Linkuri accesibilitate

Analiză | Nicolae Ciucă încearcă să intre în turul doi al alegerilor prezidențiale sub flamura anti-PSD. Succes sau eroare?


Nicolae Ciucă a fost desemnat de BPN candidatul PNL la alegerile prezidențiale.
Nicolae Ciucă a fost desemnat de BPN candidatul PNL la alegerile prezidențiale.

Într-o cursă prezidențială dură, cu cinci candidați alergând în pluton, PNL se află într-o situație dificilă. Nicolae Ciucă are deocamdată șanse reduse să intre în turul doi, așa că liberalii  tatonează o nouă strategie: antipesedismul. Fără să plece de la guvernare. Un joc la două capete?

Liberalii au decis în unanimitate în Biroul Politic Național să-l susțină pe Nicolae Ciucă drept candidat la alegerile prezidențiale. Decizia finală va fi luată de Consiliul Național, cel mai probabil la mijlocul lunii septembrie.

A fost o decizie previzibilă. Nicolae Ciucă și liberalii au anunțat de ceva timp candidatura și au început și campania electorală. Panourile uriașe de promovare a cărții nescrise și nelansate a liderului PNL au umplut țara.

Scandalul iscat de prețul exorbitant – 2 milioane de euro – plătit deja de PNL din bani publici nu a fost chiar cel mai bun debut de campanie.

Panourile care promovează cartea nescrisă a lui Nicolae Ciucă au apărut în ultimele luni în mai multe județe din România.
Panourile care promovează cartea nescrisă a lui Nicolae Ciucă au apărut în ultimele luni în mai multe județe din România.

Aflat abia pe locul patru în unele sondaje de opinie (INSCOP și Verifield) și pe locul doi, dar cu 10% sub Marcel Ciolacu, în altele (CURS), liderul liberal Nicolae Ciucă este între ciocan și nicovală.

Pe de o parte, pentru a-și crește scorul electoral Nicolae Ciucă trebuie să atragă cât mai mult din electoratul de drepta, iar pentru asta trebuie să joace cartea anti-PSD.

Există și o serioasă presiune în partid pentru o campanie dură la adresa colegilor de guvernare de la PSD, mai ales după valul de atacuri de la congresul PSD.

Din informațiile Europei Libere, strategii de campanie ai partidului au recomandat o astfel de abordare, care pleacă de la ideea că dihotomia pro și anti-PSD de la celelalte rânduri de alegeri postdecembriste va funcționa și în 2024.

Exclud ieșirea de la guvernare pentru că și aripa autentic anti-PSD din PNL e minoritară. Majoritatea e mulțumită de alianța cu PSD.
Ovidiu Voicu, sociolog și analist politic

Pe de altă parte, Nicolae Ciucă și majoritatea liderilor partidului nu doresc ieșirea de la guvernare și ruperea coaliției cu PSD. Este adevărat că există în partid un curent în sensul acesta, dar este departe de a fi majoritar.

Toți liderii și membrii PNL cu care Europa Liberă a stat de vorbă au spus că nu se pune problema ieșirii de la guvernare. Argumentul: „sfânta stabilitate”, după cum ne-a spus un lider.

Joc la două capete

Liberalii încearcă un joc dublu: adoptă un ton incisiv la adresa PSD, dar nu vor să divorțeze.

Acest lucru a devenit clar în ședința Biroului Politic Național de joi, când au existat voci extrem de critice la adresa PSD, cum a fost cea a deputatului Adrian Cozma, care a cerut demisia ministrului Transporturilor Sorin Grindeanu, dar care nu a ridicat problema părăsirii guvernului.

Din informațiile Europa Liberă au fost relativ puțini cei care au mers în această direcție, dar s-a convenit ca, în campanie, Nicolae Ciucă și alți vectori de imagine ai partidului să atace PSD pe teme importante – cum ar fi pericolul măririi taxelor și impozitelor – și, mai ales, să răspundă tăios oricăror atacuri venite din partea social- democraților.

„Nouă ne fac bine atacurile PSD, pentru că ne țin în priză electoratul. Cred însă că au înțeles și cei de la PSD asta, pentru că în ultimele zile au lasat-o mai moale”, spune pentru Europa Liberă o sursă participantă la Biroul Politic Național.

Un alt curent de opinie este cel care pledează pentru o înțelegere cu Elena Lasconi și partidul pe care îl conduce, USR, adică pentru crearea unui pol de dreapta.

În această situație se pune însă problema candidatului la prezidențiale, ambele partide având propriul candidat, la care este puțin probabil să renunțe.

„PNL si USR să se pună la masa negocierii și să stabilească candidatul la prezidențiale și apoi să-l pună pe [Ilie] Bolojan premier”, a declarat Gheorghe Falcă.

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a fost susțint de președintele Klaus Iohannis.
Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a fost susțint de președintele Klaus Iohannis.

Strategiile liberalilor

În primul rând: revigorarea antipesedismului.

Miza PNL este ca Nicolae Ciucă să intre în turul doi al prezidențialelor. Dacă reușește, liberalii au tras cartea norocoasă.

În primul rând pentru că ar putea avea șanse să câștige alegerile, așa cum s-a întâmplat la fiecare confruntare dintre un candidat PSD și unul de dreapta, cu excepția lui Ion Iliescu la începutul anilor 1990.

Pentru asta este însă nevoie de reactivarea electoratului anti-PSD, de unde și atacurile la adresa social-democraților.

Virulența unor declarații, care au mers până la a scoate de la naftalină faimoasa sintagmă „ciuma roșie”, are această rațiune.

Chiar și Nicolae Ciucă, cunoscut pentru bunele relații cu Marcel Ciolacu și PSD, a îngroșat puțin tonul.

Nu avem o relaţie de prietenie, prietenia înseamnă cu totul altceva [...] Nu am ajuns la acest nivel, nici nu aveam cum şi nici nu aveam când”. 
Președintele PNL Nicolae Ciucă

A spus într-o emisiune TV că nu are o prietenie reală cu Marcel Ciolacu și că acesta a luat guvernul „pe persoană fizică” deoarece nu şi-a invitat partenerul de coaliţie la evenimente publice.

Ciucă a susţinut că liberalii au fost obligaţi să formeze o coaliţie cu PSD pentru stabilitatea ţării, dar că şi-ar fi dorit mai degrabă un guvern de dreapta.

În al doilea rând, dacă Ciucă intră în turul doi de scrutin, care are loc pe 8 decembrie, acest rezultat ar putea ridica scorul partidului la alegerile parlamentare de pe 1 decembrie.

În fața acestor socoteli stă însă coabitarea la guvernare cu PSD, care șubrezește mesajul anti-PSD.

În această privință lucrurile sunt clare: liberalii nu vor să părăsească guvernul. A spus-o Nicolae Ciucă, o repetă toți liderii partidului. Mai mult, intenționează să guverneze cu PSD și după alegeri.

În aceste condiții, cearta PNL cu PSD este necredibilă, pentru electorat fiind greu de înțeles această politică la două capete, spune pentru Europa Liberă sociologul și analistul Ovidiu Voicu

„Este puțin probabil să aibă succes această strategie, cel mult va stabiliza o parte din electoratul liberal pe care PNL l-a pierdut de-a lungul timpului și asta pentru că e foarte greu de susținut să fii și la guvernare cu PSD și dușmani în alegeri. Mai ales că electoratul căruia i se adresează e mai educat și mai atent la lucrurile astea”, ne declară Ovidiu Voicu.

PNL are două limitări: e la putere și candidatul la președinție, dl Ciucă, e simbolul alianței dintre PSD și PNL.
Sociologul Ovidiu Voicu

Din informațiile Europei Libere, dacă Nicolae Ciucă nu intră în turul al doilea de scrutin, scenariu care este luat în serios în interiorul PNL, atunci se va negocia cu PSD susținerea lui Ciolacu în turul al doilea.

De fapt, se va negocia o formulă de alianță și de guvernare.

„De abia după primul tur vom vedea care este situația, iar dacă Ciucă nu intră, atunci, în schimbul susținerii lui Ciolacu, am putea cere funcția de premier”, ne spune o sursă din conducerea PNL.

Analistul și sociologul Ovidiu Voicu declară pentru Europa Liberă că aceste negocieri vor depinde de rezultatul de la parlamentare.

„Nu exclud negocieri pentru susținerea lui Ciolacu în turul doi și va fi o negociere mai complexă, probabil chiar pentru poziția de prim-ministru. Desigur, depinde și de rezultatul la parlamentare”.

Fantoma polului de dreapta

Ideea refacerii unui pol de dreapta cu USR, PMP și REPER nu este nouă. Cu ea cochetează periodic diverși lideri atunci când le convine.

Deși Nicolae Ciucă a anunțat întâlniri cu Elena Lasconi pentru a demara discuții, deocamdată nu s-a concretizat nimic.

Motivul e simplu: liberalii vor ca Lasconi să renunțe la candidatură și să-l susțină pe Ciucă, iar Lasconi ar vrea să fie candidatul sprijinit de PNL.

Impas total, pentru că niciunul dintre partide nu-și poate permite să renunțe la candidatul la prezidențiale. Cu atât mai mult PNL, care a obținut un scor dublu față de USR la alegerile locale.

Asta nu înseamnă însă că USR și PNL nu vorbesc despre posibilitatea unei alianțe sau a unei guvernări comune.

Scopul este același, atragerea electoratului de dreapta.

Elena Lasconi a fost votată la Congresul USR pentru a fi candidatul USR pentru funcția de presedinte.
Elena Lasconi a fost votată la Congresul USR pentru a fi candidatul USR pentru funcția de presedinte.

Probabil acesta este și motivul pentru care Elena Lasconi a lansat ipoteza lui Ilie Bolojan, președintele CJ Bihor, ca premier, idee prost primită de PNL.

Această formulă se împiedică însă nu doar în candidați, ci și în artimetică – este puțin probabil ca scorurile PNL și USR să depășească 50% astfel încât să poată forma o majoritate care să dea guvernul.

Pe de altă parte, liberalii vântură ideea unei alianțe cu USR mai mult ca un „șantaj” la adresa PSD. O spun social-democrații consultați de Europa Liberă.

„Să fim serioși, aceste două partide sunt foarte diferite și nu se pot înțelege, au dovedit-o când au fost împreună la guvernare. PNL e mai apropiat de noi decât de USR. În plus, nici Lasconi, nici Ciucă nu vor renunța. E doar un șantaj la adresa noastră, care însă nu funcționează, asta e clar”, ne spune o sursă din PSD.

Cu toate acestea, dacă s-ar depăși ideosincraziile și orgoliile, constituirea unui alianțe electorale cu un candidat comun la prezidențiale ar avea șanse să coaguleze voturile anti-PSD, susține analistul Ovidiu Voicu.

Premierul Marcel Ciolacu a fost desemnat candidatul PSD la alegerile prezidențiale.
Premierul Marcel Ciolacu a fost desemnat candidatul PSD la alegerile prezidențiale.

Ciolacu, „omul normal” și dispus să împartă puterea

Marcel Ciolacu se profilează ca „omul normal”, sintagmă folosită în exces și de el, și de toți comunicatorii PSD. Își construiește imaginea unui om pacifist, neconflictual, calm și, mai ales, dispus să împartă puterea.

România are nevoie de un președinte care să înțeleagă că puterea trebuie împărțită, nu acaparată de un singur om sau un singur partid.
Premierul Marcel Ciolacu

Insistența cu care Marcel Ciolacu vorbeste despre faptul că puterea trebuie împărțită este, pe de o parte, un mesaj adresat liberalilor – în sensul asigurării că după alegeri vor guverna împreună și, eventual, ar putea primi postul de premier.

Pe de altă parte, este o încercare de a șterge de pe fruntea PSD etichetarea de „partid-stat” care dorește să acapareze toată puterea, așa cum s-a întâmplat în perioadele guvernării Adrian Năstase și Liviu Dragnea.

În favoarea acestei idei pledează alternanța la funcția de premier, stabilită prin protocolul de înființare a Coaliției PSD-PNL.

Doar că atunci cei care au cedat funcția au fost liberalii, care acum sunt destul de reticenți în fața declarațiilor lui Marcel Ciolacu.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG