Linkuri accesibilitate

Radu Hossu, voluntarul român decorat de președintele Zelenski: Ucraina este foarte aproape să clacheze. Cine sunt românii care luptă în Ucraina


Radu Hossu a fost decorat în septembrie 2023 de președintele Volodimir Zelenski cu Ordinul de merit gradul III, pentru contribuția personală semnificativă și consolidarea cooperării Ucrainei cu România și pentru susținerea integrității și suveranității țării vecine.
Radu Hossu a fost decorat în septembrie 2023 de președintele Volodimir Zelenski cu Ordinul de merit gradul III, pentru contribuția personală semnificativă și consolidarea cooperării Ucrainei cu România și pentru susținerea integrității și suveranității țării vecine.

Voluntarul Radu Hossu spune că Ucraina se află într-o situație mai mult decât critică în ceea ce privește aprovizionarea cu muniție. Fondator al grupului de români care luptă în Ucraina, Radu Hossu povestește că luptătorii au avut misiuni care sunt linii roșii inclusiv pentru securitatea României.

De când Rusia a invadat Ucraina, în februarie 2022, Radu Hossu publică constant, dimineața, pe rețelele sociale, situația la zi de pe frontul din țara vecină. Face acest lucru după ce confruntă surse ucrainene și rusești și discută cu militari aflați în prima linie sau imediat în spatele acestora.

Periodic, Radu Hossu merge în țara vecină cu ajutoare. Până acum, din donațiile făcute de români, a dus în Ucraina mașini, un spital mobil construit special pentru front și generatoare de curent electric.

Voluntarul povestește la interviurile one2one de la Europa Liberă că, după doi ani de război, moralul militarilor ucraineni este scăzut și, din cauza lipsei de muniție, țara este aproape de colaps.

Radu Hossu s-a implicat, alături de doi dintre cunoscuții săi, în formarea unui grup de români - Romanian Battlegroup Getica - care luptă pentru Armata Ucrainei.

În „Getica” sunt aproximativ 50 de români, inclusiv foști militari din Armata Română. Aceștia din urmă și-au dat demisia și au semnat contracte cu Armata Ucrainei, explică Radu Hossu.

Radu Hossu arată autobuzul-spital realizat în România pentru tratarea militarilor ucraineni. În paralel cu buletinele despre situația luptelor, el a început să adune donații pentru Ucraina.
Radu Hossu arată autobuzul-spital realizat în România pentru tratarea militarilor ucraineni. În paralel cu buletinele despre situația luptelor, el a început să adune donații pentru Ucraina.

Cei 50 de militari luptă inclusiv pentru România, pentru că apără zone care reprezintă linii roșii chiar și pentru securitatea României, spune voluntarul.

O primă linie roșie este Herson, apoi Nikolaev, apoi Odesa.

Cele mai importante declarații

  • Despre criza de muniție din Ucraina

„Ucraina a ajuns în momentul acesta să aibă o lipsă de muniție, de rachete interceptoare, dezastruoasă. Rușii au anticipat acest lucru, văzând că din octombrie 2023 America nu mai trimite ajutoare - ajutoarele pe care le-a trimis sunt insignifiante în comparație cu ceea ce trimiteau înainte și aproape inexistente față ceea ce este necesar.”

  • Despre riscul ca Ucraina să clacheze în fața Rusiei

„Este foarte aproape de punctul acela și nu este din cauza Ucrainei. Este din cauza Vestului, care, în momentul acesta, are în față cel mai curat război bine vs. rău. Aici nu există dubii.”

  • Despre românii care luptă pentru Ucraina

„Există militari români care luptă, au contract cu Armata Ucraineană. Este un grup, se numește Romanian Battlegroup Getica, pe care eu și cei care mă urmăresc pe mine îi susținem. (…) Sunt români și cetățeni ai Republicii Moldova, vorbitori de limbă română. Sunt români care au fost în Armata Română și s-au dus să apere Ucraina și moldoveni. (…) Motivația lor este de a apăra România, în realitate.”

  • Despre linia roșie a războiului din Ucraina pentru securitatea României

„Zona Herson este linia roșie pentru România. Pentru că, după Herson urmează Nikolaev, apoi Odesa. (...) Odesa este importantă pentru două lucruri: apropierea de gurile Dunării - ultimul bastion de apărare a Ucrainei, și Republica Moldova - pentru că de acolo se poate ajunge foarte ușor (ca Rusia, n.red.) să facă legătura cu Transnistria și, prin urmare, destabilizarea Republicii Moldova.”

De ce și cum luptă pentru Ucraina cei aproximativ 50 de români din Romanian Battlegroup Getica

Radu Hossu mărturisește la one2one că el este unul dintre cei care au format grupul românilor și al moldovenilor care luptă pentru Armata Ucraineană - Romanian Battlegroup Getica.

„Romanian Battlegroup Getica a fost înființată de către doi prieteni de-ai mei. Ei au contracte direct cu Armata (Ucraineană, n.red.), nu cu Legiunea străină, care este sub serviciile de informații ale armatei GUR (Serviciul de Informații al Ucrainei, n.red.)”, spune voluntarul român.

„Practic, asta-i diferențiază de mercenari. Mercenarii nu au un steag, nu au o țară care să-i reprezinte. În schimb, românii și moldovenii care luptă în Getica reprezintă Armata Ucraineană, luptă pentru Armata Ucraineană, au un scop clar: de a susține Ucraina”, exemplifică Radu Hossu.

„Eu am vorbit cu ei când am format Getica și chiar discutam despre lucrul ăsta, că noi ne dorim ca acolo să fie oameni care luptă pentru idei, pentru valori și atunci, eu îi susțin”, completează el.

