Linkuri accesibilitate

3 minute | Papa vine la G7, nave rusești în Cuba, PSD și PNL au dat nouă mil. de euro pe publicitate


Se împlinesc 24 de ani de la Marea Mineriadă. În zilele de 14-15 iunie 1990, minerii au devastat facultățile Universității București, Institutul de Arhitectură și sediile partidelor istorice convinși fiind că în acest fel apără țara de dușmani și „drogați”.
Se împlinesc 24 de ani de la Marea Mineriadă. În zilele de 14-15 iunie 1990, minerii au devastat facultățile Universității București, Institutul de Arhitectură și sediile partidelor istorice convinși fiind că în acest fel apără țara de dușmani și „drogați”.

Summitul G7 din Italia începe într-un context dificil. Patru nave rusești au ajuns în Cuba într-un veritabil gest de Război Rece cu SUA. PSD a obținut mai multe primării decât toate celelalte partide la un loc. Au fost, probabil, de ajutor și milioanele de euro date pe publicitate electorală.

Bună dimineața, dragi prieteni,

Astăzi se împlinesc 24 de ani de la Marea Mineriadă. În ordine cronologică, a treia. Ultima, care nu a mai ajuns la București, a avut loc în 1999. România făcuse cerere să intre în NATO și Uniunea Europeană, instituțiile începeau să funcționeze.

Dar iată principalele știri ale dimineții:

  • Summit-ul G7 începe azi în Italia. Gazda: premierul Giorgia Meloni. Președinții Biden și Macron, premierii Marii Britanii, Canadei, Japoniei și Germaniei, participanți.
  • Patru nave rusești au ajuns pe coastele Cubei într-un gest sfidător la adresa SUA.
  • PSD a câștigat mai multe primării decât toate celelalte partide la un loc. Împreună cu PNL, a cheltuit nouă milioane de euro în campania electorală.

Liderii G7, presați de urgențe sau înfrângeri acasă se adună în Italia

Washington Post anunță că președintele Biden și președintele Zelenski vor semna cu această ocazie un parteneriat de securitate pe 10 ani.

Este de departe cel mai mare câștig al reuniunii, deși următorul locatar de la Casa Albă îl poate denunța.

Contextul în care are loc reuniunea liderilor G7 de la Borgo Egnazia/Puglia/Italia este dificil.

Politico titrează „Șase neputincioși/lime ducks și Giorgia Meloni”, iar BBC invocă în titlul articolului șapte feluri noi de înghețată.

Ceva mai rezervat în materie de ironii este New York Times care titrează „Lideri răniți ai Occidentului discută o lume ieșită din țâțâni”.

Despre ce e vorba?

În primul rând, despre câțiva dintre Cei Mari... proaspăt înfrânți.

Social-democrații cancelarului german, Olaf Scholz, au ieșit abia locul trei la europarlamentare, după creștin-democrați și Alternativa pentru Germania, dreapta radicală nemțească. Președintele Macron a considerat că scorul partidului său atât de slab încât a decis să declanșeze parlamentare anticipate.

Președintele Biden, premierul britanic și președintele francez se află în campanie electorală. Premierul japonez Fumio Kishida se așteaptă să piardă alegerile din acest an. Canadianul Justin Trudeau are alegeri la anul. Cu alte cuvinte, posibil pe ultima sută de metri a puterii lor politice.

Emmanuel Macron s-a jucat cu focul, spun multe analize, PressOne printre ele, dizolvând Adunarea Națională pentru anticipate: e posibil să câștige, dar e posibil să aducă la putere, la Paris, extrema dreaptă.

Acestea fiind zise, Politico nu se ferește să spună că distinsa adunare seamănă mai degrabă cu Cina cea de Taină/Last Supper decât o expunere plină de încredere și energie a marilor puteri occidentale.

Premierul Italiei, Giorgia Meloni a câștigat alegerile europarlamentare în fruntea formațiunii sale de extremă dreaptă, Frații Italiei. Aici, la Roma, pe 10 iunie 2024.
Premierul Italiei, Giorgia Meloni a câștigat alegerile europarlamentare în fruntea formațiunii sale de extremă dreaptă, Frații Italiei. Aici, la Roma, pe 10 iunie 2024.

În schimb, Giorgia Meloni a câștigat europarlamentarele cu Frații Italiei, partid de dreapta cu rădăcini fasciste. Ea pare refractară alianței cu partidul Marinei Le Pen din Franța și pare un adevărat cameleon în comunicare.

Ucraina este subiectul absolut al reuniunii. El face și obiectul conferinței de pace din Elveția de la sfârșitul săptămânii. Acolo, Statele Unite vor fi reprezentate de vicepreședintele SUA, Kamala Harris.

Cât despre Papa Francisc, el vine la summit pentru un apel la pace, dar și ca să avertizeze asupra dezastrului pe care îl poate provoca AI pe rețelele de socializare și nu numai.

Patru nave rusești au ajuns pe coastele Cubei

Într-un veritabil gest de Război Rece, Federația Rusă a trimis patru nave de război pe coastele Cubei, aflată încă sub regim comunist. Au ajuns, scrie BBC.

Vă mai amintiți cartelele pentru alimente? Penuria, mizeria generalizată? Clădirile delabrate, mașinile cârpite cu te-miri-ce, ca și rochiile, ciorapii și restul? Varianta strict controlată pentru turiști e screen-saver. Dovada? Cubanezii continuă să fugă în State.

Nava rusească submarin, una dintre cele patru trimise de Federația Rusă în Portul Havana, la 145 km de Florida, într-un gest de forță care amintește de criza rachetelor cubaneze din octombrie 1962, în plin Război Rece.
Nava rusească submarin, una dintre cele patru trimise de Federația Rusă în Portul Havana, la 145 km de Florida, într-un gest de forță care amintește de criza rachetelor cubaneze din octombrie 1962, în plin Război Rece.

Cele patru nave, între care un submarin nuclear și o fregată, par o demonstrație de forță, ancorate fiind în Golful Havana, la 145 km de Florida.

Pe de altă parte, The Guardian atrage atenția că Beijingul deține o adevărată Armada sub forma unor nave și barje de transport comercial. Ele ar putea fi rapid transformate pentru uz militar.

Pe de altă parte, Europa Liberă publică sub semnătura lui Reid Standish, o amplă analiză privind poziția Chinei și soluțiile la îndemâna Vestului în încercarea de a contracara o și mai mare apropiere între Moscova și Beijing. O vom publica integral în românește.

PSD și PNL au plătit reclamă de nouă milioane de euro într-o lună

Cristian Andrei/Hotnews publică cheltuielile electorale ale PSD și PNL. E vorba de circa nouă milioane de euro într-o singură lună.

Potrivit regulilor, banii vin din surse private, dar sunt decontate de stat. Publicitatea electorală explică, cel puțin parțial, victoria celor două partide aflate la putere - într-o formă sau alta - de la finele lui 2020.

Astăzi se împlinesc 24 de ani de la Marea Mineriadă, cea din 13-15 iunie 1990. Prima a avut loc în luni, 29 ianuarie, ca replică la manifestația partidelor istorice care protestau pentru că Frontul Salvării Naționale, inițial organism independent pentru organizarea corectă a alegerilor, tocmai s-a transformat, partid-stat cum era, în partid politic. A doua, în februarie, ca formă de presiune pentru o răfuială în interiorul FSN.

Una din fotografiile emblematice ale Marii Mineriade - 13-15 iunie 1990. Președintele Ion Iliescu, abia ales la 20 mai, a chemat minerii din Valea Jiului să facă „ordine” în București. În fapt, să intimideze opoziția. Femeia în albastru se numește Ioana Izabela Odor.
Una din fotografiile emblematice ale Marii Mineriade - 13-15 iunie 1990. Președintele Ion Iliescu, abia ales la 20 mai, a chemat minerii din Valea Jiului să facă „ordine” în București. În fapt, să intimideze opoziția. Femeia în albastru se numește Ioana Izabela Odor.

La 23 de ani de la Marea Mineriadă, președintele Iohannis îl desemna pe liderul PSD, Marcel Ciolacu, premier, potrivit unui raționament politic la limita Constituției. La 24 de ani, PSD, descendentul politic al FSN și care nu s-a dezis niciodată de violențele de atunci, câștigă cele mai multe primării din țară prin vot perfect legitim.

Cât despre partidul istoric PNL și evoluția lui recentă, G4Media publică un comentariu care dă de gândit. Se numește „Viitorul președinte al României”.

În PressOne, pe de altă parte, puteți citi despre cum și de ce a luat AUR în posesie figurile voievozilor legendari ai românilor? Iar o analiză cu date și cifre, inclusiv din Bulgaria și Ungaria, semnează colega mea, Oana Despa.

Altfel, poate vreți să aflați ce au făcut în alegeri primarii din investigațiile Recorder publicate în ultimii patru ani.

Alte subiecte:

  • The Guardian redă povestea teribilă a 50 de eleve ale căror chipuri au fost furate de un coleg și folosite într-un colaj AI degradant. Colegul a scăpat nesancționat.
  • BBC susține că în Italia s-au inventat înghețate noi cu ocazia G7, dar nu publică rețetele. NYT explică cum se poate tăia ceapa - geometrie pură, iar Aaron & Becky de la WP povestesc azi câte ceva despre uleiul de măsline, dar dacă „răsfoiți” conversația lor, veți găsi zeci de rețete. Din păcate, abonamentul nu include nici bucătar, nici cofetar...

Ne puteți scrie la treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Toate cele bune,

Elena

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Elena Tănase

    E jurnalist de peste 20 de ani. A început cu opt ani la BBC, a continuat cu doi ani la România Liberă, apoi a intrat în televiziune: opt ani din zece la Digi24. Din septembrie 2020, Elena Tănase este directorul Europei Libere. Cu studii de istorie și științe politice, s-a remarcat prin documentare video de istorie recentă: Povestea Cumințeniei Pământului (2016), Abdicarea Regelui Mihai (2017), Revoluția Română. De ce a curs sânge (2019). 

XS
SM
MD
LG