Linkuri accesibilitate

Donald Trump „se simte bine” după „tentativa de asasinat” din timpul unui miting electoral. Presupusul atacator, identificat de FBI


Momentul în care sunt trase focurile de armă la mitingul lui Donald Trump.

Donald Trump a fost evacuat de urgență de la un eveniment de campanie, sâmbătă (duminică dimineață, ora României), în timpul unui discurs, după ce s-au auzit mai multe împușcături. Fostul președinte a fost atins de un glonț, care i-a străpuns urechea dreaptă. Echipa acestuia a transmis că Trump este „bine”. Joe Biden a condamnat atacul, iar FBI l-a calificat drept „tentativă de asasinat”.

Actualizare duminică ora 11:45

Jurnaliștii de la Reuters califică atacul împotriva lui Donald Trump ca fiind „o eroare majoră de securitate”.

Este un atac ce va remodela probabil cursa prezidenţială din acest an şi va alimenta temerile de lungă durată că disputata competiţie electorală ar putea degenera în violenţă politică, scrie Reuters.

Actualizare duminică ora 10:00

Donald Trump a părăsit spitalul din Pennsylvania în timpul serii și a plecat cu avionul către New Jersey, unde a ajuns, conform AFP, imediat după miezul nopții.

„Am fost împușcat cu un glonț care mi-a rănit partea superioară a urechii. Am știut că e ceva rău în momemntul în care am auzit un vâjâit, apoi împușcături, iar apoi am simțit glonțul pătrunzând prin piele”, a scris Trump pe Truth Social.

Suspectul în acest caz ar fi un bărbat de 20 de ani, Thomas Matthew Crooks, scrie BBC, care citează surse FBI. Bărbatul originar din Pennsylvania a fost împușcat de agenții Secret Service. Biroul Federal de Investigații anunță că cercetările continuă și că tratează cazul ca pe o „tentativă de asasinat”.

Trump a fost evacuat brusc de pe scenă după un incident la mitingul de campanie
Așteptați
Trump a fost evacuat brusc de pe scenă după un incident la mitingul de campanie

Nici o sursă media

0:00 0:02:06 0:00

Parlamentarii republicani anunță că vor porni o investigație legată de felul în care suspectul a reușit să treacă de Serviciul Secret, să urce pe acoperișul unei clădiri din apropierea locului în care fostul președinte american Donald Trump ținea un discurs la un miting electoral și să tragă de acolo cu pușca, scrie agenția de presă Reuters.

Mike Johnson, președintele Camerei Reprezentanților din SUA, controlată de republicani, a declarat că în curând vor începe audieri ale oficialilor Serviciului Secret, Departamentului pentru Securitate Internă și FBI.

Donald Trump este luat de către agenții Serviciului Secret de pe scena pe care își ținea discursul. 13 iulie 2024.
Donald Trump este luat de către agenții Serviciului Secret de pe scena pe care își ținea discursul. 13 iulie 2024.

Știrea inițială

Donald Trump tocmai își începuse discursul atunci când au început să se audă focurile de armă, la un miting din orașul Butler, Pennsylvania.

În acel moment, Trump și-a dus mâna dreaptă spre cap, în timp ce din ureche părea că îi curge sânge.

El s-a ascuns rapid în spatele rampei, în timp ce agenții din dispozitivul său de protecție s-au năpustit asupra scenei, iar din mulțime au răsunat țipete.

Momentul în care agenții Secret Service îl ridică pe Donald Trump (78 de ani) și îl evacuează de pe scenă. Alte câteva focuri de armă s-au auzit în jur în acele clipe, posibil din partea forțelor de ordine.
Momentul în care agenții Secret Service îl ridică pe Donald Trump (78 de ani) și îl evacuează de pe scenă. Alte câteva focuri de armă s-au auzit în jur în acele clipe, posibil din partea forțelor de ordine.

Imediat după incident, fostul președinte a fost verificat de agenții de securitate ai Secret Service, după care a fost escortat de urgență de pe scenă.

Echipa sa de campanie a anunțat într-o declarație că Donald Trump este „bine”.

„Președintele Trump mulțumește forțelor de ordine și primilor respondenți pentru acțiunea lor rapidă în timpul acestui act odios”, a declarat purtătorul de cuvânt Steven Cheung într-o declarație.

„El este bine și este verificat la o unitate medicală locală. Mai multe detalii vor urma”, a completat acesta, potrivit Associated Press.

Donald Trump Jr., fiul cel mare al fostului președinte, a spus după circa o oră de la incident că a vorbit cu tatăl său la telefon și că acesta „este într-o dispoziție excelentă”.

Procurorul districtului Butler a declarat pentru Associated Press că presupusul atacator a fost ucis și că cel puțin un participant la miting a fost ucis.

Donald Trump este înconjurat de agenți ai Serviciului Secret al SUA, în timp ce este evacuat, 13 iulie 2024. Înainte să se urce în autovehicul, fostul președinte s-a întors spre mulțime și a ridicat pumnul în aer.
Donald Trump este înconjurat de agenți ai Serviciului Secret al SUA, în timp ce este evacuat, 13 iulie 2024. Înainte să se urce în autovehicul, fostul președinte s-a întors spre mulțime și a ridicat pumnul în aer.

„Serviciul Secret a implementat măsuri de protecție și fostul președinte este în siguranță”, a declarat purtătorul de cuvânt al Secret Service, Anthony Guglielmi, pe X. Acesta a precizat că agenția a început deja ancheta.

Oficialii din justiție citați de AP au anunțat că împușcăturile sunt investigate ca o tentativă de asasinat.

Deocamdată nu sunt informații cu privire la ce tip de armă a folosit suspectul. Imagini și informații publicate pe rețelele sociale, dar neverificate oficial, arată că presupusul atacator ar fi tras de pe acoperișul unei clădiri de la peste 100 de metri distanță.

Un martor a declarat pentru BBC că se afla în afara locului în care avea loc mitingul și îl auzea pe Trump în timp ce vorbea, când a observat un bărbat urcat pe un acoperiș.

Lunetiștii poliției americane ripostează cu focuri de armă în direcția presupusului atacator.
Lunetiștii poliției americane ripostează cu focuri de armă în direcția presupusului atacator.

„L-am observat pe tip târându-se pe acoperișul clădirii de lângă noi, la 15 metri distanță de noi. Avea o pușcă, l-am putut vedea clar cu o pușcă”, a spus martorul.

El și ceilalți din jur ar fi alertat poliția în acel moment.

„Mă gândeam de ce mai vorbește Trump? De ce nu l-au dat jos de pe scenă?”. „Stăteam acolo și îl arătam cu degetul... apoi, cinci focuri de armă s-au auzit”, a spus același martor pentru televiziunea britanică.

Joe Biden: Nu e loc în America pentru acest tip de violență

Imediat după incidentul de securitate, Casa Albă a anunțat că președintele Joe Biden a primit „un briefing inițial”.

După circa o oră de la eveniment, președintele Joe Biden a declarat într-o scurtă conferință de presă că a încercat să ia legătura cu Trump și că speră să vorbească cu el în scurt timp.

„Nu există niciun loc în America pentru acest tip de violență. Este tulburător, este tulburător”, a spus Biden.

Președintele american a completat că agențiile federale sunt implicate în investigație.

Președintele american Joe Biden vorbește într-o conferință de presă după ce adversarul său republican, Donald Trump, a fost rănit la un miting electoral.
Președintele american Joe Biden vorbește într-o conferință de presă după ce adversarul său republican, Donald Trump, a fost rănit la un miting electoral.

„Vreau să mă asigur că avem toate datele”, a răspuns Biden, întrebat de un reporter dacă el crede că a fost vorba de o tentativă de asasinat.

De asemenea, mai mulți lideri ai Partidului Republican, precum și ai Partidului Democrat, au condamnat incidentul și i-au urat sănătate lui Trump.

Fostul președinte democrat Barack Obama a transmis la scurt timp după incident că „deși nu știm încă exact ce s-a întâmplat, ar trebui să fim cu toții ușurați că fostul președinte Trump nu a fost rănit grav”. Alături de soția sa, Michelle, el îi urează lui Trump „o recuperare rapidă”.

Ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru, a declarat pe X că „tentativa de asasinat împotriva fostului președinte Trump este șocantă”.

„Ne rugăm pentru siguranța lui și îi dorim lui și celor care au fost răniți în incidentul din Pennsylvania însănătoșire grabnică. Violența motivată politic nu îşi are locul într-o societate democratică, nu trebuie folosită și întotdeauna condamnată”, a mai spus el.

Acesta era ultimul miting al lui Donald Trump înainte de convenţia republicană de săptămâna viitoare, unde ar urma să fie desemnat oficial candidatul partidului la alegerile din toamnă.

Alegerile prezidențiale din Statele Unite sunt programate pe 5 noiembrie, iar actualul preşedinte democrat Joe Biden va cel mai probabilul contracandidat.

Știre în curs de actualizare.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG