Linkuri accesibilitate

Puci în PNL: prim-vicepreședinții vor demisia lui Cîțu. În ce condiții se poate organiza Congresul extraordinar


Florin Cîțu ar putea avea cel mai scurt mandat de președinte PNL dacă acceptă să-și dea demisia sau o să fie schimbat într-un Congres Extraordinar. Imagine cu președintele PNL la sediul partidului.
Florin Cîțu ar putea avea cel mai scurt mandat de președinte PNL dacă acceptă să-și dea demisia sau o să fie schimbat într-un Congres Extraordinar. Imagine cu președintele PNL la sediul partidului.

Nucleul dur al puciului din PNL este format din trei prim-vicepreședinți și mai mulți lideri din teritoriu, susține surse din partid. Lucian Bode, Rareș Bogdan și Iulian Dumitrescu au inițiat demersul pentru schimbarea rapidă a lui Florin Cîțu din fruntea PNL. Primul pas e să îi solicite demisia.

Intenția debarcării lui Florin Cîțu din fruntea PNL vine la doar șase luni după alegerea sa la Congresul din 25 septembrie 2021. Analiștii, dar și apropiații lui Cîțu, au recunoscut că rolul decisiv în înfrângerea lui Ludovic Orban la Congres l-a avut președintele Klaus Iohannis. În cele șase luni cu Florin Cîțu la conducere, PNL a rămas sub 20%, fiind depășit în sondajele din decembrie de AUR.

„Din momentul în care a pierdut poziția de premier, cariera lui Cîțu ca președinte PNL s-a terminat. De atunci, era luna octombrie, a devenit clar că este doar o chestiune de timp până o să fie schimbat. De altfel, el nu mai este ascultat în partid, puterea se concentrează din ce în ce mai mult în pixul lui Ciucă. Cîțu a rămas să se certe cu PSD pe Facebook și cam atât. Oamenii din partid simt unde este puterea: la guvern”, a declarat un lider din conducerea PNL pentru Europa Liberă.

Prim-vicepreședinții PNL s-au poziționat de mai multe luni de partea lui Nicolae Ciucă și vor ca premierul să asigure conducerea interimară.

Iulian Dumitrescu, Rareș Bogdan și Lucian Bode s-au aliat împotriva lui Florin Cîțu și au adus de partea sa mai multe sonore care au intrat în dispute cu președintele PNL. Prim-vicepreședintele PNL Gheorghe Flutur nu are o poziție tranșantă pe subiect, dar este de așteptat să militeze pentru „binele PNL”, potrivit unor surse din partid.

Printre aliații prim-vicepreședinților se numără Raluca Turcan, Robert Sighiartău sau Dan Motreanu. În sfera de influență a lui Iulian Dumitrescu gravitează organizațiile din Călărași, Ialomița, Ilfov și Galați. Lucian Bode are rolul de a convinge organizațiile din Ardeal de a-l susține pe premier pentru a prelua conducerea PNL.

Izolarea lui Florin Cîțu s-a remarcat imediat după Congres, iar echipa câștigătoare”, cea care l-a susținut, a început să se distanțeze. Prim-vicepreședinții i-au cerut să renunțe la condiția impusă PSD să fie premier și l-au forțat să accepte postul de președinte al Senatului.

PSD a început să îl evite pe Florin Cîțu, iar strategia social-democraților s-a axat doar pe buna guvernare alături de premierul Ciucă. Europa Liberă a dezvăluit că PSD a dorit rupă unitatea PNL pentru a crea o falie între premierul Ciucă și președintele partidului.

Florin Cîțu nu este ajutat nici de procentele din sondajele de opinie. În sondajele PSD, chiar și după ce a câștigat funcția de președinte, Florin Cîțu beneficiază de o încredere la jumătate față de Ludovic Orban. Și în cercetările sociologice ale liberalilor, Cîțu are o cotă de încredere sub cea a premierului Ciucă.

Tabăra care îi vrea capul lui Cîțu dorește ca acesta să-și depună demisia, dar vizează și funcția de secretar general pentru Lucian Bode, au precizat surse din partid. Actualul secretar general este Dan Vîlceanu, considerat ultimul fidel din tabăra Cîțu. Dacă Florin Cîțu refuză să își dea demisia, după ce revine în România după vizita din SUA, se va cere convocarea unui Congres extraordinar la începutul lunii aprilie.

„Miza o reprezintă alegerile din 2024, iar Cîțu e un cal mort. PNL va merge cu Ciucă”, au afirmat sursele citate din conducerea partidului.

Cîțu a făcut recensământul organizațiilor fidele

Chiar dacă este plecat în SUA, Florin Cîțu a discutat cu lideri din PNL despre situația tensionată din partid. Apropiații președintelui PNL susțin că nu se poate vorbi în acest moment de 40 de șefi de organizații care cer demisia lui Cîțu.

Surse din PNL dar nu din tabăra lui Florin Cîțu, au precizat pentru Europa Liberă că pe scrisoarea prin care se cere demisia nu sunt 40 de șefi de organizații, ci între 30 și 40 de lideri naționali și din teritoriu.

„Fiecare șef de organizație a fost sunat de Dan Vâlceanu pentru a-și prezenta poziția. Nu au fost mulți care au spus clar că vor schimbarea lui Cîțu, trebuie să își asume clar cine dorește asta”, spun surse din tabăra președintelui PNL.

Puciul din PNL este perceput de apropiații lui Florin Cîțu drept o sinucidere politică pentru partid.

„Nu cred că își va da demisia. Va încerca să se lupte pentru poziția sa”, crede un membru al Biroului Executiv Național al PNL.

Premierul Ciucă a dat semnale clare în ultima perioadă că se află pe o altă linie politică decât Cîțu.

„Orice om rațional își dă seama că o acțiune politică în PNL fără sprijinul lui Iohannis și acceptul lui Ciucă nu se realizează. Dacă Cîțu o să fie schimbat, înseamnă că s-a primit un semnal clar, un ordin”, a spus un lider de organizație pentru Europa Liberă.

Pentru convocarea unui Congres extraordinar, conform Statutului, este necesară o decizie a Consiliului Național care să primească majoritatea voturilor membrilor prezenți și să fie susținută de președintele PNL, de majoritatea membrilor Biroului Politic Național sau de majoritatea președinților Birourilor Politice Județene, dar cu acordul luat în Birourile politice respective.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG