Linkuri accesibilitate

Dezinformare rusă la EURO 2024: Fanii români ar fi scandat numele lui Putin în timpul meciului cu Ucraina


Suporteri ucraineni și români la meciul de fotbal din Grupa E de la Euro 2024 dintre România și Ucraina, pe stadionul din Munchen, 17 iunie 2024.
Suporteri ucraineni și români la meciul de fotbal din Grupa E de la Euro 2024 dintre România și Ucraina, pe stadionul din Munchen, 17 iunie 2024.

Un videoclip apărut pe rețele sociale după meciul România - Ucraina, disputat luni la EURO 2024 în Germania, sugerează că fanii români i-ar fi scandat numele președintelui rus Vladimir Putin. O instituție din Ucraina a verificat imaginile și spune că sunt false. Ele au fost preluate însă de alte conturi și de presa tabloidă din unele țări.

Videoclipul a apărut pe rețelele sociale la scurt timp după încheierea meciului de pe 17 iunie, dintre România și Ucraina (3-0), de la Campionatul European găzduit de Germania.

Imaginile au fost postate de un cont verificat de X (Twitter), care se descrie - ironic - „anti fake news”.

„Fanii români au scandat «Putin» în timpul meciului de la Euro 2024 cu Ucraina”, scrie în descrierea imaginilor.

Videoclipul este filmat din ultimele rânduri ale stadionului, iar suporterii români sunt cu spatele la cel care filmează, în timp ce aceștia ar scanda „Putin” cu un puternic accent pe litera „t”.

Informația a fost publicată ca fiind adevărată de Sovețki Sport, cel mai mare ziar de sport din Rusia, scrie Libertatea.

„În cadrul întâlnirii, fanii români au început scandări în onoarea președintelui rus Vladimir Vladimirovici Putin, strigându-i numele. Un videoclip cu prestația fanilor a apărut online”, scrie ziarul rusesc.

De asemenea, Digi24 relatează că informația a fost preluată ca atare de tabloide precum Mirror, din Marea Britanie. Articolul a fost șters între timp, dar linkul către pagina de internet a rămas.

Ucrainenii au demonstrat că videoclipul este fals

Centrul pentru comunicare strategică și securitate informațională din Ucraina a analizat imaginile și a transmis că videoclipul a fost modificat.

„Fals: Românii care au venit să își susțină echipa națională la meciul cu Ucraina de la Euro 2024 au scandat pe stadion numele dictatorului rus.

Adevărul: Acest video este un fals. Producătorii de știri false au înlocuit coloana sonoră. În același timp, autorii falsului au folosit binecunoscutul «cântec» al fanilor ucraineni despre dictator, tăind o parte din el. Știți ce cuvânt au tăiat”, spune organizația guvernamentală de la Kiev.

Este vorba despre scandarea „Putin e un ticălos!”, strigată de suporterii ucraineni la meciul Ucraina - Austria (0 - 1) de la Campionatul European din 2020, potrivit Digi24, care menționează un alt detaliu care arată trucajul: față de imaginile furnizate acum, în cele de acum patru ani mișcarea brațelor este în sincronizare perfectă cu scandarea.

Înjurătura la adresa lui Putin s-a auzit la televizor în Rusia

Pe de altă parte, la meciul dintre Turcia și Georgia (3-1), care s-a jucat marți seară la Euro, suporterii georgieni au scandat în limba rusă înjurătura „Putin e un ticălos”, iar imaginile au fost difuzate de televiziuni rusești în direct.

Postul de televiziune rusesc Match TV a arătat momentul în timpul transmisiunii live, dar acesta nu s-a mai regăsit în înregistrările difuzate ulterior, relatează Radio Svoboda, parte a RFE/RL.

Tina Kandelaki, fost director general al Match TV și director general adjunct al Gazprom-Media, a recunoscut că la postul de televiziune „s-au auzit din tribune insulte la adresa președintelui Federației Ruse”. Aceasta nu a comentat faptul că strigătele au fost tăiate din înregistrare.

Radio Svoboda menționează un alt detaliu interesant: televiziunea rusă Match TV nu transmite meciurile echipei naționale a Ucrainei la Euro 2024.
Dar, cum canalul are drepturile de difuzare ale meciurilor din Campionatul European, nu se știe încă cum va proceda dacă Ucraina se califică dincolo de faza grupelor.

Scandarea „Putin este un ticălos/nemernic” a fost cântată pentru prima dată de fanii echipelor de fotbal din Ucraina în martie 2014, la scurt timp după ce Rusia a anexat Crimeea.

De atunci, a fost strigat în mod repetat la meciurile de fotbal și la proteste, inclusiv în afara Ucrainei. De exemplu, la concertul de la Berlin, din 4 iunie, în memoria opozantului lui Putin, Alexei Navalnîi, mort la începutul anului într-o închisoare din Siberia.

Fake news și cu steagul separatiștilor din Donețk

De asemenea, pe un cont de Twitter care difuzează propagandă rusă în limba engleză a apărut și o imagine editată în care suporterii români ar fi adus pe stadionul din Munchen, la același meci România-Ucraina, steagul separatiștilor pro-ruși din regiunea ucraineană Donețk.

Însă primele care au difuzat imaginea falsă au fost două canale de Telegram pro-Kremlin - Mash și Readovka - după care presa rusă a preluat informația. Ulterior, puține redacții din Rusia au recunoscut falsul. Cu toate acestea, nici măcar acestea nu au eliminat articolele originale și nici nu au făcut corecturi, mai relatează Radio Svoboda.

Potrivit publicației ucrainene Antikor, și imaginea cu steagul separatiștilor pro-ruși este falsă, iar președinte Casei Ucraineano-Americane a publicat pe Twitter imaginea originală, în care nu apare steagul respectiv.

De asemenea, steagul negru-albastru-roșu nu a fost identificat de Europa Liberă în nicio fotografie pusă la dispoziție în timpul meciului de marile agenții de presă AFP și AP.

Mai mult, din imaginile furnizate de cele două agenții se observă că suporterii români și ucraineni au stat unii lângă alții în tribune, detaliu remarcat și de cotidianul german Bild:

„Ucrainenii, care joacă primul lor turneu major de la atacul Rusiei din 2022, au lacrimi în ochi atât pe teren, cât și în tribune, în timp ce se intonează imnul național. Jucătorii intră pe teren înfășurați în steaguri ale Ucrainei.

Ulterior, însă, lucrurile devin cu adevărat emoționante în blocul României de pe stadionul din Munchen. Cei aproximativ 40.000 de fani români scandează puternic «Ucraina» în primele faze și își arată solidaritatea cu țara vecină. Piele de găină!”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG