Linkuri accesibilitate

Disperarea Ucrainei. Israelul temperat, dar nu și în Gaza. Magneziu românesc și viitorul lui „Made in China”


Urmările unui atac aerian rus asupra orașului Herson. 2 februarie 2024.
Urmările unui atac aerian rus asupra orașului Herson. 2 februarie 2024.

Disperarea Ucrainei pare să cuprindă tot mai mult și occidentul. Șeful NATO spune deschis că între obiectivele interne ale NATO și ajutarea Ucrainei, cea din urmă e mai importantă. Germania trimite un sistem de apărare Patriot și îndeamnă și alte țări să facă la fel. E vizată și România.

Iată principalele știri ale dimineții:

  • Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, face apel la țările membre să trimită ajutor Ucrainei pentru întărirea apărării antiaeriene a acesteia.
  • Israelul ar fi acceptat pledoaria partenerilor occidentali de a răspunde temperat la atacul iranian de sâmbătă. În schimb, forțele israeliene ar pregăti asaltul asupra orașului Rafah din Gaza, unde s-au refugiat cel puțin 1,4 milioane de civili palestinieni.
  • România repornește exploatarea magneziului pentru a contracara dependența Europei de China. Președintele SUA cere triplarea taxelor vamale pentru unele produse din oțel și aluminiu importate din China.

Ucraina fără apărare

Cel puțin 10 persoane au murit și mai multe au fost rănite într-un atac aerian rusesc asupra orașului Cernigău, din centrul Ucrainei. Președintele Volodimir Zelenski a spus că atacul nu a putut fi dejucat pentru că Ucraina nu mai are apărare antiaeriană suficientă – o trimitere către aliați, în special Statele Unite.

Situația Ucrainei e considerată disperată de unii experți, care vorbesc deja despre o posibilă victorie a Rusiei în acest an, iar sentimentul disperării – atât de prezent la Kiev, pare să cuprindă, ușor, ușor și Occidentul.

Ieri, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut în termeni categorici membrilor Alianței să ajute la întărirea apărării antiaeriene a Ucrainei, transmite Politico. „Dacă aliații se confruntă cu posibilitatea de a alege între îndeplinirea țintelor de capacitate NATO și oferirea de mai mult ajutor Ucrainei, mesajul meu este clar: trimiteți mai mult în Ucraina”, a spus șeful NATO.

O încurajare puternică a venit și din Germania, care a anunțat deja că trimite Ucrainei un sistem de apărare antiaeriană Patriot, iar acum, scrie Politico, ar încerca să convingă alte țări europene să facă același lucru.

Cererile președintelui Zelenski pentru ajutor din partea aliaților marchează aproape toate intervențiile sale publice din ultimele luni.
Cererile președintelui Zelenski pentru ajutor din partea aliaților marchează aproape toate intervențiile sale publice din ultimele luni.

România are deja patru sisteme Patriot și urmează să primească încă trei. Un grup de 86 de europarlamentari au semnat o scrisoare inițiată de europarlamentarul Guy Verhofstadt (din grupul Renew Europe), care cere guvernelor României, Germaniei, Spaniei, Greciei, Poloniei şi Olandei să sprijine Ucraina cu sisteme de rachete Patriot.

La întâlnirea de ieri a liderilor europeni, aceștia au căzut de acord că ajutorul antiaerian pentru Ucraina este vital.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelesnki va participa vineri la o reuniune a Consiliului NATO – Ucraina, iar săptămâna ar putea aduce un deznodământ și în privința ajutorului așteptat din SUA. Kievul avertizează cu privire la riscul unui al Treilea Război Mondial, scrie BBC.

Camera Reprezentanților din Congresul american ar urma să voteze sâmbătă legislația care permite alocarea de 60 de miliarde de dolari Ucrainei, transmite CNN. Aceasta e blocată de luni de zile de apropiații fostului președinte *Donald Trump. Pe agendă se va afla și ajutorul pentru Israel.

*Despre relația lui Donald Trump cu Ucraina în articolul din Politico intitulat „De ce «urăște» Trump Ucraina”.

Presa de azi mai remarcă implicațiile mai largi ale „luptei” Europei cu Rusia - Belgia și Cehia vor sancțiuni pentru ingerința Rusiei în alegerile europene, scrie Hotnews.ro, iar Politico remarcă riscurile anti-UE și anti-Ucraina aduse de alegerile din Croația.

Ce urmează în conflictul Israel – Iran

Live textul dedicat de Hotnews.ro tensiunilor din Orientul Apropiat citează în această dimineață un oficial american care a declarat pentru ABC News că este puțin probabil ca Israelul să atace Iranul înainte de sfârșitul Paștelui - sărbătoarea evreiască începe luni seara și durează până pe 30 aprilie.

Liderii UE au sprijinit la întâlnirea de ieri impunerea de noi sancțiuni împotriva Iranului, notează Reuters, un pas făcut deja de SUA, iar Israelul și-ar fi temperat intențiile de răspuns la solicitarea aliaților occidentali.

Resturile unei rachete iraniene care a căzut în Israel în timpul atacului de sâmbătă.
Resturile unei rachete iraniene care a căzut în Israel în timpul atacului de sâmbătă.

The New York Times remarcă însă că, după întâlnirea de ieri cu miniștrii de Externe din Marea Britanie și Germania, premierul Israelului, Beniamin Netanyahu a amintit că țara sa va face tot ce e necesar pentru a se apăra.

În timpul nopții, avioanele de luptă israeliene au atacat obiective Hezbollah din sudul Libanului, transmite The Times of Israel, iar The Guardian notează că Israelul s-ar pregăti de ofensiva asupra orașului Rafah, din Fâșia Gaza, ultimul adăpost la dispoziția unui număr de peste 1,4 milioane de civili palestinieni.

Frontul chinez

BBC analizează azi ce a mai rămas din vestitul „Made in China” – tot mai puține haine, mobilă și aparatură electrică, dar tot mai multe panouri solare, baterii cu litiu și mașini electrice poartă această marcă. Vor reuși lucrătorii chinezi să se reinventeze?

Răspunsul depinde nu doar de Beijing, după cum sugerează știrile de azi. România repornește exploatarea magneziului pentru a contracara dependența Europei de China, transmite Europa Liberă, iar președintele SUA , în an electoral, cere triplarea unor tarife vamale pentru oțelul și aluminiul din China, potrivit CNN.

Între timp, The Financial Times se întreabă dacă strategia Chinei de a spori producția se va dovedi cea câștigătoare, iar The New York Times readuce în atenție temerile care depășesc economia – șeful Agenției Naționale de Securitate NSA), generalul Gen. Timothy D. Haugh, a avertizat că Beijing face eforturi de a obține acces la infrastructura critică a SUA pentru a o putea amenința în cazul unui conflict.

Alte știri:

Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Toate cele bune,

Carmen

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG