Linkuri accesibilitate

3 minute | Încă o tentativă la viața lui Trump. Victimele inundațiilor. PNL - unanimitate și colți scoși


Echipajele de intervenție s-au strâns în jurul clubului de golf din Florida unde Donald Trump își petrecea duminica.
Echipajele de intervenție s-au strâns în jurul clubului de golf din Florida unde Donald Trump își petrecea duminica.

În weekend a avut loc o aparentă tentativă de asasinare a lui Donald Trump după ce în luna iulie a fost împușcat în ureche. În România, șase oameni au fost omorâți de viituri. Candidatura lui Nicolae Ciucă la prezidențiale e oficială. La fel și atacurile liberalilor la adresa PSD.

Bun găsit,

Iată subiectele dimineții:

  • Serviciile Secrete din SUA au intervenit la o posibilă tentativă de asasinare a fostului președinte american Donald Trump.
  • Șase oameni au murit în inundațiile care au făcut ravagii în estul României.
  • Consiliul Național al PNL l-a votat în unanimitate pe Nicolae Ciucă să fie candidatul la prezidențiale. Au urmat rapid atacurile la adresa colegilor de guvernare din PSD.

O aparentă tentativă de asasinare a lui Trump

În timp ce se afla pe terenul său de golf din Florida, duminică, Donald Trump a scăpat dintr-o altă tentativă de asasinare. Serviciile Secrete au prins un bărbat înarmat care se ascundea în tufișurile de la marginea proprietății, la doar câteva sute de metri de fostul președinte, transmite Reuters.

Planurile din timpul liber al fostului președinte și actualului candidat republican pentru un al doilea mandat la cârma țării nu fuseseră anunțate, dar el frecventează acel club de golf, scrie AP.

Declarația lui Trump de pe rețeaua sa socială, în urma tentativei de asasinat.
Declarația lui Trump de pe rețeaua sa socială, în urma tentativei de asasinat.

Suspectul ar fi un bărbat pe nume Ryan Wesley Routh, un fost susținător republican care pare să se fi răzgândit în ultimii ani, care postează adesea despre războiul din Ucraina, inclusiv spunând că ar vrea să meargă pe front ca voluntar în armata Ucrainei, conform Kyiv Independent.

Routh fusese intervievat de New York Times într-un articol din 2023 despre americanii care ajută efortul de război din Ucraina și spusese că ar fi încercat să recruteze afgani persecutați de talibani să lupte pentru Ucraina. Mai multe detalii, aici.

Potrivit New York Times, măsurile de securitate au fost întețite în urma tentativei de asasinare din iulie, însă CNN se întreabă ce rămâne de făcut (mai ales pentru securitatea foștilor președinți) într-un moment atât de imprevizibil.

Inundațiile fac ravagii în România

Șase oameni și-au pierdut viața în urma inundațiilor din estul României. O a șasea victimă a fost găsită duminică seară, în localitatea Suhurlui/jud.Galați, transmite News.ro.

Peste 20.000 de oameni au fost afectați, iar situația era până duminică seara încă dramatică în mai multe comune din județul Galați. Europa Liberă are toate informațiile.

Localitatea Pechea din județul Galați a fost printre cele mai afectate de inundațiile ce au fost provocate de ploile puternice din ultimele zile.
Localitatea Pechea din județul Galați a fost printre cele mai afectate de inundațiile ce au fost provocate de ploile puternice din ultimele zile.

Același ciclon care a adus ploile devastatoare aduce și zăpadă pe Transalpina, conform HotNews. Ploile au continuat și duminică seara, afectând localități din județele nord-estice ale țării, conform Euronews.

Mărturiile localnicilor afectați, la Digi24 și Euronews.

România nu este singura țară afectată. Locuitorii din unele orașe din Cehia, Polonia, Ungaria, Austria și Germania au fost cu toții afectați de ploile torențiale care au umflat râurile - informații la Europa Liberă. Potrivit Reuters, o persoană s-a înecat în Polonia și un pompier a murit în timpul unei misiuni din Austria.

Ciucă, oficial în cursa pentru prezidențiale

Duminică a avut loc Consiliul Național al PNL, în care președintele partidului, Nicolae Ciucă, a fost ales cu unanimitate drept candidat pentru alegerile prezidențiale. Europa Liberă prezintă calculele din culise și atmosfera din rândul participanților. Alte perspective din culise, și de la Libertatea și HotNews.

„PNL a intrat în linie dreaptă”, scrie G4Media.

În discursul său de la consiliu, Nicolae Ciucă a numit PSD, partidul din coaliție, „urmașii Partidului Comunist”, scrie News.ro. La rândul lor, cei din PSD au acuzat liberalii de ipocrizie, scrie Euronews.

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, a fost confirmat oficial drept candidat al partidului său la președinția României în timpul Consiliului Național din 15 septembrie.
Liderul PNL, Nicolae Ciucă, a fost confirmat oficial drept candidat al partidului său la președinția României în timpul Consiliului Național din 15 septembrie.

Europa Liberă a scris recent despre strategia anti-PSD a lui Nicolae Ciucă din cursa prezidențială și despre eșecul alianțelor de dreapta.

Snoop a publicat reportajul despre costurile enorme ale panourilor care promovau cartea lui Ciucă.

Pentru cei care n-au urmărit deja, aici e reportajul Recorder cu mărturiile generalilor italieni care au coordonat bătălia de la Nassiriya, mitul de la baza argumentului în favoarea liderului PNL.

Alte subiecte:

  • Europa Liberă scrie despre paliația din România - lipsurile din Sănătate fac ca oamenii să nu poată beneficia de o moarte demnă.
  • La ProTV, emisiunea România, te iubesc discută despre dependența de droguri în rândul minorilor.
  • Despre oligarhii ruși care încă împânzesc sudul Franței, în ciuda războiului, în Politico.

Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Toate cele bune,

Sabina

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG