Linkuri accesibilitate

3 minute | Popovici câștigă aurul. Războiul bate la ușă în Liban. Urmările acuzațiilor împotriva lui Bulai


David Popovici a declarat, după ce a câștigat aurul: „Dacă eu am reuşit, un băiat crescut în Titan - Pantelimon, complet obişnuit, absolut oricine poate”.
David Popovici a declarat, după ce a câștigat aurul: „Dacă eu am reuşit, un băiat crescut în Titan - Pantelimon, complet obişnuit, absolut oricine poate”.

David Popovici, medaliat cu aur la 200m liber. Butoiul cu pulbere din Orientul Mijlociu stă din nou să se aprindă. Acuzațiile împotriva sociologului Alfred Bulai aduc consecințe.

Bun găsit,

Iată subiectele dimineții:

  • David Popovici a câștigat medalia de aur în proba de înot 200 de metri liber.
  • Israelul se gândește să extindă conflictul înspre Înălțimile Golan și Liban.
  • După acuzațiile aduse prin ancheta Snoop împotriva sociologului Alfred Bulai, SNSPA vrea să-l suspende și poliția a deschis o anchetă. Bulai a depus cerere de pensionare.

David Popovici câștigă aurul olimpic

David Popovici a luat luni seară medalia de aur în finala probei de 200 de metri liber la Jocurile Olimpice Paris 2024. Tânărul de 19 ani, care spune că se aseamănă cu o libelulă, „alunecând fără efort”, a câștigat cu 1:44:72, la două sutimi față de locul doi.

A fost o cursă strânsă, în care oricare dintre Popovici, britanicii Matt sau Duncan Scott și americanul Luke Hobson păreau aproape de victorie. Românul a avut avantajul celui mai bun timp din semifinală, însă a trebuit să forțeze în ultima tură de bazin.

„Nu mi-a păsat de medalie. Așa am câștigat-o. Nu acesta este obiectivul. Obiectivul este să te simți bine. Vii la Jocurile Olimpice să concurezi cu cei mai buni din lume. E un privilegiu doar să fii aici”, a declarat Popovici după victorie, conform DigiSport. La Europa Liberă, câteva reacții din presa internațională la victoria lui Popovici.

A fost o cursă strânsă, dar Popovici a reușit să câștige la diferență de două sutimi de secundă.
A fost o cursă strânsă, dar Popovici a reușit să câștige la diferență de două sutimi de secundă.

El va mai concura începând de astăzi și la proba de 100m liber: în jurul orei 12:30 la serii și seara pentru semifinală. De data aceasta, conform HotNews, el nu este favorit detașat.

Tot luni, echipa de canotaj 8+1 feminin a luat locul 1 în cursa de calificare, iar pe 3 august va participa în finală.

New York Times scrie despre cât de mult contează matematica pentru înotătorii olimpici. Pentru cei interesați de aspectele mai non-sportive ale JO, câteva articole inedite de la Politico: JO erau mai ieftine pe vremuri dar au fost dintotdeauna politice, iar acum marea problemă este că Comitetul Olimpic Internațional este plin de prieteni de-ai lui Putin.

Războiul din Israel, la (încă o) răscruce regională

La peste zece luni de la începutul războiului din Gaza, Netanyahu se uită înspre Liban și Înălțimile Golan.

Această intensificare recentă a început cu o explozie în Majdal Shams, în Înălțimile Golan, regiune la granița dintre Israel și Siria ocupată de Israel din 1967 și anexată în 1981 - anexare respinsă de comunitatea internațională, care încă recunoaște teritoriul ca fiind sirian (Al Jazeera explică situația geopolitică).

Atacul a ucis 12 copii druzi, parte din populația arabă locală care nu au cetățenie israeliană, care jucau fotbal. Israelul a dat vina pe Hezbollah, dar gruparea neagă. Mai multe la Europa Liberă.

Israelul a efectuat atacuri în sudul Libanului duminică și luni, iar premierul israelian Beniamin Netanyahu a vizitat luni locul tragediei, în ciuda faptului că localnicii au încercat să-l oprească să intre în localitate.

Membrii comunității druze din Înălțimile Golan își plâng copiii uciși de racheta care ar fi fost lansată din Liban.
Membrii comunității druze din Înălțimile Golan își plâng copiii uciși de racheta care ar fi fost lansată din Liban.

Ministrul de Finanțe al Israelului, Bezalel Smotrich, spune că țara sa trebuie să ocupe din nou sudul Libanului. Consiliul de securitate al Israelului a aprobat acțiunea militară ca răspuns la atacul din Majdal Shams, scrie New York Times, însă mai mulți oficiali israelieni spun că ar prefera să nu intre într-un război regional, conform Reuters.

Drept răspuns, mai multe companii aeriene au suspendat zborurile spre Liban, iar Germania și-a rugat cetățenii să părăsească Libanul.

La rândul său, președintele turc Recep Tayyip Erdogan amenință că ar putea interveni militar în Israel pentru a proteja palestinienii. Politico spune că e posibil să fie doar gura de el, dar totuși nu e de ignorat această declarație din partea liderului cu a doua cea mai mare armată din NATO. Israelienii răspund că Erdogan „calcă pe urmele lui Saddam Hussein”, scrie Middle East Eye.

De-a lungul anilor, și israelienii au ucis intenționat copii palestinieni în timp ce se jucau fotbal, de repetate ori. Câteva cazuri mai cunoscute, din 2008, 2014, aprilie anul acesta, acum două săptămâni.

După acuzațiile împotriva lui Alfred Bulai, consecințele

Platforma de investigații Snoop a dezvăluit tiparul de trei decenii prin care sociologul și fostul prodecan Alfred Bulai își manipula studenții și își abuza sexual studentele, în baza mărturiilor mai multor foști studenți - inclusiv o membră REPER. Reacția lui Bulai, la Libertatea.

În urma acuzațiilor, rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a cerut ca Bulai să fie suspendat din pozițiile sale din universitate, până la finalul unei investigații a comisiei de etică, potrivit Edupedu.

Conform Snoop, sociologul Alfred Bulai, profesor și cunoscut analist politic la TV, în vârstă de 61 de ani, le cere studentelor să se dezbrace în fața lui, în practică, în camera unde este cazat și unde le cheamă să le ofere feedback academic.
Conform Snoop, sociologul Alfred Bulai, profesor și cunoscut analist politic la TV, în vârstă de 61 de ani, le cere studentelor să se dezbrace în fața lui, în practică, în camera unde este cazat și unde le cheamă să le ofere feedback academic.

Potrivit HotNews, și poliția a demarat o anchetă împotriva sociologului pentru infracțiunea de „folosire a funcției în scop sexual”.

Tot Libertatea scrie că Bulai, în vârstă de 61 de ani, a făcut cerere de pensionare din SNSPA în urma acuzațiilor de abuzuri sexuale.

Alte subiecte:

  • La Europa Liberă, despre sumele cheltuite de partide pentru campania electorală dinaintea europarlamentarelor.
  • Guvernul Poloniei a decis să le permită soldaților să folosească arme cu foc la granița cu Belarusul, fără repercusiuni penale - echivalentul unui „permis de a ucide”, scrie Balkan Insight. La granița Poloniei cu Belarusul are loc din 2021 o criză a migrației, considerată a fi război hibrid coordonat de Rusia, iar în regiune s-au remarcat numeroase abuzuri împotriva refugiaților și a celor care încercau să-i ajute.
  • După ce Viktor Orban a criticat Polonia pentru că ar încerca să mențină relații economice cu Rusia, guvernul de la Budapesta încearcă să schimbe regulile UE ca să-și păstreze accesul la petrolul rusesc. Mai multe în Politico.

Așteptăm mesajele tale la treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Toate cele bune,
Sabina

XS
SM
MD
LG