PSD și-a stabilit câteva ținte clare în comunicarea publică, susțin surse din partid, printre care: transferul responsabilității pentru facturile la energie asupra ministrului Popescu, blamarea activității fostei guvernări Cîțu și poziționarea alături de premierul Ciucă în deciziile majore cu impact social.
Strategia prevede o falie între linia guvernamentală a liberalilor, condusă de Ciucă, și PNL, ale cărui mesaje sunt date de Florin Cîțu.
Președintele PNL a încercat să pareze comunicarea publică a PSD prin poziționări critice la adresa ministrului de Finanțe, Adrian Câciu, care reprezintă PSD în actuala guvernare. Cîțu încearcă să lipească de ministru problemele legate de majorarea inflației și a dobânzilor.
Ciolacu: Cîțu mă lasă rece
„Mă lasă rece” și discut cu „premierul și de două-trei ori pe zi”, a fost reacția lui Marcel Ciolacu, când a fost întrebat despre atacurile lui Florin Cîțu la adresa ministrului de Finanțe. A avut și un mesaj ironic la adresa partenerului de guvernare: „haideți să depășim epoca de declarații politice și de fandoseli”.
Nervii în Coaliție sunt însă întinși. Florin Cîțu le-a reproșat celor de la PSD că ies public să anunțe diferite măsuri pe linie guvernamentală, fără să le discute anterior în Coaliție. De asemenea, tot președintele PNL a fost supărat că deciziile luate sunt prezentate ca victorii ale PSD, deși măsurile propuse de Marcel Ciolacu nu sunt acceptate în totalitate.
La ultima ședință a Coaliției, a fost ridicată problema atacurilor reciproce, inclusiv cele ale prim-vicepreședintelui PNL, Rareș Bogdan, la adresa lui Marcel Ciolacu și PSD. Înțelegerea a fost ca reprezentanții ambelor partide să se abțină de la comentarii critice. Pactul tăcerii a durat însă doar o zi, el fiind încălcat de ambele tabere.
„Aseară, la Coaliție, am decis că nu ne vom ataca. Dați-mi voie să iau sub formă de rezervă, nu cred că își permite cineva din PSD să atace pe cineva din PNL. Nu cred că domnul Ciolacu a atacat un ministru al PNL, în condițiile în care aseară am spus că nu atacăm pe nimeni”, a susținut Florin Cîțu la câteva minute după ce, de la Parlament, ministrul de Finanțe lansese o rafală de acuzații care îl vizau, iar Marcel Ciolacu l-a ironizat.
Ceartă pe deficitul pe 2021 și problema împrumuturilor
De la distanță, Adrian Câciu, ministru de Finanțe în funcție, și Florin Cîțu au prezentat versiuni diferite asupra datelor macroeconomice din 2021
„Nu știu de ce este domnul președinte Cîțu atât de îngrijorat. Dobânzile, în acest moment, sunt stabile, într-adevăr sunt la un nivel ridicat, pentru că au crescut într-un ritm accelerat între ianuarie 2021 și noiembrie 2021 de la 2.5% la 5.4%. Să nu uităm că inflația cu care ne confruntăm și lăsată, poate, de ce cei care au fost înaintea noastră și astăzi sunt îngrijorați, e cea mai mare inflație din ultimii 17 ani”, au fost criticile lansate de ministru la adresa lui Florin Cîțu. Președintele PNL este considerat responsabil de rata actuală a dobânzilor de reprezentanții PSD.
Ministrul Câciu a susținut că dobânzile plătite sunt la creditele luate de guvernările Orban și Cîțu. El a precizat, însă, că nu există risc de recesiune sau contractarea unui împrumut de la FMI.
Utilizarea termenilor „recesiune” și „FMI” în discursul public este sancționată de Florin Cîțu.
„E o cutumă, când vorbește (n.r. – un ministru) de recesiune, ești în recesiune. Sper că nu a fost făcută o declarație atât de importantă încât să fie menționate cele două lucruri”, a fost reacția președintelui PNL.
El a subliniat că rata inflației este cu mult peste ținta asumată de BNR și poate atinge 10% în 2022.
„Îmi aduc aminte că ne-am împrumutat la dobânzi negative, chiar înaintea Marii Britanii am reușit să facem acest lucru. E nevoie de ambiție, cunoaștere, curaj, poți să te împrumuți la dobânzi negative dacă dai piețelor financiare un mesaj de încredere. Când cresc dobânzile, crește neîncrederea din partea instituțiilor care te finanțează”, a fost mesajul liderului PNL.
Avertismentul acestuia vizează scăderea încrederii agențiilor de rating în România, o creștere a dobânzilor și a inflației.
Ministrul de Finanțe și fostul premier au opinii diferite și asupra deficitului din 2021. Câciu spune că responsabilitatea aparține lui Cîțu, care nu a prevăzut bani în buget pentru salarii și pensii până la finalul anului.
Liberalul a replicat și a spus că o creștere cu 3-4 puncte procentuale în deficit pentru plata de salarii schimbă paradigma de la investiții către pensii și salarii.
