Linkuri accesibilitate

3 minute | Sacii cu voturi & democrația, pariul lui Macron, Hunter Biden - găsit vinovat


Cuplurile Macron și Biden la Paris, pe 8 iunie 2024. Se vor revedea la reuniunea G7 din aceste zile, inclusiv pentru Ucraina. Ambii sunt de această dată în campanie electorală. Liderul francez a declanșat anticipate din cauza rezultatelor de la europarlamentare.
Cuplurile Macron și Biden la Paris, pe 8 iunie 2024. Se vor revedea la reuniunea G7 din aceste zile, inclusiv pentru Ucraina. Ambii sunt de această dată în campanie electorală. Liderul francez a declanșat anticipate din cauza rezultatelor de la europarlamentare.

În România, marii înfrânți din 9 iunie sunt micile partide ADU, soluțiile par greu de găsit în USR. Cea mai rapidă repliere după europarlamentare se petrece în Franța, prin anticipate. Campania președintelui Joe Biden, afectată de condamnarea fiului, Hunter Biden, pentru deținere ilegală de arme.

Bună dimineața, dragi prieteni,

În timp ce partidele românești, ca și multe altele din Europa, își fac socotelile cât și cum au câștigat și au pierdut, într-o serie întreagă de birouri electorale județene, plus cel din Sectorul 1, predarea sacilor cu voturi nu s-a încheiat, iar alegerile nu pot fi validate.

Iată principalele știri ale dimineții:

  • În România, suspendarea procesului electoral din motive de proastă organizare a amânat oficializarea rezultatelor electorale din 9 iunie.
  • Franța a intrat în campanie electorală; pariul lui Emmanuel Macron contra extremei drepte s-ar putea confirma.
  • Condamnarea lui Hunter Biden, găsit vinovat pentru deținere ilegală de arme, ar putea afecta campania electorală a președintelui Joe Biden.

Sacii cu voturi, fața nevăzută a democrației, deveniți balast

Motivele exacte pentru care în jumătate de țară, 22 de județe mai precis, verificarea proceselor verbale și închiderea „cheilor” (adică corespondența dintre voturile pe hârtie, pe categorii și ceea ce scrie în procesul verbal) au fost suspendate, vor ieși la lumină în săptămânile următoare.

Europa Liberă urmărește în LIVE blogul dedicat alegerilor și acest aspect.

Deocamdată, într-o circulară transmisă în toată țara și citată de HotNews, președintele Biroului Electoral Central și cel al Autorității Electorale Permanente spun că „suspendarea activităţii de predare a materialelor rezultate în urma procesului electoral şi a activităţii de centralizare a rezultatelor constituie o procedură excepţională, neprevăzută de legislaţia electorală”.

Ei roagă președinții de Birouri Electorale Județene ca de îndată ce reiau lucrul să nu îl mai întrerupă până la final.

Pe scurt, alegerile de la 9 iunie au ieșit din lege și de pe tablă, iar cele mai înalte autorități electorale „roagă” pionii să intre în rând.

Cea mai încurcată și stânjenitoare situație se întâmplă la Sectorul 1 din București, relatează Europa Liberă. Aici, pe lângă dezorganizare, fostul primar, Clotilde Armand acuză că dispariția unui număr de voturi care i-ar fi fost favorabile și cere renumărarea.

Că o va obține sau nu, e limpede că una din responsabilitățile primarului este buna organizare a procesului electoral. Șeful Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, intervievat de Digi24, folosește un cuvânt tare: „inadmisibil”.

Cazul Clotilde Armand, primar USR, nu ajută partidul, înfrânt teribil în alegerile de la 9 iunie.

Demisia președintelui Cătălin Drulă a doua zi după alegeri a părut o soluție, dar succesiunea oferită primarului Timișoarei e problematică, fie și din motive de geografie. Alegerile interne devin imperative, a aflat colega mea Alina Manolache, chiar de la liderii USR.

Franța se pregătește de alegeri, războiul din Ucraina continuă

Președintele Biden va lua parte la summitul G7, 13-15 iunie, Borgo Egnazia/ Italia, și îl va întâlni acolo pe președintele Zelenki ca să dovedească că „timpul nu este în favoarea Rusiei”, notează Adevărul. Pe lângă chestiunea armanentului livrat de Statele Unite, vor discuta și problema înghețării averilor rusești din străinătate.

Reuniunea este prima de mare anvergură după europarlamentare și îi va pune alături de liderii Uniunii Europene, Charles Michel și Ursula von der Leyen, președintele Franței, premierii Marii Britanii, Canadei, Japoniei Germaniei, Italiei. Giorgia Meloni deține președinția G7 în 2024.

O întâlnire cu lideri cheie aflați în campanie electorală, începând cu președintele Biden însuși, continuând cu premierul britanic Rushnie Sunak, și terminând cu președintele Emmanuel Macron care încearcă să dea o lovitură decisivă extremei drepte.

Politico remarcă cum adversarii președintelui - începând cu radicalii din (Re)Adunarea Națională a Marinei Le Pen și partidul extremist Recucerirea, continuând cu Republicanii moderat conservatori unde a apărut ideea alianței cu extremiștii - se ceartă copios.

Se ceartă copios diminuându-și șansele electorale. Dar tot Politico se întreabă dacă nu cumva Emmanuel Macron e prea „toxic” ca să câștige din nou alegerile. Vom ști pe 7 iulie.

Hunter Biden, găsit vinovat pentru deținere ilegală de arme

Presa americană și nu numai anunță că fiul președintelui Biden, Hunter Biden, 54 de ani, a fost găsit vinovat în procesul în care este acuzat pentru deținere ilegală de arme în 2018, când folosea droguri.

BBC descrie reacția lui Hunter Biden la anunțarea verdictului.

Washington Post observă că procesul pune în lumină tot felul de necazuri și regrete din familia Biden, părți întunecate pe care artizanii campaniilor electorale le-ar vrea evitate.

Din cauza fiului, Joe Biden are și el, prin ricoșeu, probleme cu Justiția. O analiză NYT relevă că „sistemul funcționează așa cum trebuie” de vreme ce și fiul președintelui, Hunter Biden, și Donald Trump, candidat republican cu șanse, în procesul de mită contra tăcere cu o vedetă porno, au fost găsiți vinovați.

Revenind în Europa, colegii de la Serviciul Balcanic amintesc că în fiecare an, la mijlocul lui iunie, Kosovo celebrează retragerea trupelor sârbe din Priștina și din întreaga regiune, recunoscută apoi drept stat.

S-a întâmplat datorită bombardamentelor americane asupra Serbiei în încercarea Washingtonului de a opri măcelul provocat de regimul iugoslav al lui Slobodan Miloșevici, soldat cu 13.000 de civili uciși și 800.000 de refugiați în 1998-1999.

Drept recunoștință pentru eliberare, Priștina, capitala micului stat Kosovo, e plină de afișe, statui și denumiri de firme cu numele de Clinton, Blair sau Albright. Vorbim de școli de șoferi, servicii de tatuat sau chiar instalatori: „Sună-i pe Clintoni” e o expresie obișnuită în oraș.

Alte subiecte:

  • BBC avertizează că, din cauza încălzirii globale, o specia de tânțarul tigru care provoacă febra dengue a ajuns în 13 țări UE, inclusiv în Grecia.
  • O colecție fascinantă de fotografii din Persia secolelor XVIII-XX au fost descoperite recent. Puteți vedea o selecție făcură de Europa Liberă.
  • New York Times scrie că Disneyland din California și Florida au decis să înlocuiască un traseu inspirat de „Cântecul Sudului”, parte a unui muzical rasist din 1946, cu unul dedicat Tianei Bayrou, o prințesă de culoare.

Ne puteți scrie la treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Toate cele bune,

Elena

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Elena Tănase

    E jurnalist de peste 20 de ani. A început cu opt ani la BBC, a continuat cu doi ani la România Liberă, apoi a intrat în televiziune: opt ani din zece la Digi24. Din septembrie 2020, Elena Tănase este directorul Europei Libere. Cu studii de istorie și științe politice, s-a remarcat prin documentare video de istorie recentă: Povestea Cumințeniei Pământului (2016), Abdicarea Regelui Mihai (2017), Revoluția Română. De ce a curs sânge (2019). 

XS
SM
MD
LG