Linkuri accesibilitate

Atac rusesc la Cernigov. 10 morți. Zelenski: Ucraina nu mai are apărare antiaeriană


 Salvatorii lucrează la locul unei rachete rusești la Cernigov pe 17 aprilie.
Salvatorii lucrează la locul unei rachete rusești la Cernigov pe 17 aprilie.

Cel puțin 10 persoane au murit și mai multe au fost rănite într-un atac aerian rusesc asupra orașului Cernigov (Cernigău), din centrul Ucrainei.

Președintele Volodimir Zelenski a spus că atacul nu a putut fi dejucat pentru că Ucraina nu mai are apărare antiaeriană suficientă din cauza scăderii proviziilor de la aliați, în special de la Statele Unite.

Viaceslav Ceaus, guvernatorul regiunii, a declarat că atacul aerian al forțelor rusești a venit după ce alerta a fost declarată la 8:50 dimineața, ora locală, pe 17 aprilie.

Primarul orașului cu același nume, Alexandr Lomako, a declarat că atacurile au lovit infrastructura civilă și socială locală din oraș, care se află la aproximativ 145 de kilometri nord de Kiev.

Orașul a fost atacat de mai multe ori de când tancurile rusești au intrat în Ucraina de pe teritoriul belarus din apropiere, în februarie 2022.

„Din păcate, numărul morților ar putea crește. Acest lucru nu s-ar fi întâmplat dacă Ucraina ar fi primit suficient echipament de apărare aeriană și dacă determinarea lumii de a contracara teroarea rusească ar fi, de asemenea, mai mare", a spus Zelenski într-o postare pe Telegram.

„Determinarea contează. Sprijinul contează. Determinarea ucraineană este suficientă. Trebuie să existe suficient angajament din partea partenerilor și suficient sprijin pentru a o reflecta", a adăugat el.

Rusia și-a intensificat drastic atacurile aeriene asupra Ucrainei. Forțele de la Kiev nu dispun de apărare antiaeriană și muniție, în timp ce ajutorul SUA, de care avea nevoie disperată, rămâne blocat în Camera Reprezentanților din cauza opoziției republicane.

Oficialii ucraineni au rugat cu disperare Washingtonul și aliații să-și intensifice proviziile și ajutorul militar, spunând că apărarea antiaeriană a Ucrainei este esențială și pentru protecția vecinilor săi.

Președintele Camerei SUA, Mike Johnson, a încercat să obțină voturile necesare pentru a acorda un ajutor de aproximativ 62 de miliarde de dolari Ucrainei, dar mulți republicani de extremă dreaptă, apropiați ai fostului președinte Donald Trump, presupusul contracandidat al președintelui Joe Biden la alegerile din noiembrie, se opun.

Confruntat cu o lipsă din ce în ce mai accentuată de sisteme de apărare aeriană, arme și muniție, Kievul a recurs din ce în ce mai mult la lovituri aeriene și navale cu drone pe teritoriul Rusiei, vizând atât instalațiile militare, cât și capacitățile critice de rafinare a petrolului.

În regiunea Crimeea ocupată de ruși, au avut loc mai multe explozii miercuri dimineață în zona aerodromului militar din orașul Genakoi, din nord.

Canalul Telegram Astra a difuzat mai multe videoclipuri transmise de locuitori care de la locuitorii locali care au arătat flăcări care se ridică spre cer, în mijlocul penelor mari de fum, în ceea ce se pare că era aerodromul.

Relatările nu au putut fi confirmate independent. Autoritățile rusești din Crimeea nu le-au comentat.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG