Linkuri accesibilitate

De ce sunt cozi în sectorul 1 la predarea sacilor cu voturi? Clotilde Armand spune că a recâștigat aproape 160 de voturi


Președinții de la secțiile de votare din Sectorul 1 au stat luni la cozi imense pentru a preda sacii cu voturi.
Președinții de la secțiile de votare din Sectorul 1 au stat luni la cozi imense pentru a preda sacii cu voturi.

După haosul de luni, președinții de secții de votare din Sectorul 1 al Capitalei au mers și marți la Biroul Electoral Sector 1 să predea procesele verbale pentru secțiile lor. Este de așteptat ca același lucru să se întâmple și miercuri. Între timp, primarul Clotilde Armand spune că a recuperat 157 de voturi dintr-o singură secție.

Biroul Electoral Sector 1 se află în sediul Direcției de Taxe și Impozite Sector 1, care este închisă pentru public până la terminarea predării proceselor verbale de la alegerile din 9 iunie.

Locuitorii acestui sector care au nevoie de diverse documente fiscale nu știu când vor le vor primi, deoarece primirea proceselor verbale va continua și miercuri - a treia zi după vot.

Locuitorilor care vin să plătească taxele sau care au nevoie de diverse documente fiscale li se spune că este închis.
Locuitorilor care vin să plătească taxele sau care au nevoie de diverse documente fiscale li se spune că este închis.

Biroul Electoral Sector 1, situat în Piața Amzei, a suspendat luni seară preluarea proceselor verbale din cauză epuizării oamenilor care așteptau la cozi imense, în soare, nedormiți de duminică dimineață.

Foarte mulți președinți de secții de votare din sector au ajuns luni în jurul orei 15:00 la Biroul Electoral Sector 1.

Oamenii spun că au chemat microbuzele încă de dimineață, dar acestea au ajuns cu o întârziere de circa șapte-opt ore.

Cine trebuia să trimită microbuzele mai repede, Jandarmeria sau primăria?

„Jandarmeria Capitalei asigură doar protecția transportului sacilor de voturi, nu și mijloacele pentru transportul auto. Din câte cunosc în acest moment, aceste mijloace de transport se furnizează de către Prefectura Municipiului București”, spune marți Alexandru Iacob, reprezentantul Jandarmeriei din București.

Primarul în funcție, Clotilde Armand, spune că „Autoritatea Electorală Permanentă și Biroul Electoral Central sunt complici la ce se întâmplă” pentru organizarea proastă a procesului de predare al proceselor verbale.

De cealaltă parte, candidatul coaliției PSD-PNL, George Tuță, spune că responsabilitatea organizării procesului de votare revine Primăriei Sectorului 1.

„Primăria a avut responsabilitatea exclusivă de a asigura transportul oamenilor din secţiile de vot la Biroul Electoral. Biroul Electoral a dat această hotărâre prin care a cerut autorităţii locale, în speţă, primăria doamnei Armand să asigure acest lucru”, afirmă George Tuţă.

El o mai acuză pe Clotilde Armand de tergiversarea procesului.

George Tuță, candidatul la funcția de primar al Sectorului 1 din partea PNL-PSD, a stat luni la Biroul Electoral Sector 1 pentru a supraveghea cum se desfîșoară lucrurile.
George Tuță, candidatul la funcția de primar al Sectorului 1 din partea PNL-PSD, a stat luni la Biroul Electoral Sector 1 pentru a supraveghea cum se desfîșoară lucrurile.

După ce Biroul Electoral Sectorul 1 a reușit, luni, să preia sacii cu buletinele de vot, tabletele și procesele verbale doar de la 40 de secții dintre cele 166, marți, angajații de la Biroul Electoral Sector 1 au venit la orele la care au fost programați ca să facă același lucru.

Același procedeu urmează să fie făcut și miercuri, pentru secțiile de vot rămase.

De unde lipsa de organizare?

Explicațiile vin de la președinții de secție: unul dintre motive este că au fost cinci buletine de vot.

„Ține de organizare, pe de o parte. Pe de altă parte, au fost multe voturi, și durează. Am înțeles că multora nu le-a ieșit cheia”, spune Maria Stanciu, președinta secției de votare Nr. 2 de la Liceul „Nicolae Iorga” din București.

Marți dimineață, femeia a venit prima, împreună cu vicepreședintele secției sale, ca să predea tot ce avea de predat.

Predarea proceselor verbale durează în jur de o oră și jumătate.

Acesta a fost motivul pentru care, luni seară, procesul electoral a fost suspendat din cauza epuizării fizice în care se aflau oamenii.

Sacii cu voturi au fost depozitați într-o cameră de la parterul instituției, sigilată, și au fost păzite de jandarmi.

Ce înseamnă „cheia”?

O altă explicație pentru cozi este că în cazul unor secții de vot „nu a ieșit cheia”, caz în care președinții au fost ajutați de angajații de la Biroul Electoral Sector 1.

Costel Irimia, președintele Secției 124 din Sectorul 1, a reușit să predea marți toate procesele verbale. El spune că este nevoie de o atenție foarte mare la încheierea acestor procese verbale.

El explică ce înseamnă „cheia”:

„Din numărul total din lista permanentă, la ceea ce s-a votat pe listele speciale, plus dacă ai mai avut liste complementare – fac un total.

Din acest total sunt defalcate anumite categorii: câte buletine de vot ai primit, câte buletine ai folosit și sunt valabil voturi exprimate, câte buletine ai anulat, câte buletine au fost nule - adică din urnă nu au fost valabil exprimate, cei care au fost radiați.

Din toate astea trebuie să îți dea un număr total.

Apoi pui numărul de voturi pe partid sau pe fiecare candidat în parte. Totalul pe candidați și partide trebuie să fie egal cu numărul de voturi exprimate pe tabletă”, spune Costel Irimia.

Marți, în holul de la Biroul Electoral Sector 1 președinții au fost înregistrați, li s-a dat sacii cu procesele verbale ale secției (ținute de luni seara în sala sigilată), apoi au mers la ultimul etaj al clădirii pentru a le preda comisiei.
Marți, în holul de la Biroul Electoral Sector 1 președinții au fost înregistrați, li s-a dat sacii cu procesele verbale ale secției (ținute de luni seara în sala sigilată), apoi au mers la ultimul etaj al clădirii pentru a le preda comisiei.

Așadar, ca să rezulte „cheia”, numărul de buletine de voturi trebuie să coincidă cu numărul de persoane verificate pe tabletă.

„De obicei sunt mai puține voturi, pentru că unii oameni pot pleca acasă cu un buletin de vot și atunci nu iese numărul de vot”, explică bărbatul unul dintre motivele pentru care „cheia” nu este corectă.

Plângerea penală

Primarul în funcție al sectorului 1, Clotilde Armand, a anunțat marţi seară că a depus cerere de renumărare a voturilor în mai multe secții.

„Prima secție sesizată de noi și renumărată (Secția nr. 31), prima fraudă majoră dovedită și corectată. BES Sector 1 a demontat falsul în acte oficiale și a încărcat procesul-verbal corect.

Amintesc că un număr de 195 de voturi pe care le-am primit de la locuitorii Sectorului 1 au fost transferate din pix către candidatul Blocului Suveranist Român. Le-am recuperat. Lupta continuă”, a scris ea pe Facebook.

Astfel, conform noului proces verbal, Clotilde Armand a câștigat 195 de voturi, față de 38 câte figurau pe procesul verbal inițial. O diferență de 157 de voturi în plus.

Conform aceluiași proces verbal, fostul primar Daniel Tudorache a obținut 42 de voturi, față de niciunul în cel precedent.

De asemenea, primarul sectorului 1 a menționat că va sesiza autorităţile privind tentativele de fraudă de la mai multe secţii de votare, după ce a mers marți după-amiază la Parchetul General, însă registratura era închisă.

În cursul zilei, Armand a afirmat că plângerea penală îl va viza și pe preşedintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, pe care îl acuză de abuz în serviciu.

„Se pun niște voturi din pix”, a spus Clotilde Armand jurnaliștilor prezenți la Parchetul General.

Conform datelor BEC consultate la ora publicării acestui articol, candidatul PSD-PNL, George Tuță, a obținut 33.874 de voturi (36,47%), iar candidata USR, Clotilde Armand, a luat 33.279 de voturi (35,83%).

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG