Linkuri accesibilitate

Controale la Spitalul Pantelimon. Rapoarte: acuzații false, comunicare defectuoasă


Comisia internă a spitalului și Corpul de control al Ministerului Sănătății nu au constatat nicio abatere profesională la spitalul Sf. Pantelimon.

Mai mult, spun că s-au respectat protocoalele de tratament, dar că asistenta care a făcut plângerea privind moartea a 17 pacienți în patru zile și-a încălcat competențele atunci când ar fi modificat din proprie inițiativă, așa cum susține fără a putea și dovedi, doza de noradrenalină a acestor pacienți, arată cele două rapoarte consultate de Europa Liberă.

„Comisia nu a constatat nicio abatere profesională respectându-se toate protocoalele și procedurile terapeutice existente. Rămâne în discuție presupusa faptă a depășirii grave a competenței profesionale a unei asistente medicale care ar fi afirmat că a modificat din proprie inițiativă doza de noradrenalina, dar nu există nicio dovadă că acest lucru s-ar fi petrecut în realitate”, spune comisia internă.

În schimb, comisia a constatat situații de supraaglomerare a secției de terapie intensivă și chiar depășirea capacității pentru asigurarea unor condiții medicale de foarte bună calitate.

„Soluția folosirii paturilor din UPU (unitatea de primiri urgențe - n.r.) ca zonă tampon pentru secția ATI nu poate fi decât o soluție de moment și de foarte scurtă durată”, spune raportul comisie interne, care recomandă conducerii spitalului identificarea urgentă a soluțiilor de extindere a spațiului secției de terapie intensivă.

Tot așa cum, spune comisia care a făcut controlul, că trebuie urgent ridicat nivelul profesional al personalului de la terapie intensivă, „în mod deosebit al personalului mediu și auxiliar”, din rândul cărora a fost făcută și plângerea către minister și care a ajuns și la jurnaliști.

Această evoluție a nivelului privește atât cunoștințele medicale cât și „modalitatea de comunicare și nivelul de empatie cu pacienții și rudele acestora”, spune comisia, fără a detalia.

Tot raportul comisiei interne cere „luarea de urgență de măsuri de control privind respectarea riguroasă a Regulamentului intern”, iar despre sesizarea depusă la minister și „datele apărute în presă” spune că „sunt generate de o stare conflictuală permanentă atât la nivelul conducerii spitalului, cât și a Secției ATI”.

De asta dată comisia detaliază și spune că până în ultimii trei ani, până în octombrie 2023, fluctuația de cadre - medici, asistente, îngrijitoare, infirmiere - a fost foarte mare: 66 de persoane, care ar fi plecat din cauza atmosferei tensionate care „perturba grav activitatea profesională”.

Din această cauză, în secția de terapie intensivă au rămas doar 3-4 medici care desfășoară „o activitate deosebit de complexă”.

Odată cu schimbarea conducerii secției, după noiembrie 2023, „atmosfera s-a ameliorat rapid, iar numărul de medici a crescut la 13, despre care comisia spune nu doar că sunt tineri, dar și bine pregătiți profesional.

Lor li s-au adăugat alți medici tineri din alte spitale care fac gărzi la spitalul Sf. Pantelimon.

Ultima concluzie a raportului este că spitalul, prin conducerea sa „trebuie să depună de urgență toate eforturile legale pentru a controla acest gen de situație”, fără a explica la situație se referă, dar despre care afirmă că este „în detrimentul bolnavilor cât și a imaginii spitalului”.

De asemenea, comisia internă propune „reanalizarea” codurilor de conduită profesională pentru toate categoriile de personal, modul de aplicare a acestor și „stabilirea unui plan concret de îndreptare a situației”, fără a preciza din nou la ce situație se referă.

Și echipa Corpului de control al ministrului Sănătății a constatat comunicarea defectuoasă dintre angajații spitalului.

Pe de altă parte, raportul întocmit la cererea ministrului Alexandru Rafila se referă doar la sesizările angajaților, iar pentru că ancheta penală privind presupusele morți suspecte a fost deja demarată de procurori, corpul de control al ministrului sănătății nu a mai putut verifica acest detaliu esențial de la care a pornit întregul scandal.

Corpul de control al ministerului spune că sesizările făcute de angajații spitalului au la bază o comunicare defectuoasă între conducerea unității și „persoanele în cauză”.

Sesizările vizau imixtiuni în activitatea de control a directorului de îngrijiri și presupuse acțiuni de hărțuire exercitate asupra unui medic din secția ATI.

În legătură cu informația apărută în presă cu privire la aparatul RMN din secția de radiologie, verificările organismului de control al ministerului au stabilit că în luna decembrie 2021 a fost instalat un aparat IRM Philips în laboratorul de radiologie al spitalului.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

În vederea verificării antenelor IRM și pentru stabilirea protocoalelor de examinare, în luna martie 2022, medicul șef al laboratorului de radiologie a informat în scris conducerea spitalului și a depus la secretariatul unității un protocol intitulat „Protocol voluntariat pentru testarea antenelor tip IRM și stabilirea protocoalelor de examinare”.

Începerea ativității de testare a fost afișată la avizierul spitalului. Așa cum rezultă din conținutul protocolului mai sus menționat, voluntarii nu au fost plătiți și nici nu au plătit pentru examinare.

Cu acordul scris al voluntarilor, au fost folosiți un număr de 96 de voluntari, nefiind eliberate în scris rezultate oficiale.

În incinta Spitalului Clinic de Urgență Sf. Pantelimon București există și un IRM privat, unde pot fi făcute examinări de specialitate.

De la demararea testelor și până în prezent, la nivelul spitalului nu a fost depusă nicio plângere de la vreunul dintre voluntarii care au participat la teste, spune Corpul de control.

Atât Ministerul Sănătății, cât și Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon București au pus la dispoziția procurorilor toate datele și documentele pe care aceștia le-au cerut.

Acuzațiile grave ale unei asistente de la secția ATI a Spitalului „Sf. Pantelimon” - conform cărora au murit 17 pacienți la începutul lunii aprilie din cauza neadministrării de noradrenalină suficientă - au ajuns pe masa Ministerului Sănătății, Parchetului și Colegiului Medicilor.

Joi, 11 aprilie 2024, cetățeanul.ro publică un articol în care citează „personal medical din spital”, care spune că „pacienții sunt omorâți la ATI”.
În perioada 4-7 aprilie (în patru zile) – 17 pacienți de la ATI au decedat, arată documentele date presei de medicii ATI de la spital.
Totul a pornit de la o sesizare făcută directorului de îngrijiri al spitalului: Camelia Stamatoiu a informat în scris managerul spitalului că o asistentă de la ATI a sunat-o în ziua precedentă și i-a spus că, în perioada 4-7 aprilie, la secția de Terapie Intensivă au murit circa 20 de pacienți printr-o administrare incorectă a unui medicament.
Tot joi, conducerea spitalului a alcătuit o comisie formată din medici din alte secții care să verifice aspectele sesizate.
În același timp, spitalul a informat Ministerul Sănătății, care a sesizat Corpul de Control.
Serviciul Omoruri al Poliției Capitalei desfășoară o anchetă cu privire la acuzațiile aduse secției ATI, în urma unei plângeri făcute de medicul Camelia Stamatoiu în aceeași zi în care a informat în scris managementul.
Dintre cei 17 pacienți decedați care erau grav bolnavi, cel mai tânăr avea 49 de ani, cu diabet și mai multe accidente vasculare ischemice, și era internat în spital din decembrie 2023.
Ceilalți pacienți decedați au stat între câteva ore și două-trei săptămâni.
Cel mai în vârstă pacient decedat avea 92 de ani.
Potrivit Agenției Naționale a Medicamentului, există stocuri de noradrenalină fiole. Aceste stocuri pot fi verificare la secțiunea SER public de pe site-ul Ministerului Sănătății.
Spitalul „Sf. Pantelimon” din Capitală are 525 de paturi în total, dintre care 25 de paturi în secția ATI. La ATI lucrează 13 medici. În spital sunt 650 de medici, iar anual spitalul îngrijește 25.000 de pacienți.

Corpul de Control al Ministerului Sănătății, poliștii și procurorii de la secția „Omoruri” de la Poliția Capitalei au ridicat vineri, 12 aprilie, fișele pacienților decedați în perioada 4-7 aprilie la Spitalul „Sf. Pantelimon” din Capitală.

Pe lângă documentele medicale, procurorii au ridicat și imaginile de pe camerele de luat vederi de pe holurile de la etajul 2 - acolo unde se află secția ATI.

Tot vineri, ministrul Sănătății a spus că pe 4 aprilie a primit o scrisoare de la un medic ATI - Antoaneta Elena Voicu, fostă șefă de secție - în care aceasta semnala că a fost mustrată de managerului spitalului cu privire la comportamentul ei și în care se plângea că nu ar mai putea concura pentru postul de șef de secție în caz că s-ar organiza, pentru că nu ar avea șanse.

Ministrul a spus că a trimis Corpul de Control la Spital pentru aceste sesizări pentru data de 12 aprilie, dar - între timp - Corpul de Control a venit în aceeași zi și pentru reclamațiile privind morții în număr mare de la ATI.

O cercetare procedurală paralelă cu privire la situația de la „Sf. Pantelimon” este făcută și de departamentul de jurisdicţie profesională de la Colegiul Medicilor din București.

Președinta Colegiului Medicilor, Cătălina Poiană. a declarat că un reprezentant al Colegiului Medicilor din municipiul Bucureşti participă la acţiunile derulate de Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii şi de Comisia Internă de anchetă a Spitalului Pantelimon.

Vineri, Europa Liberă a stat de vorbă cu șefa secției ATI de la Spitalul „Sf, Pantelimon”, medicul anestezist Florina Pompilian, care a declarat că dozele de noradrenalină sunt prescrise de medicul curant și pot fi ajustate pe parcursul zilei de către același medic sau de către medicul de gardă.

Despre numărul mare de decese în câteva zile, medicul a spus că 17 bolnavi decedați în doar patru zile este o rată a mortalității mare, însă nu nemaiîntâlnită și că au mai fost 5-6 decese pe zi, iar anul trecut a existat și un număr de 9 decese într-o singură zi.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG