Linkuri accesibilitate

Cine decontează eșecul USR în alegeri și cum se repliază partidul din opoziție. Ce spun Dominic Fritz, Ionuț Moșteanu și Cristian Ghinea


Cătălin Drulă și-a dat demisia de la șefia USR după eșecul partidului la alegerile locale și europarlamentare. Ionuț Moșteanu (stânga), Dominic Fritz (centru) și Cristian Ghinea (dreapta) comentează rezultatul obținut de USR.
Cătălin Drulă și-a dat demisia de la șefia USR după eșecul partidului la alegerile locale și europarlamentare. Ionuț Moșteanu (stânga), Dominic Fritz (centru) și Cristian Ghinea (dreapta) comentează rezultatul obținut de USR.

Conducerea Uniunii Salvați România se pregătește de alegeri interne. După eșecul la alegerile locale și europarlamentare, Cătălin Drulă și-a dat demisia. Ce spun Dominic Fritz și doi dintre liderii apropiați de șeful partidului, Ionuț Moșteanu și Cristian Ghinea, despre viitorul USR și candidatul la prezidențiale.

Primarul reales al Timișoarei, Dominic Fritz, crede că USR nu mai are de pierdut niciun moment. Este convins că va candida pentru șefia partidului și la fel de convins că nu va candida la prezidențiale.

„Este o decizie fermă de a candida, pentru că avem nevoie de claritate și de un proces de înnoire, de deschidere și de ambiție”, spune Dominic Fritz pentru Europa Liberă.

„Trebuie să câștigăm încă două alegeri și eu cred că miza mare este să dăm țării un președinte de dreapta. Este o miză care trebuie să ne intereseze pe toți și nu avem timp acum de luni întregi de certuri interne. De aceea cred că e important să tranșăm repede această chestiune”, completează el.

Dominic Fritz a comentat și anunțul Elenei Lasconi, primarul din Câmpulung Muscel care a câștigat cu un scor de peste 70%. Lasconi a dat de înțeles că este posibil să intre și ea în cursa pentru șefia USR.

„Eu sunt un bun prieten cu Elena Lasconi, e extraordinar ce a reușit la Câmpulung Muscel și de aceea pentru mine e evident că ea trebuie să facă parte din această construcție, trebuie să aibă o voce puternică în USR și pentru USR, tocmai pentru că știe cum să câștige majorități.”

Fritz menționează că rămâne de văzut sub ce formă va colabora cu Lasconi. „Eu cred că vom vedea că Elena și Dominic, să zicem așa, vor colabora”.

În niciun caz, spune el, nu se va „contra-candida” cu primărița din județul Argeș.„Dar chiar dacă asta se va întâmpla, suntem un partid democratic și e mereu bine să existe o alegere. Sper să nu fiu singurul candidat.”

În privința prezidențiabilului, Dominic Fritz crede că este nevoie de un candidat de dreapta, altul decât Nicolae Ciucă, un candidat care să se bată cu Marcel Ciolacu, de la PSD.

Eu o spun din start, pentru că știu că uneori se mai zvonește, eu nu voi fi acest candidat (la prezidențiale).
Dominic Fritz, primarul Timișoarei

„Eu nu voi candida la nicio altă funcție în stat, pentru că tocmai am fost reafirmat ca primar și vreau să-mi duc acest mandat la sfârșit. Și eu cred că există mai multe variante care sunt pe masă, care trebuie analizate. Ambiția noastră este să nu îi servim domnului Ciolacu președinția pe tavă. Trebuie să luăm această responsabilitate în serios și sunt sigur că vom veni cu o soluție care poate să câștige.”

Primarul USR al Timișoarei nu respinge varianta ca USR să susțină un candidat de la alt partid de dreapta cu care e în alianță - PMP sau Forța Dreptei - sau pur și simplu un candidat din afara celor trei partide.

Dar nu pe Nicolae Ciucă, deoarece „PNL deja s-a subordonat PSD-ului și vedem ce se întâmplă în țară. PNL a pierdut foarte mult în urma acestei coaliții”.

„Nu este momentul orgoliilor. Este un moment în care toate forțele adevărate de dreapta trebuie să tragă în aceeași direcție, pentru că, altfel, câștigă PSD. Dar încă o dată, nu, nu voi fi un președinte care se va lupta pentru orgolii, ci care se va lupta pentrua avea o ofertă electorală pentru această țară”, spune Dominic Fritz.

Edilul Timișoarei nu a confirmat acuzațiile Elenei Lasconi, potrivit căreia decizia în USR se lua la nivel restrâns, între câteva persoane, dar a spus că hotărârile trebuie luate în forurile mai largi de conducere ale partidului.

