Linkuri accesibilitate

SmartJob | Ramona Vișoiu, dispeceră 112: Noi nu ne-am obișnuit cu termenul de depresie. Credem că e o fiță și trece dacă spui „revino-ți”


„Cel mai important pas din viața unei femei abuzate e să sune. Mi-am făcut un obicei în a sta în telefon până ajunge echipajul, pentru că de multe ori e cu agresorul în casă. Am avut și apel cu: aș vrea o rochie mărimea 36, ca să nu se prindă agresorul.”
„Cel mai important pas din viața unei femei abuzate e să sune. Mi-am făcut un obicei în a sta în telefon până ajunge echipajul, pentru că de multe ori e cu agresorul în casă. Am avut și apel cu: aș vrea o rochie mărimea 36, ca să nu se prindă agresorul.”

Ramona Vișoiu, dispeceră la 112, Poliția Capitalei, vorbește la SmartJob despre cum a salvat o tânără de la sinucidere. Spune ce simte când copiii abuzați sau când femeile bătute de parteneri sună la 112. De 18 ani lucrează în Poliție. Cum poate fi oprită violența? Simplu, spune ea, prin educație.

Recent, o tânără care voia să se sinucidă a lăsat un bilet de adio, iar tatăl a fost cel care a apelat 112, mărturisește Ramona.

„Eram pe tură. Am sunat-o prin dispecerat, prin 112, n-a răspuns. Am ieșit într-o pauză de două minute cu telefonul meu personal și am zis: fie ce-o fi, eu o sun. I-am dat mesaj, m-am prezentat cât am putut eu de simplu pentru a nu o speria, i-am zis cum mă cheamă și unde lucrez. Am vorbit cu ea prin mesaje destul de mult și am reușit s-o câștig puțin câte puțin.”

Am întrebat-o pe Ramona Vișoiu de ce a făcut asta, era în fișa postului să ia telefonul personal și să sune de pe el? „Nu, nu era, dar vorbim despre viața unui om. Fișa postului… în fișa postului sunt lucruri pe care trebuie să le faci, dar mai suntem și oameni pe lângă fișa postului. Mie mi se pare normal să-ți pese.”

Tânăra era în depresie, spune Ramona, și simțea că nimeni nu o înțelege: „Noi încă nu ne-am obișnuit cu termenul de depresie. Noi încă credem că e o fiță, credem că ieși din depresie cu un simplu: revino-ți sau o să treacă. Am ascultat-o și am înțeles-o. I-am spus că viața merită trăită.”

Cum este fata respectivă acum? „Este bine, sper să fie bine în continuare. I-am zis și atunci, să încerce în fiecare dimineață când se trezește să-și spună: sunt ok, sunt bine și voi reuși.”

*Ascultă podcastul SmartJob pe 🎧 YouTube, 🎧 Spotify,🎧 Apple Podcast.

A simțit frică, frica de a o pierde? „Teamă recunosc că mi-a fost atunci când mi-a întrerupt share location. I-am cerut să-mi dea share location live și, în drum spre ea, când m-am uitat pe whatsapp, îl întrerupsese. Atunci da, am intrat în panică, recunosc, pentru că m-am gândit la ce era mai rău.”

Nici asta nu intra în fișa postului, să se ducă acolo, dar s-a dus, i-a spus că nu-i trimite echipaj, i-a spus că va merge ea personal și așa a convins-o să-i dea locația: „Așa a reușit să-mi spună unde este. Am vrut să nu se simtă păcălită. Eu îi spun că mă duc și trimit un echipaj… care va fi încrederea ei? Și-așa ea nu prea avea încredere în nimeni.”

Ce și-a spus când s-a dezmeticit din toată nebunia și a realizat ce a făcut? „Mi-am spus că am reușit și astăzi. Asta contează la final de zi, să fii bine, să fii bine cu tine.”

Despre femeile bătute de parteneri

Atunci când vorbește despre meseria ei, Ramona spune cât de important e să creezi o legătură cu omul, să simtă că la capătul celălalt este o ființă umană și nu un robot.

„Mă marchează cazurile în care sunt implicați copiii. Din păcate, avem mult prea multe cazuri grele, în care sunt implicate persoane vulnerabile, copii, bătrâni, oameni cu handicap, cazuri de violență domestică, femei bătute.”

Poți urmări în clipul de mai jos episodul SmartJob cu Ramona Vișoiu:

Ce-i spui unei femei care sună pentru că o bate partenerul? „Cel mai important pas din viața unei femei abuzate e să sune. Mi-am făcut un obicei în a sta la telefon până ajunge echipajul, pentru că de multe ori sunt cu agresorii în casă. Sunt închise într-o cameră de cele mai multe ori. Dar, da, am avut și apel cu: aș vrea o rochie mărimea 36.”

Și cum abordează problema atunci? „Nici nu pot să-i spun: știți, ați sunat la Poliție, pentru că e posibil să se audă. Atunci am obiceiul de a întreba: știți unde ați sunat? Zice: da. Ok, se rezolvă, să-mi spuneți adresa de livrare.”

Ramona Vișoiu crede că e un act de curaj din partea copiilor și îi felicită pe minorii care sună la 112, indiferent care le este urgența:

„Mulți sună din școli, pe tema bullying-ului. E un semn de întrebare de ce n-au cu cine vorbi în școală despre ce li se întâmplă. A sunat o fetiță și spunea că nu are cu cine discuta în școală, pentru că a încercat și nu i s-a dat dreptate sau nu s-a făcut nimic.”

Poți asculta aici acest episod din SmartJob:

Cum pot fi oprite abuzul, violența și de ce avem nevoie să facem și încă nu facem?

„Educația e primordială. Totul începe de la educație. Să ne implicăm în educația copiilor, să încercăm să îi învățăm să fie mai buni, dar, cred că trebuie să lucrăm și cu noi înainte de a ne învăța copiii. Copiii ne copiază pe noi, sunt copia noastră fidelă. Deci, să fim noi mai buni, mai empatici, să fim umani.”

Ce le-ar spune celor care nu mai văd lumina în viața lor și se simt deznădăjduiți?

„Să încerce să vadă frumosul de lângă ei, orice li se pare lor a fi frumos, o persoană, o floare, orice. Trebuie să existe ceva frumos în viața omului respectiv, e imposibil să nu fie. Trebuie să fie ceva care să-i placă. Și de acolo poți construi. Toți avem probleme, dar depinde și cum le percepem, cum alegem să le vedem.”

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adriana Nedelea

    Adriana Nedelea este jurnalistă și trainer dicție. Lucrează în presă de aproape 18 ani. Numai în televiziune are o experiență de peste 12 ani, în redacțiile Digi24 și Realitatea TV. În prezent, colaborează cu Europa Liberă România pentru realizarea de interviuri pe teme de actualitate. 

    A absolvit masterul Terapia logopedică în procesele de comunicare, Facultatea de Psihologie, Universitatea București. Este licențiată în Jurnalism și Științele Comunicării.

XS
SM
MD
LG