Linkuri accesibilitate

Președintele PSD susține că „în toată lumea democratică” partidele dau bani presei pentru știri pozitive


Președintele PSD Marcel Ciolacu la conferința de presă în care - împreună cu Nicolae Ciucă, președintele PNL - a anunțat calendarul alegerilor din 2024 și comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, în data de 9 iunie.
Președintele PSD Marcel Ciolacu la conferința de presă în care - împreună cu Nicolae Ciucă, președintele PNL - a anunțat calendarul alegerilor din 2024 și comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, în data de 9 iunie.

Liderii coaliției de guvernare, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, au răspuns pe un ton iritat la întrebările cu privire la banii pe care partidele îi alocă presei pentru publicitate nemarcată.

Președinții PSD și PNL au fost întrebați în conferința de presă de miercuri seară, dedicată comasării alegerilor europarlamentare cu cele locale, cu privire la modul în care a fost cheltuită suma de 250 de milioane de lei (50 de milioane de euro) pentru a cumpăra știri pozitive în presă.

„A trecut o oră de când suntem în conferința de presă, cred că mai mult. Vi s-a părut vreun coleg al dumneavoastră că a fost cumpărat sau care nu-i sănătos? Vi s-a părut că a existat o întrebare a vreunui coleg al dumneavoastră care nu a încercat să ne pună în dificultate? Să nu afle exact ceea ce gândim și ce vrem? Despre ce cumpărare a presei vorbim?”, a spus Marcel Ciolacu, președintele PSD, potrivit Libertatea.

Mai mult, liderul PSD a susținut că „în toată Europa și în toată lumea democratică - și în Statele Unite și peste tot - se folosește acest lucru pentru politicile publice ale fiecărui partid”.

În momentul în care a fost contrazis cu privire la acest lucru, Marcel Ciolacu a răspuns iritat: „Nu marchez eu, nu fac eu site-urile, nu gestionez eu”.

Întrebat către ce site-uri de știri merg banii publici pentru a influența imaginea partidului, el a răspuns că este vorba despre „niște detalii contractuale pe care nu le gestionez eu la PSD” și a susținut că „aceste sume sunt publice”. „Sunt mai multe agenții, cred, care se ocupă de acest lucru”, a completat Ciolacu.

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a răspuns asemănător la aceeași întrebare: „V-am spus de fiecare dată că la nivelul PNL chiar nu mă ocup de acest aspect.”

„Am discutat cu cei care sunt responsabili de managementul acestor sume, ele sunt publice, sunt verificate de autoritățile competente și sunt convins că dacă până acum ar fi fost vreo problemă, partidele ar fi trebuit fie să dea banii înapoi, fie să răspundă în fața legii”, a spus președintele PNL.

Europa Liberă a dezvăluit în ultimii trei ani că banii pe care partidele pe care îi primesc cu titlul de subvenție merg către firmele care dețin site-urile de știri pentru a influența politica editorială, dar și pentru publicarea sau difuzarea la TV de conținut politic nemarcat ca publicitate, în afara campaniei electorale.

Bani publici pentru partide

În România, partidele parlamentare primesc subvenții financiare de la bugetul de stat. Sumele se acordă proporțional cu rezultatele de la alegerile locale și parlamentare.

În ultimii patru ani, au primit subvenții de la bugetul public PSD, PNL, USR, AUR, Pro România și PMP.

După ultimele alegeri, din 2020, banii pentru partide din subvențiile de la buget - pentru perioada 2021-2023 - s-au împărțit astfel:

  • Partidul Social Democrat (PSD) - 55,4 milioane de euro.
  • Partidul Național Liberal (PNL) - 47 milioane de euro.
  • Uniunea Salvați România (USR) - 24,4 milioane euro.
  • Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) - 11 milioane de euro.
  • Partidul Mișcarea Populară (PMP) - 2,4 milioane de euro.
  • Partidul Pro România - 1,8 milioane de euro.

Total subvenții 2021-2023: 142,4 milioane de euro.

La toate aceste sume se mai adaugă cotizațiile membrilor de partid și donațiile, care se raportează separat – până la sfârșitul lunii aprilie al fiecărui an.

Sursa: Autoritatea Electorală Permanentă

Între-un interviu pentru Europa Liberă, expertul media Dragoș Stanca a spus că „în acest moment, oamenii sunt prostiți din banii lor”.

„Partidele politice din România investesc sume colosale în conținut nemarcat ca fiind publicitate, pentru a face propagandă politică. Vorbim de peste 30 de milioane de euro pe an, mai mult decât piața legitimă comercială care este acum tranzacționată de către toate site-urile de conținut ce folosesc publicitate pentru a atrage venituri.”

„Treaba asta trebuie să fie considerată infracțiune, atât timp cât tu încerci să manipulezi într-un fel sau altul opinia publică folosind metode non-etice”, a completat Dragoș Stanca.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG