Linkuri accesibilitate

PNL a plătit anul trecut 8 milioane de euro unei singure firme, pentru publicitate. Cu cine au mai făcut liberalii afaceri


Jumătate din banii cheltuiți de Partidul Național Liberal în 2023 au ajuns la o singură firmă, pentru publicitate.
Jumătate din banii cheltuiți de Partidul Național Liberal în 2023 au ajuns la o singură firmă, pentru publicitate.

PNL a plătit anul trecut, pentru propagandă, 13,4 milioane de euro (67 de milioane de lei), doar din banii primiți ca subvenție de la buget. 8 milioane de euro au ajuns la o singură firmă. Sume importante au încasat și alte firme de publicitate și companii de sondare a opiniei publice.

Partidul Național Liberal (PNL) a publicat raportul de venituri și cheltuieli pentru 2023.

Spre deosebire de PSD, care a comunicat doar cifre seci, fără a detalia nici sursa veniturilor, nici unde s-au dus banii, liberali au publicat aproape transparent toate informațiile.

Anul trecut, PNL a avut venituri de aproape 18 milioane de euro (89,7 milioane de lei), din care aproape 15,6 milioane de euro (78 de milioane de lei) au avut ca sursă subvenția bugetară. Restul provin din cotizații, donații și alte surse.

Liberalii au cheltuit aproape toți banii: peste 17 de milioane de euro (86 de milioane de lei).

Din subvenție, cei mai mulți bani, 63,4% au fost cheltuiți cu presa și propaganda. 12,2% au mers la consultanță politică și 9% - la sondaje de opinie.

La ce firme au ajuns banii?

Inventus Strategy Design - 8 milioane de euro (40,9 milioane de lei)

PNL a plătit firmei Inventus Strategy Design peste 600.000 de euro (3 milioane de lei) în fiecare lună a anului 2023, pentru reclamă. Banii provin din subvenția plătită de la buget.

Firma Inventus Strategy Design a fost înființată în 2018 de Anca Mireanu, consultant media la Digi24, și Cosmin Ivănuș.

În 2020, Anca Mireanu a ieșit din acționariatul firmei. Cei doi au mai fost asociați în alte patru societăți, în acest moment radiate - PSNews, Agentura Propaganda, Online Media Standard, Inventus Research.

În 2022, PNL a plătit aceleiași firme, pentru servicii de publicitate, peste 6 milioane de euro (30 de millioane de lei).

O investigație a jurnaliștilor de la Libertatea, din decembrie 2023, arăta că digi24.ro a încasat un milion de euro de la PNL. O lună mai târziu, Digi24 a anunțat că renunță la contractele de publicitate politică nemarcată corespunzător.

Libertatea a mai scris că PNL are contracte de promovare și pe site-urile televiziunilor Antena 3, Realitatea TV și RTV.

„În cazul acestor sume mari care sunt direcționate către o instituție de media, ele produc o distorsiune a conținutului care este livrat către public la acele instituții. Acest lucru se vede imediat, cu ochiul liber în conținutul editorial al acestor instituții media”, spune Liana Ganea, președinte Active Watch, organizație non-guvernamentală care militează pentru libertatea presei.

În 2022, Inventus Strategy Design a avut o cifră de afaceri de 5,5 milioane de euro (27,7 milioane de lei), cu 1.379% mai mare decât cea din 2021, și profit de 500.000 de euro (2,5 milioane de lei), de cinci ori mai mare decât în 2021. Firma are cinci angajați.

Avandor Labs SRL - 804.000 de euro (4,2 milioane de lei)

A doua cea mai mare sumă plătită de liberali unei singure firme a ajuns la Avandor Labs SRL - 804.000 de euro (4,2 milioane de lei). O treime din bani, 600.000 de euro (3 milioane de lei), au fost plătiți pentru consultanță, iar restul pentru reclamă.

Înființată în 2015, firma are trei asociați - Marius Zolt Deak (53,5%), Georgiana Roată (40%), Roxana Stan (6,5%).

Marius Deak mai este asociat cu Roxana Stan și în firma Green Pixel, cu care PNL a avut colaborări în anii trecuți.

Georgiana Roată, fostă Bedivan, a făcut parte din echipa care s-a ocupat de campania online a președintelui Klaus Iohannis, după cum a dezvăluit unul dintre oamenii implicați atunci în campanie.

„Campioană intergalactică la limba română. Marea mea descoperire a anului, Georgiana, pe lângă faptul că are o capacitate de înțelegere și execuție total ieșită din comun, este un DEX ambulant. A scris efectiv mii de texte, texte care au ajuns la milioane de oameni de mii de ori. Și a avut trei greșeli în toată campania. Când se vor face androizi, Georgiana trebuie studiată”, a scris Radu Negulescu, fost șef al campaniei lui Iohannis în 2014, pe blogul personal.

În 2022, Avandor Labs a avut o cifră de afaceri de aproape 400.000 de euro (1,9 milioane de lei), în creștere cu 5.827% față de 2021, și un profit de puțin peste 20.000 de euro (106.576 de lei). Firma a avut doi angajați.

V PR & Comm Agency SRL - 700.000 de euro (3,8 milioane de lei)

O altă firmă cu tradiție în colaborarea cu liberalii, V PR & Comm Agency, a avut anul trecut contracte de 700.000 de euro (3,8 milioane de lei). Cea mai mare parte din sumă, 640.000 de euro (3,7 milioane de lei), a fost pentru reclamă.

Înființată în 2021, firma are un singur acționar, pe Valentina Emilia Constantin.

În 2022, V PR & Comm Agency a avut contracte cu PNL de 300.000 de euro (1,7 milioane de lei), adică exact cât cifra de afaceri.

Europa Liberă a solicitat firmelor Inventus Strategy Design și Avandor Labs informații despre modul în care au fost împărțiți banii din contractul cu PNL către mass media. Revenim cu punctul de vedere atunci când îl vom primi. Firma V PR & Comm Agency SRL nu are niciun contact public.

Peste 9 milioane de euro declarate pentru reclamă

În total, PNL a cheltuit anul trecut pe publicitate peste 9 milioane de euro (47 de milioane de lei).

În afara firmelor de mai sus, 60.000 de euro (300.000 de lei) au ajuns la Meta, pentru reclamă pe Facebook.

În lista celor care au primit bani de la liberali sunt firme din aproape toate județele din țară.

All Media Company, care în 2022 a avut contracte de peste 1,1 milioane de euro cu PNL, nu mai apare în lista companiilor la care aplează liberalii.

Consultanță declarată de aproape 2 milioane de euro

PNL a declarat la Autoritatea Electorală Permanentă cheltuieli cu consultanța în valoare de 1,76 milioane de euro (8,8 milioane de lei). Astfel, după Avandor Labs, cei mai mulți bani au ajuns la companiile:

  • Kensington Communication SRL - 560.000 de euro (2,8 milioane de lei)
  • Studio Twelve SRL - 200.000 de euro (1 milion de lei)
  • At Video Creations 135.000 de euro (677.000 de le)i.

Kensington Communication SRL are ca acționari doi foști jurnalișlti: Răzvan Săndulescu (60%) și Sorin Cătălin Dumitru (40%). Cel din urmă a fost și consilier la Ministerul Turismului și Sportului și consilier prezidențial al lui Traian Băsescu.

  • Studio Twelve SRL - acționar unic Adrian Emil Constantin.
  • At Video Creations - acționar unic Vlad Țone - fost consilier de stat în Guvernul Orban.

Cercetarea de piață - 1,3 milioane de euro din subvenții

În situația transmisă de PNL către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) nu sunt specificate clar cheltuielile pentru cercetările de piață. Sumele care au ajuns la firme cunoscute în piață pentru astfel de servicii sunt menționate ca servicii către terți:

  • The Center for International Research and Analyses - 440.000 de euro (2,2 milioane de lei) - acționari Vladimir Ionaș (80%) și Marius Pieleanu (20%);
  • Centrul de Sociologie Urbană și Regională - Curs - 400.000 de euro (2 milioane de lei) - acționar unic Iosif Buble;
  • INSCOP - 275.000 de euro (1,15 milioane de lei) - acționar unic Remus Ștefureac;
  • Novel Research SRL, 220.000 de euro (1,1 milioane de lei) - acționari Lăcrămioara Ghiuță (50%) și Marian Marcu Dumitru (50%).

Veniturile PNL

În 2023, PNL a avut venituri de aproape 30 milioane de euro (89,7 milioane de lei), din care aproape 18 milioane de euro (78 de milioane de lei) din subvenția bugetară. Restul s-au strâns din cotizații, donații și alte venituri obținute - chirii.

Secretul din contractele pentru servicii de presă și propagandă

Banii cheltuiți de PNL pentru presă și propagandă - „reclamă” după cum apare în situația depusă la AEP - nu au ajuns direct la televiziuni, posturi de radio sau site-uri de știri, ci prin intermediul unor firme.

Iar articolele pentru care au încasat banii nu au fost întotdeauna marcate cu „P” (publicitate), spune Liana Ganea de la Active Watch.

„Și în rarele situații în care știm că există contracte încheiate de partide, nu avem acces la mecanism în detaliu. Nu știm dacă cu acești bani sunt plătite știri pozitive, nemarcate ca atare, sau este cumpărată tăcerea”, susține Liana Ganea, președintele Active Watch.

Societatea civilă și jurnaliștii care se ocupă de subiectul finanțării partidelor politice și modul în care acestea cumpără presa cer, de mai mulți ani, o lege care să oblige desecretizarea contractelor. Fără succes, însă.

„Faptul că, în continuare, noi nu avem acces și nu știm exact cum se chelutuiesc acești bani publici considerăm că este pur și simplu o bătaie de joc la adresa contribuabilului, la adresa cetățeanului”, spune Liana Ganea de la Active Watch.

Bani publici pentru partide

În România, partidele parlamentare primesc subvenții financiare de la bugetul de stat. Sumele se acordă proporțional cu rezultatele de la alegerile locale și parlamentare.

În ultimii patru ani, au primit subvenții de la bugetul public PSD, PNL, USR, AUR, Pro România și PMP.

După ultimele alegeri, din 2020, banii pentru partide din subvențiile de la buget - pentru perioada 2021-2023 - s-au împărțit astfel:

  • Partidul Social Democrat (PSD) - 55,4 milioane de euro.
  • Partidul Național Liberal (PNL) - 47 milioane de euro.
  • Uniunea Salvați România (USR) - 24,4 milioane euro.
  • Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) - 11 milioane de euro.
  • Partidul Mișcarea Populară (PMP) - 2,4 milioane de euro.
  • Partidul Pro România - 1,8 milioane de euro.

Total subvenții 2021-2023: 142,4 milioane de euro.

La toate aceste sume se mai adaugă cotizațiile membrilor de partid și donațiile, care se raportează separat – până la sfârșitul lunii aprilie al fiecărui an.

Sursa: Autoritatea Electorală Permanentă

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG