Linkuri accesibilitate

Ultimele zile ale premierului Cîțu. Prim-vicepreședinții PNL i-au cerut să plece de la Palatul Victoria


PNL vrea să aibă premierul în guvernul cu PSD, iar prim-vicepreședinții acceptă să renunțe la Florin Cîțu. Imagine de la Congresul din 25 septembrie

Prim-vicepreședinții PNL pun presiune pe Florin Cîțu să renunțe la funcția de premier și să accepte altă persoană din partid pentru această poziție.

Prim-vicepeședinții PNL, dar și alți membri ai Biroului Executiv, s-au întâlnit de mai multe ori pentru a conveni o formulă prin care să-i ceară lui Florin Cîțu să renunțe la planul său de a rămâne premier și să fie de acord cu votarea unui alt nume care să conducă guvernul PSD – PNL. Ultima discuție a avut loc la sediul din Modrogran între prim-vicepreședinți și Florin Cîțu.

„Lui Cîțu i s-a transmis clar că trebuie să convoace Biroul Permanent Național și să dea un vot pentru viitorul premier. Apoi vor continua negocierile cu PSD. Florin Cîțu trebuie să cedeze, dacă nu, va fi obligat", au declarat surse din conducerea PNL pentru Europa Liberă.

Surse din tabăra președintelui PNL susțin că secretarul general al partidului nu va convoca Biroul Permanent Național, așa cum doresc prim-vicepreședinții. Dan Vîlceanu a fost vehiculat ca un posibil premier din partea PNL, dacă Florin Cîțu renunță la funcție. Ruptura între președintele PNL și prim-vicepreședinți a fost relatată pe largă de Europa Liberă.

Încăpățânarea lui Florin Cîțu de a bloca negocierile cu PSD doar pentru că nu vrea să renunțe la funcția de premier i-a enervat pe mai mulți lideri PNL, susțin surse din partid.

„Echipa de negociere trebuie să vină în fața Biroului Executiv sau în fața Biroului Permanent Național și să spună clar că negocierile cu PSD sunt blocate din cauza premierului. Trebuie supus la vot premierul PNL și Cîțu va trebui să accepte că nu o să mai fie. Dar trebuie să existe acea persoană care să facă propunerea în BEX sau BPN și să dăm vot pentru un nume”, a declarat un membru al conducerii PNL.

Principala problemă pentru membrii Comitetului Executiv este că președintele Iohannis nu a dat încă semnalul votului pentru noul premier.

„Premierul îl alege Iohannis, dacă spune Ciucă, Ciucă o să fie votat", subliniază lideri din PNL.

Cu toate acestea, mulți membri din Biroul Executiv al PNL sunt de acord că viitorul lui Florin Cîțu la Palatul Victoria se va termina curând. Unii au crezut că votul de marți din Biroul Executiv, prin care s-a dat mandat pentru premier PNL a fost pentru orice nume din partea partidului.

Numai că Florin Cîțu a ieșit în fața presei și a spus că s-a votat rocada premierilor, dar că propunerea pentru funcția de premier rămâne tot el.

„Am votat pentru premier PNL și rocadă. Marți seară nu am votat pentru Cîțu”, a spus un membru al conducerii PNL pentru Europa Liberă.

Cu toate acestea, premierul demis nu renunță la intenția de a rămâne la Palatul Victoria. Un moment hilar s-a produs când Florin Cîțu a recunoscut că există o decizie a Consiliului Politic Național care interzice negocierile cu PSD, iar aceasta nu a fost retrasă până în acest moment.

„Prim-vicepreședinții trebuie să ia atitudine. Nu putem continua așa. Enervăm pe toată lumea, PSD ne domină deja mediatic”, afirmă un alt membru BEX.

PSD mută haosul la PNL

„Scopul nostru este să fie haos la PNL, nu la noi. Ne-a reușit până acum”, au afirmat surse din conducerea social-democraților.

Consiliul Politic Național a votat ca Marcel Ciolacu să fie premier, iar partidul acceptă rotativa prim-miniștrilor. Neoficial, conducerea PSD acceptă ca PNL să aibă premierul, condiția obligatorie fiind ca acesta să nu fie Florin Cîțu. Unanimitate pe linie în PSD, iar mesajele sunt prezentate fără sincope de comunicare.

„Noi n-avem nevoie de încurajări și de terapii de grup în interiorul Consiliului Politic Național, nu suntem la Alcoolicii Anonimi!”, i-a ironizat Sorin Grindeanu pe cei din PNL, posibili viitori parteneri de guvernare.

Prim-vicepreședintele PSD a admis că în negocierile cu liberalii poate apărea varianta unui premier PNL, dar nu Cîțu. Dacă acest lucru se va întâmpla, conducerea PSD trebuie să dea un nou vot pentru noua propunere de premier.

Știți, noi ne aflăm în postura în care putem să punem condiții!”, a încercat reprezentantul PSD să imprime mesajul că partidul său conduce negocierile.

Peste 5.000 de decese de la negocieri

Negocierile PNL – PSD au început încă din timpul mandatului primit de Nicolae Ciucă pentru a forma guvernul. Oficial, ele nu au fost recunoscute, chiar dacă au existat. După depunerea mandatului de senatorul Ciucă, cele două partide au trecut la negocieri asumate.

Din 4 noiembrie și până în prezent, peste 5.000 de persoane au murit, iar peste 70.000 de persoane s-au infectat. Cu toate acestea, negocierile pentru formarea Guvernului nu s-au finalizat, criza sanitară nu a urgentat găsirea unei soluții.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

A început anul universitar
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:00:46 0:00
XS
SM
MD
LG