El mai crede că nu e realist ca USR să lupte singur pentru reformă, motiv pentru care alianța cu PMP și Forța Dreptei a fost justificată. În privința lui Dacian Cioloș, Fritz nu exclude o reluare a colaborării.

„Sunt sigur că și Dacian Cioloș și REPER vor analiza de ce nu au făcut pragul, de ce n-au reușit să convingă suficienți români să fie aleși și, cu siguranță, va trebui să avem o discuție încă o dată. Toate acele forțe care nu își doresc ca domnul Ciolacu să fie președinte și PSD să acapareze toată puterea în stat, toți trebuie să stăm la o masă și să discutăm cum să mergem mai departe”, subliniază Dominic Fritz.

Cum se iau deciziile în USR și cât de benefică a fost alianța cu PMP și Forța Dreptei

Purtătorul de cuvânt al USR și liderul deputaților Uniunii Salvați România, Ionuț Moșteanu, respinge teoria potrivit căreia deciziile în partid se iau într-un cerc restrâns.

Întrebat dacă se consideră, alături de Cătălin Drulă, unul dintre responsabilii pentru rezultatul de acum, fiind în prima linie a partidului, Moșteanu susține că a făcut tot ce a putut.

„Eu am muncit în partidul ăsta de opt ani de zile, în fiecare zi, și colegii mă cunosc și cred că n-au niciun dubiu în privința asta. A, că nu am luat mereu cele mai bune decizii, poate că da”, spune Ionuț Moșteanu pentru Europa Liberă.

„Sunt lucruri pe care pot să mi le reproșez și mie de-a lungul celor opt ani de zile. Nu pot să spun că din cauza mea nu a ieșit scor bun la europarlamentare”, completează el.

Moșteanu spune că a candidat la Pitești și că „m-am bătut acolo într-un fief PSD, același județ cu Elena (n.r. Lasconi), știe toată lumea cât de greu e acolo, într-un județ roșu”. „Acolo, împreună cu Narcis Mircescu, am construit o organizație foarte bună. Avem cu 50% consilieri locali în plus”.

El admite însă că trebuie analizată atent alianța USR cu PMP și Forța Dreptei, pentru a vedea dacă a adus un plus sau un minus.

„Nicio astfel de decizie nu vine doar cu lucruri bune sau doar cu lucruri proaste. Este o decizie de compromis politic, aveam nevoie să unim dreapta. Am făcut acest lucru pentru alegătorii de dreapta. Pare că, așa, la ochi, nu sunt sigur că a funcționat cel mai bine, dar în unele locuri chiar a ajutat. Greu de zis dacă, altfel, USR ar fi luat un scor mai mare, nu am date pe care să mă bazez.”

Independenții ar fi plecat de bună voie din USR

În legătură cu independenții desprinși din USR, care au candidat pe cont propriu - Nicu Ștefănuță, Mihai Polițeanu și Vlad Gheorghe - Ionuț Moșteanu susține că ei au ales să plece.

„Nicu Ștefănuță a plecat mai demult, Vlad Gheorghe a fost suspendat pentru neplata cotizației, a ales să nu-l mai intereseze partidul. A fost decizia lor , s-au gândit că pot face mai multe ca independenți. Nu i-a dat nimeni afară.”

În privința scoaterii Elenei Lasconi din fruntea listei pentru europarlamentare, Moșteanu spune că „poate ar fi fost mai bine (n.r. cu ea), nu mi-e clar. Pe ce să ne bazăm?! Nu am date. Facem niște supoziții care nu pot fi probate de date factuale. E ușor să faci scenarii post factum.”

Purtătorul de cuvânt al USR crede că ipoteza potrivit căreia partidul ar fi luat mai multe voturi dacă nu ar fi fost concurat de REPER și de independenți nu stă în picioare.

„Plecăm de la o ipoteză greșită că niște voturi ale unui partid rămân ale lui indiferent de ce se întâmplă, indiferent de dinamica lui și de dinamica din societate. Imaginați-vă că PNL a pierdut șase consilii județene și nu mai vorbește nimeni despre asta.”

În plus, spune Moșteanu, „ideea că poți să-l ții pe Cioloș cu forța, după ce a câștigat partidul și și-a dat demisia. Cine a decis să plece? Și-a dat demisia, a plecat, și-a făcut partid. Cine a fărâmițat?! Noi am încercat să aducem partide împreună. A fost mai puțin fărâmițată dreapta față de alte dăți”.

Un alt reproș este cel legat de doctrina neclară a USR. Este un partid progresist, de stânga, sau unul liberal, de centru-dreapta?

„Nu e nimic neclar”, se apără Moșteanu. „Noi am decis, am avut referendum să fim un partid de centru-dreapta. Percepția publică e, așa, o evaluare făcută pe Facebook.”