Întrebat care a fost rolul său în formarea grupului Getica, Radu Hossu spune: „Ei au venit înspre mine cu ideea asta și am zis că aș putea să-i ajut să creeze acest grup, pentru că, evident, exista o nevoie de susținere financiară.”

„Ei erau acolo deja și erau răsfirați în diferite batalioane ale Legiunii Internaționale și au vrut să se adune cu toții sub aceeași grupare. Încă nu sunt toți sub aceeași grupare, dar ideea interesantă este că motivația lor este de a apăra România în realitate.”

Voluntarul mai spune că, până de curând, românii au fost în misiune în regiunea Herson a Ucrainei.

„Zona Herson practic, aia e limita, linia roșie pentru România, pentru că, după Herson, urmează Nicolaev, apoi Odesa și apoi gurile Dunării, apoi România și Republica Moldova”, completează Radu Hossu.

Voluntarul susține că românii din grupul Getica ar fi dezamăgiți pentru că nu ar avea susținere din partea statului român.

Radu Hossu susține că Rusia dezinformează când pretinde că știe de existența a sute de români care ar lupta pentru Ucraina, iar pe o parte dintre ei i-ar fi ucis.

„Români, în realitate, sunt undeva în jur de 50. Probabil, pe jumătate dintre ei îi cunosc. Din Republica Moldova sunt ceva mai mulți”, mai spune el.

Ucrainenii care luptă pe front vor să-i pedepsească pe bărbații care au fugit din țară ca să scape de înrolare

În cei peste doi de ani de război, Radu Hossu a stat pe frontul din Donbas trei luni.

Spune că și-a făcut prieteni printre militarii ucraineni, iar acum moralul lor este scăzut din cauza lipsei muniției de pe front.

În plus, sunt ucraineni care luptă continuu de peste un an și sunt extenuați.

În Ucraina, președintele Volodimir Zelenski nu a decis deocamdată scăderea vârstei minime de la care pot fi mobilizați bărbații, de la 27 la 25 de ani.

Iar la începutul invaziei, mulți bărbați au fugit din Ucraina pentru a scăpa de mobilizare.

„Există un sentiment în Ucraina, al celor care luptă acolo, că abia așteaptă să se încheie războiul pentru că abia așteaptă să-i pedepsească pe cei care au fugit (de mobilizare, n.red.), pe trădători”, povestește Radu Hossu.

Voluntarul militar a dus în cei peste doi ani de război ajutoare importante militarilor ucraineni: un spital mobil, ambulanțe, mașini de teren și generatoare de curent electric.

În septembrie 2023, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a decorat pe Radu Hossu cu Ordinul pentru merit gradul III, pentru contribuția personală semnificativă și consolidarea cooperării Ucrainei cu România și pentru susținerea suveranității de stat și a integrității teritoriale a Ucrainei.

Radu Hossu povestește la one2one că ajutorul pe care îl acordă Ucrainei l-a transformat într-o țintă pentru serviciile secrete rusești.

Decorația primită de Radu Hossu din partea președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, in septembrie 2023.
Decorația primită de Radu Hossu din partea președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, in septembrie 2023.

Voluntarul spune că acest potențial pericol nu îl descurajează. Este însă dezamăgit de decizia autorităților române de a vorbi puțin și rar despre situația Ucrainei și ajutorul pentru țara invadată de Rusia.

„Eu cred că ar fi momentul în care noi să nu mai băgăm capul în pământ. Riscant este și pentru mine, care sunt pe lista FSB-ului - și încă de mult timp - dar continui să fac lucrul ăsta. Încă o dată, stăm și ne uităm la o injustețe și închidem ochii. Este exact ca cineva care, în momentul ăsta, ar intra în casa unui vecin de-al nostru, i-ar bate familia și ar împușca copiii și noi am zice «ăăă… eu nu mă bag»”, spune Radu Hossu.

De meserie consultant politic, Radu Hossu (38 de ani) susține că, în acest moment, Rusia duce o ofensivă informațională în România și în alte țări europene.

„România, din punctul meu de vedere, este deja în mijlocul unui război hibrid și aici discutăm de dezinformare și mi se pare că este foarte important să continuăm lupta asta (de informare), chiar dacă noi avem senzația că războiul este doar în Ucraina”.

Înainte februarie 2022, Radu Hossu a fost președinte al Asociației Pro Democrația - filiala Brașov.

De asemenea, Radu Hossu a fost organizator al protestelor Colectiv și împotriva OUG 13 în Brașov.

A fost consultant politic pentru USR și consultant de marketing.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Anca Grădinaru

    Anca Grădinaru este senior correspondent la Europa Liberă din februarie 2023.
    Este jurnalist de 25 de ani. Anterior, a lucrat la Ziarul Adevărul, Antena 1, Antena 3, Digi 24 și Radio Europa FM.

    A realizat știri, anchete, reportaje și documentare, radio și de televiziune, în România, Ucraina, Irak, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
     
    A transmis de la majoritatea summiturilor NATO de după aderarea României la Alianța Nord Atlantică și de la reuniuni ale Uniunii Europene, de la vizitele papilor la București și de la primele două ediții ale Jocurilor Invictus la care a participat România.

    Unele dintre reportajele Ancăi Grădinaru au fost premiate de New Mexico Associated Press și Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

    La Europa FM, a realizat emisiunea „Interviurile Europa FM” și „Piața Victoriei”. Este absolventă a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și a unei burse de un an la New Mexico State University din Statele Unite ale Americii.

    serbana@rferl.org

XS
SM
MD
LG