Viziuni diferite pentru piața de energie: între reglementare și liberalizare. Ciolacu joacă alături de premier
PSD insistă pentru o revenire la piața reglementată în domeniul energiei. Marcel Ciolacu afirmă că dorește ca, după 1 aprilie 2022, să se revină la sistemul reglementat și să se renunțe la liberalizare cel puțin un an.
Liderul PSD a spus că a discutat tema și cu premierul Ciucă, dar liberalii nu știu nimic despre această abordare. Măsura dorită de social-democrați s-ar aplica pentru consumatorii casnici și, în parte, pentru IMM-uri, dar trebuie să primească aprobare și de la Comisia Europeană.
„Eu discut zilnic, de cel puțin două-trei cu prim-ministrul. Uneori ne vedem și fizic. Am discutat aceste lucruri cu premierul”, și-a întărit Ciolacu mesajul prin invocarea numelui premierului. Totodată, PSD spune că este în responsabilitatea lui Nicolae Ciucă dacă îl remaniază pe Virgil Popescu, ministrul Energiei.
Florin Cîțu nu știe de vreo discuție în care să fie implicat premierul pe tema reglementării prețurilor din energie pentru un an. Nici nu este de acord cu această soluție.
Potrivit acestuia, actuala Coaliție, care are o pondere de aproape 70% în Parlament, trebuie să ia măsuri de reformă, chiar dacă nu sunt populare.
„Ne învârtim în jurul cozii. Aș vrea să avem o discuție nu doar despre reglementare pentru că nu rezolvă problema. Discuția este ce facem cu această piață, cum rezolvăm problema. Ce facem când ridicăm aceste reglementări? Prețurile vor crește. Sunt adeptul măsurilor serioase, al reformelor”, a afirmat Cîțu.
Renegocierea PNRR. Cîțu: E imposibil
O altă temă adusă în discuție de PSD o reprezintă renegocierea plafonului pentru pensii, stabilit în PNRR la 9.4%. Ministrul Muncii, Marius Budăi, dar și Marcel Ciolacu au pledat pentru majorarea acestuia. Ideea nu este pe placul președintelui PNL.
„E imposibil”, a susținut Cîțu. El a a dat asigurări că nu se va renegocia PNRR, deoarece ar însemna să fie reluat tot procesul.
„Orice discuție prin care cineva vrea să renegocieze înseamnă că oprim tot programul. Asta înseamnă să arunci la coș 30 de miliarde, PNRR a fost negociat foarte bine”, a fost poziția fermă a președintelui PNL.
Cîțu are reticențe la adresa ministrului de Finanțe
Florin Cîțu are anumite reticențe față de numirea lui Adrian Câciu ca ministru de Finanțe, după ce acesta a trecut în declarația sa de avere că a primit bani pentru a face propagandă în favoarea firmelor din China. Informația a fost dezvăluită de G4media, iar premierul Ciucă și liderii PSD nu au comentat-o până în prezent.
Liderul PNL susține că el nu a permis companiilor din spațiul extra-comunitar să participe la licitația pentru 5G, după ce a fost încheiat un Memorandum cu SUA. El a precizat, totuși, că, dacă ministrul a fost verificat de instituțiile din România, înseamnă că este ok.
PNL l-a propus pe Boloș, cu două doctorate, la ministerul Digitalizării. „O numire politică”
Conducerea PNL a decis să-l propună pe Marcel Boloș pentru ministerul Digitalizării, chiar dacă liderii partidului recunosc că nu are o experiență în domeniu. Printre cei care l-au susținut pe Boloș pentru această funcție se numără și Ilie Bolojan, președintele CJ Bihor.
„Este o propunere a colegilor din zona de Nord Vest, încercăm ca toate filiale să fie reprezentante. A fost ministru la fondurile europene. Nu este specialist în digitalizare, e o numire politică, va fi asistat de secretari de stat”, a încercat liderul PNL să exprime alegerea făcută de conducerea partidului.
Potrivit informațiilor prezentate de cluj24.r0, Marcel Boloș este preot, deși studiile teologice nu apar în CV-ul oficial. Fostul ministru a precizat, pentru sursa menționată, că a devenit preot la 40 de ani și nu ar renunța la Biserică chiar dacă cineva i-ar interzice acest lucru.
Fost ministru al Fondurilor Europene în perioada noiembrie 2019 - decembrie 2020, Boloș a mai fost secretar de stat în ministerul Transporturilor în intervalul noiembrie 2015 - ianuarie 2017.
Boloș a absolvit în 1997 Facultatea de Electrotehnică și Informatică, dar și pe cea de Științe Economice. În 2005, devine doctor în specializarea contabilitate.
În privința celor doctoratului lui Marcel Boloș, Florin Cîțu nu a dorit să se pronunțe.
Premierul Ciucă a fost acuzat de jurnalista Emilia Șercan că a plagiat în lucrarea de doctorat, dovezile fiind prezentate într-un articol publicat de Pressone. CNATDCU urmează să ia o decizie în privința lucrării de doctorat a premierului. Nicolae Ciucă a susținut că nu a plagiat.
Facebook Forum