Ce va face USR în privința prezidențiabilului, odată ce Cătălin Drulă a demisionat de la șefia partidului și a anunțat că nu va candida la Cotroceni?

„O să avem prezidențiabil în calendarul dat. Sunt variante, vor fi analizate și în perioada imediat următoare vom avea și calendarul pentru prezidențiale.”

Dominic Fritz, primarul Timișoarei.
Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

S-a antepronunțat Cătălin Drulă când l-a nominalizat pe Dominic Fritz ca fiind bun pentru șefia USR?

„Cătălin Drulă e de la început în partidul acesta, știe partidul pe dinafară și îl cunoaște foarte bine pe Fritz. I-a văzut parcursul de când a venit în USR, se cunosc bine, iar Fritz a făcut politică înainte de a ajunge în România”, spune el.

„A fost în cabinete ale unor demnitari din Germania, mănâncă politică pe pâine. E un om validat politic, e o variantă bună. Elena (n.r. Lasconi) e și ea o variantă bună, o iubește lumea. Este și ea o variantă. Vom vedea ce va decide partidul și vom avea un președinte în curând”, menționează Moșteanu.

Purtătorul de cuvânt al USR mai afirmă că alegerile interne vor fi atât pentru președinte, cât și pentru Biroul Național, iar calendarul va fi stabilit într-o ședință de partid ce are loc în după-amiaza zilei de 11 iunie, la două zile după alegerile locale și europarlamentare.

Înainte de Congres, USR va face și o evaluare legată de performanța fiecărei filiale.

„Așteptăm datele finale. A fost cel mai dezastruos scrutin din punct de vedere al organizării. Încă sunt oameni cu sacii în fața Birouririlor Electorale de Circumscripție. S-a stat peste 30 și ceva de ore, o zi și jumătate în secțiile de votare, nu avem date finale. Așa că evaluarea filialelor se va face când avem rezultatele finale”, acuză Moșteanu degringolada de la alegeri.

Fostul ministru Cristian Ghinea, acuzat că e sfătuitorul din umbră

Cristian Ghinea, fost ministru USR al Fondurilor Europene, nu are o funcție în Biroul Național al Uniunii Salvați România, dar are o voce puternică în partid.

Nu va candida nici de data aceasta, anunță Ghinea în interviul pentru Europa Liberă. Criticii fostului ministru spun că este un sfătuitor din umbră al actualei conduceri, plătit de partid, dar care nu-și asumă niciun eșec, pentru că nu are funcții la vedere.

„Cătălin Drulă a făcut un gest de onoare ieri. Secretariatul General al USR stă acum cu delegații în secțiile unde încă se numără, e o fraudă electorală on-going, vedeți situația de la Sectorul 1 și Sectorul 2”, își începe Ghinea analiza eșecului de proporții suferit de USR la alegerile locale și europarlamentare.

Practic, USR, împreună cu PMP și Forța Dreptei, au luat 8,44% din voturi la europarlamentare, după ce, în 2019, obținuse o performanță pe care nu a mai egalat-o apoi la niciun scrutin - 22,36%.

Au intrat deci în Parlamentul European doar trei candidați - Dan Barna și Vlad Voiculescu, de la USR, și Eugen Tomac, de la PMP.

La alegerile locale, USR nu a obținut niciun consiliu județean. Scorul politic dat de exit-poll era de doar 12 procente, la egalitate cu AUR. În privința marilor orașe, USR a pierdut Brașovul și e posibil să piardă Sectoarele 1 și 2. După ce, înainte de alegeri, pierduse Alba Iulia. Primarul Gabriela Pleșa a ales să se întoarcă la PNL.

În acest context, Cătălin Drulă și-a anunțat demisia, iar în partid vor fi în curând alegeri interne.

„Biroul Național va decide calendarul pentru alegeri interne, nu știu ce vor decide”, spune Cristian Ghinea.

Ce spune Ghinea despre banii primiți de la partid

Criticilor care susțin că, deși nu are funcții în partid, este plătit de USR și este unul dintre principalii sfătuitori ai liderului Cătălin Drulă, fostul ministru le transmite că activitatea sa în partid este de un real ajutor.

„Am renunțat la poziția de vicepreședinte și membru al BN atunci când am propus copreședinților Dacian Cioloș și Dan Barna și BN-ului organizarea unui Departament de Politici Publice pe care să îl coordonez. Acest departament ajută primarii USR, parlamentarii USR pe chestiuni care țin de proiectele propuse, multe cu fonduri UE”, spune Ghinea.

„Am elaborat programul pentru euro și programul viitor pentru parlamentare (în desfășurare). Proiectul MonitorPNRR, programul de pregătire a cadrelor pentru conducerea de instituții și alte proiecte propuse BN-ului. Asta fac eu de aproape trei ani. În rest sunt legende.”

O altă critică vehiculată în ultimele ore în spațiul public este că USR a lăsat să plece oameni valoroși, care au câștigat apoi pe cont propriu. Exemple sunt Mihai Polițianu, fost membru USR, care a câștigat din calitatea de independent Primăria Ploiești, și Nicu Ștefănuță, fost europarlamentar USR, care a plecat din partid și a câștigat ca independent un nou post la Parlamentul European.

Mai este Vlad Gheorghe, care a fost exclus din USR, deși la Bruxelles a avut o activitate intensă ca europarlamentar al acestui partid.

Plus eliminarea din capul listei pentru europarlamentare a Elenei Lasconi, care a câștigat cu un scor de peste 70% Primăria Câmpulung.

Dacian Cioloș a plecat și el din USR, acuzând că Biroul Național al partidului taie și spânzură și că nu-și poate aplica proiectele de reformă. Același lucru l-a semnalat și Elena Lasconi, într-un interviu de luni seară la Antena 3, unde a spus că nu doar Cătălin Drulă trebuie să plece, ci și Biroul Național și cei cinci sfătuitori apropiați ai președintelui.

Ba chiar, Dacian Cioloș a arătat că dacă USR nu s-ar fi fărâmițat atât în independenți și alte partide, precum REPER, ar fi obținut un scor infinit mai bun.

„În foarte multe orașe, scorul cumulat al REPER, USR și al celor doi independenți trece de 25-30%. Este o bază solidă”, a scris Dacian Cioloș pe Facebook.

„Sunt legende cele privind îndepărtarea celor menționați. Mihai Polițeanu și Nicu Ștefănuță au ales să plece ei, cred că mizând pe o retorică anti-politică, pentru a crea narativul de «independent». Chestiune cu care au avut succes”, susține Cristian Ghinea și continuă.

„Mă gândesc dacă e sănătos pentru democrație acest narativ, nu văd cum o adunare de independenți va da miniștri și politici coerente de reformă, care să facă eventual un PNRR, de pildă. Moda independenților dă vedete punctuale, nu transformare sistemică.”

„Vlad Gheorghe a decis că nu vrea să plătească cotizația mai mare cerută de USR pentru europarlamentari, pe care eu o plăteam când eram europarlamentar, de pildă. Asta a făcut să nu poată candida intern. Nu văd cum putea Cătălin Drulă sau BN-ul să îi acorde o scutire, abia acela ar fi fost ditamai scandalul.”

„Elena Lasconi e în campanie electorală și așa consideră domnia sa să candideze, nu am ce comenta. Legendele sunt arme normale în competiții politice”, comentează Cristian Ghinea criticile rostogolite în valuri în spațiul public, după rezultatul de la locale și europarlamnetare.

Fostul europarlamentar mai spune că nu el este cel care dă tonul, din umbră, în USR.

„Legenda asta pleacă de la ideea că oameni ca Dan Barna sau Cătălin Drulă sau Biroul Național ales de USR nu știu ce să facă și trebuie să le spun eu. Jobul meu este altul, l-am descris mai sus. Uneori mai fac și altele la cererea președintelui USR. De pildă, în ultima lună, am încercat să limitez frauda electorală, am comunicat public pe acest subiect. Nu pot spune că am avut succes aici.”

Cristian Ghinea spune că vrea să rămână coordonator de politici publice în USR și nu vizează nicio altă funcție.

„Dacă viitoarea conducere a USR va considera că pot face asta, voi continua, dacă nu, nu. Permiteți să fac precizarea că nu voi candida nici în acest an la nici o funcție în USR. Nu pot demisiona din poziția de prieten și admirator al unor oameni din conducerea actuală a USR și nici nu aș face-o dacă ar fi posibil, a fost o onoare să lucrăm împreună”, conchide Cristian Ghinea.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Alina Manolache

    Alina Manolache este, din februarie 2024, senior corespondent la Europa Liberă, după ce timp de un an a fost senior editor. 

    Lucrează de 20 de ani în presă. A fost reporter la Realitatea TV, în perioada 2005 -2010, și a acoperit subiecte sociale și politice.

    A făcut apoi reportaj și anchetă la „În premieră, cu Carmen Avram”.

    Din 2012 și până în 2020, a lucrat la Digi24, ca reporter în domeniul politic și, apoi, realizator al emisiunilor „Studio Politic”, „24/7” și „Cap Limpede”.

    A făcut reportaje, știri și investigații la Libertatea, după care a realizat emisiunea „Talk News”, la Profit News și Prima News. 

XS
SM
MD
LG