitrie Muscă, proprietarul Combinatului Agroindustrial Curtici Arad. Fiul său, Călin Muscă, este directorul companiei Casa Muscă, cu 37 de magazine de desfacere în patru județe din vestul României.

A scăzut puterea de cumpărare, vânzările sunt mai mici cu 25%. Categoric, da, ne putem aștepta la mai multe insolvențe în rândul procesatorilor de carne”, a spus Dimitrie Muscă pentru Europa Liberă.

Omul de afaceri identifică drept sursă majoră a problemelor „politica statului. Aceasta este catastrofală nu numai față de industria porcului, ci față de agricultura vegetală, față de industria alimentară, față de toate”.

Ce se întâmplă cu Angst Ro

Controlată 80% de Sorin Minea și 20% de Liudmila Minea, compania Angst Ro nu a mai cunoscut profitul din 2018, când înregistra un plus net de aproape două milioane de lei.

Cea mai mare pierdere, de 6,3 milioane de lei, a fost înregistrată în 2022, când a avut o cifră de afaceri de 60,5 milioane de lei, mult sub nivelul celor 100 de milioane, din 2018, sau peste 185 de milioane, din anii 2010 – 2012, perioadă când Sorin Minea prelua pachetul majoritar Angst Ro.

Pe 21 septembrie 2023, era deschisă procedura de insolvență împotriva companiei. Printre cei mai cunoscuți creditori se numără Abatorul Periș SA, Primo Mix Food, Direcțiile Generale de Taxe și Impozite Locale din sectoarele 1 și 5.

În prezent, compania cu aproape 200 de angajați se află sub administrarea administratorului judiciar provizoriu Silvian Găvenea, Adriana Doiciu și Asociații SPRL.

Europa Liberă l-a contactat pe Silvian Găvenea pentru a afla câți creditori au cerut admiterea creanţelor și un total aproximativ al datoriilor solicitate. Administratorul judiciar nu a dorit să ofere informații și a explicat că aceste date vor fi incluse în rapoartele care vor fi publicate în Buletinul Insolvenței.

Conform deciziei magistraților de la Tribunalul Ilfov, termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor este de 13 mai 2024. Prima şedinţă a adunării generale a creditorilor ar urma să aibă loc pe 10 iunie 2024.

Topul celor mai importanți producători de carne

Primii cinci procesatori din industria cărnii au totalizat în 2022 afaceri de aproape cinci miliarde de lei, potrivit datelor publicate pe platforma Termene.ro.

Topul celor mai mari producători de carne după cifra de afaceri din 2022 este alcătuit din:

  1. Smithfield (cu 5,48% din piață) este deținută de grupul cu acţionariat chinez WH Group. Cu o cifră de afaceri de 1,2 miliarde de lei, a înregistrat pierderi de 3,1 milioane lei și un număr mediu de 2.507 angajați.
  2. Aaylex (4,9% din piață), deține brandul de carne de pui Cocorico. Compania a înregistrat 1,14 miliarde lei în 2022 și pierderi de 108 milioane lei în 2022. Numărul mediu de angajați a fost de 1.972 de angajați.
  3. Transavia (4,24%) a avut o cifră de afaceri de 991 milioane lei în 2022, cu un profit net de 205 milioane lei și 1.979 de angajați.
  4. Unicarm (4,13%) a înregistrat în 2022 o cifră de afaceri de 965 de milioane lei și un profit net de 19 milioane delei. Numărul mediu de angajați era de 2.656 angajați.
  5. Agricola International (3,28%) a raportat în 2022 o cifră de afaceri de 765 milioane de lei, un profit de 79 de milioane lei și 1.987 de angajați.

Cu o cifră de afaceri de peste 60 de milioane de lei în 2022, Angst Ro avea o cotă de piață de 0,26% și ocupa a 81-a poziție în rândul celor 1.140 de companii înregistrate la nivel național.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Cezar Amariei

    A intrat în echipa Europa Liberă în mai 2023. Jurnalist cu peste 20 de ani de experiență, a colaborat cu unele dintre cele mai importante trusturi media naționale (Mediafax, Adevărul, ProTV, Gândul).

    Specializat în materiale de autor, analize, anchete, sinteze, reportaje, interviuri.

XS
SM
MD
LG