Linkuri accesibilitate

Din zece au dispărut patru - cine sunt cei șase candidați validați pentru președinția Uniunii Salvați România


Uniunea Salvați România a rămas fără conducere după ce președintele Cătălin Drulă și-a dat demisia, în urma rezultatelor slabe înregistrate de gruparea politică la alegerile din 9 iunie
Uniunea Salvați România a rămas fără conducere după ce președintele Cătălin Drulă și-a dat demisia, în urma rezultatelor slabe înregistrate de gruparea politică la alegerile din 9 iunie

Uniunea Salvați România a anunțat miercuri validarea a șase din cele zece candidaturi anunțate inițial pentru funcția de președinte, rămasă vacantă în urma demisiei lui Cătălin Drulă. Noul lider va fi ales de fiecare membru al partidului, prin vot direct, pe o platformă online, așa cum prevede statutul.

Marele absent este Dominic Fritz, primarul reales al Timișoarei, care își anunțase intenția de a candida imediat după demisia lui Cătălin Drulă - în urma eșecului USR la alegerile locale și europarlamentare, și fusese nominalizat ca succesor inclusiv de către președintele demisionar. Fritz s-a râzgândit, însă, după câteva zile, și a ieșit din cursă la începutul săptămânii, după cum a scris Europa Liberă.

La începutul săptămânii, zece persoane își anunțaseră intenția de a candida la șefia USR. Miercuri, însă, partidul a transmis un comunicat de presă conform căruia șase dintre ei au fost validați:

1. Elena Lasconi – 52 ani, Câmpulung, Argeş

Fostă jurnalistă cu o carieră de 25 de ani în televiziune, Elena Lasconi este de profesie economist.

Elena Lasconi, primar, Campulung Muscel
Elena Lasconi, primar, Campulung Muscel

Din 2020, este primarul USR al municipiului Câmpulung Muscel, a fost realeasă în 2024. În primul său mandat a început proiecte de peste 400 de milioane de lei - bugetul orașului pe 40 de ani.

A obținut peste 100 de milioane de lei din PNRR pentru proiecte de dezvoltare în Câmpulung. A finalizat construirea unei secții noi de oncologie a Spitalului Municipal și a depus un proiect major de infrastructură pentru a obține fonduri europene pentru extinderea cu 40 km a rețelei de apă și canalizare.

2. Cristian Seidler – 43 ani, Bucureşti

Cristian Seidler este deputat de București și vicepreședinte al Comisiei pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților.

Deputatul Cristian Seidler speră să devină noul președinte al USR
Deputatul Cristian Seidler speră să devină noul președinte al USR

În primul său mandat de deputat, a inițiat legea de abrogare a pensiilor speciale ale parlamentarilor și a obținut, prin lege, publicarea de două ori pe an a tuturor veniturilor salariale ale angajaților la stat.

A absolvit Facultatea de Științe Juridice din Oradea (2003) și a fost liderul studenților la drept din ELSA România. Cristian Seidler activează în filiala USR Sector 5, fiind membru din 2016.

3. Radu Hossu – 38 ani, Brașov

Cunoscut pentru implicarea activă în sprijinirea Ucrainei încă de la începutul războiului declanșat de Rusia, prin relatări de pe front și prin ajutoare pentru civilii și militarii ucraineni, a fost decorat de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și de armata ucraineană.

Radu Hossu în timp ce duce forțelor armate ucrainene un autobuz - spital blindat, realizat în România.
Radu Hossu în timp ce duce forțelor armate ucrainene un autobuz - spital blindat, realizat în România.

Radu Hossu are o experiență de peste 10 ani în marketing comercial și de opt ani în comunicare și consultanță politică. A fost președintele Asociației Pro Democrația Brașov și a fost implicat în organizarea la Brașov a protestelor în cazurile tragediei de la Colectiv și a OUG 13.

4. Vasile Dincă – 51 ani, Florești, Cluj

Expert în consultanță politică, Vasile Dincă a contribuit la dezvoltarea unor baze de date esențiale pentru campanii electorale și a unui call center.

5. Luiza Oancea – 33 ani, Marea Britanie, Diaspora

Licențiată în managementul afacerilor, a lucrat în domeniul marketingului și are mai mulți ani de experiență în resurse umane. În prezent, este responsabil social media și marketing la Atlantic London, o companie care oferă servicii de consultanță celor care vor să studieze în Marea Britanie.

6. Vasile Gabriel Filip – 46 ani, Constanța

Expert IT certificat, a avut mai multe funcții în acest domeniu, de la poziții de execuție la funcția de director, și a activat, de asemenea, ca antreprenor. A avut proiecte în mai multe județe din țară, dar și în Republica Moldova și în străinătate. Este absolvent al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” din Constanța, fiind inginer în Electromecanică Navală.

Despre ofertele primilor trei candidați, Europa Liberă a scris aici:

Campanie electorală internă se va desfășura până la finalul acestei săptămâni, iar candidații au posibilitatea să le explice colegilor ce planuri propun pentru USR în următoarele luni. Primul tur al alegerilor are loc pe 24-25 iunie, cu posibilitatea unui al doilea tur pe 27-28 iunie, dacă nimeni nu întrunește mai mult de jumătate dintre voturi la întâiul scrutin.

După alegerea președintelui USR, va fi stabilit noul Birou Național al USR, prin vot al delegaților la Congres. Cei 24 de noi membri ai noului Birou Național vor fi aleși în Congresul partidului, convocat de președintele Cătălin Drulă pentru 29 iunie.

Pe 10 iunie, la o zi după alegeri, Cătălin Drulă anunța că-și dă demisia din funcția de conducător al Uniunii și că va organiza alegeri interne în cel mai scurt timp.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Cezar Amariei

    A intrat în echipa Europa Liberă în mai 2023. Jurnalist cu peste 20 de ani de experiență, a colaborat cu unele dintre cele mai importante trusturi media naționale (Mediafax, Adevărul, ProTV, Gândul).

    Specializat în materiale de autor, analize, anchete, sinteze, reportaje, interviuri.

XS
SM
MD
LG