Linkuri accesibilitate

3 minute | Atac terorist în Daghestan. Soarta USR-ului ține de alegerile interne. Un ministru din Israel vrea Cisiordania


Ce a mai rămas din sinagoga arsă duminică de atacatorii din Daghestan, o regiune a Rusiei.
Ce a mai rămas din sinagoga arsă duminică de atacatorii din Daghestan, o regiune a Rusiei.

Rusia e vizată din nou de un atac terorist motivat religios în Caucaz. USR își caută lider după eșecul de la alegerile din 9 iunie. Israelul vrea să extindă războiul și se uită înspre Cisiordania și Liban. 

Bun găsit,

Iată subiectele dimineții:

  • Rusia a fost șocată de un atac terorist în regiunea Daghestan, din Caucaz: cinci atacatori, doi dintre ei fiii unui șef de raion, au dat foc unei biserici și unei sinagogi, ucigând cel puțin 20 de oameni.
  • În USR au loc alegeri interne pentru președinția partidului, în urma eșecului de la alegerile locale și europarlamentare.
  • Premierul israelian Beniamin Netanyahu spune că războiul din Gaza nu se va termina prea curând și își mută atenția spre Cisiordania și Liban.

Atacul din Daghestan

Cel puțin 20 de persoane au fost ucise duminică în Rusia, în două orașe din provincia predominant musulmană Daghestan. Pe lângă cei patru civili, majoritatea erau polițiști - detalii la Europa Liberă.

Făptașii ar fi fost „eliminați” de forțele de ordine, precizează The Guardian - doi dintre cei implicați sunt fiii șefului de raion din Daghestan, scrie Europa Liberă.

The Guardian scoate în evidență slăbiciunile Rusiei pe timp de război: atacatorii au dat foc și unei sinagogi și unei biserici. Potrivit Reuters, atacatorii au dat buzna în biserică și au ucis preotul, dând foc la o icoană.

Sinagoga din orașul Derbent, din Daghestan, a fost distrusă de flăcări.
Sinagoga din orașul Derbent, din Daghestan, a fost distrusă de flăcări.

Rusia dă vina pe Ucraina (la fel ca în cazul atacului de la Crocus Hall), ascunzând sub preș tensiunile religioase și etnice din țară, scrie BBC. Și Washington Post scrie că Rusia minimizează ipoteza că Statul Islamic ar fi în spatele atacului. New York Times amintește că violențele din Daghestan seamănă cu evenimentele anilor 2000.

Atacurile Rusiei asupra Ucrainei continuă. Luni, rachetele rușilor au ucis cinci oameni și au rănit alți 41 în orașul Pokrosk din Donețk, transmite Kyiv Independent. Tot Kyiv Independent scrie și că președintele ucrainean Volodimir Zelenski va semna săptămâna aceasta un acord de securitate cu UE.

Alegeri interne în USR

Luni și marți au loc alegerile interne din USR, transmite News.ro. După rezultatele dezastruoase de la alegerile din 9 iunie, Cătălin Drulă și-a dat demisia de la președinția USR. Partidul încearcă să se redreseze ca să poată reprezenta opoziția democratică în celelalte alegeri care urmează anul acesta, parlamentarele și prezidențialele.

Din cei zece care și-au anunțat intenția de a candida, au rămas șase, și într-un final doar patru. Libertatea îi prezintă pe scurt pe cei rămași în cursă, iar News.ro arată cum se împart taberere USR-iștilor între acești candidați.

Alianța Dreapta Unită, din care a făcut parte USR, a obținut doar 8,71% dintre voturi la alegrile europarlamentare.
Alianța Dreapta Unită, din care a făcut parte USR, a obținut doar 8,71% dintre voturi la alegrile europarlamentare.

Europa Liberă a scris în trecut despre candidați - iată câteva lucruri importante de știut despre trei dintre ei.

Elena Lasconi a declarat anul trecut că a votat „da” la referendumul pentru familia tradițională din 2018, lucru pentru care a fost criticată inclusiv de propria-i fiică.

Radu Hossu a fost decorat de președintele ucrainean Volodimir Zelenski deoarece a strâns fonduri pentru armata ucraineană. De asemenea, el este unul dintre cei care au format grupul românilor și al moldovenilor care luptă pentru Armata Ucraineană - Romanian Battlegroup Getica.

Cristian Seidler spunea în noiembrie 2022 că nu vede de ce s-ar alia USR cu PMP și Forța Dreptei.

Alegerile s-au încheiat de două săptămâni, dar concluzii încă mai pot fi trase. Europa Liberă prezintă ce a fost bine și ce a fost rău la alegerile din 9 iunie, iar PressOne se întreabă unde sunt femeile din politica românească: doar 7% dintre primarii aleși sunt femei.

Unde continuă războiul Israelului

Israelul nu va renunța prea curând la războiul din Gaza, transmite Reuters. Mai mult, conform The Guardian, ministrul Finanțelor din Israel, Bezalel Smotrich, ar vrea să anexeze și Cisiordania.

Din ce în ce mai mult, atenția se concentrează și pe Hezbollah și pe Liban, pe care premierul Beniamin Netanyahu promite să se axeze după ce va distruge Hamas.

The Telegraph spune că că gruparea sprijinită de Iran începe să strângă arme în singurul aeroport din Liban. Informația din articol se baza pe o sursă anonimă a Asociației Internaționale a Transportului Aerian, care a precizat că citatul din articolul Telegraph este fals și a rugat site-ul să-l scoată din articol.

Oficialii UE se uită cu îngrijorare înspre situația de la granița Israel-Liban, relatează CNN.

Între timp, numărul victimelor din Gaza crește. Potrivit unui nou raport prezentat de Al Jazeera, peste 21.000 de copii palestinieni sunt dați dispăruți în Gaza: au fost îngropați de vii sub dărâmăturile clădirilor bombardate, au ajuns în morminte nemarcate, au ajuns cadavre imposibil de recunoscut sau pur și simplu au fost pierduți în haosul războiului.

Potrivit ONU, 50.000 de copii din Gaza au nevoie de tratament urgent pentru că sunt grav subnutriți.
Potrivit ONU, 50.000 de copii din Gaza au nevoie de tratament urgent pentru că sunt grav subnutriți.

Războiul continuă și în presă. Potrivit The Guardian, Israelul a finanțat o campanie enormă de influență asupra discursului public din SUA, pentru a legitima susținerea americană pentru războiul din Gaza.

Site-urile de investigații descoperă constant detalii noi despre operațiunile armatei israeliene în Gaza. Conform Forensic Architecture, soldații israelieni au tras 355 de gloanțe în mașina în care știau că se afla Hind Rajab, fetița care sunase după ajutor înainte ca israelienii să ucidă echipajul de intervenție care încerca să ajungă la ea.

Middle East Eye prezintă imagini cu un vehicul blindat al armatei israeliene, pe capota căreia soldații au pus un palestinian rănit pe post de scut uman.

Alte subiecte:

  • Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost eliberat din închisoarea britanică în care se afla în urma unui acord cu un tribunal american. Mai multe în live-blogul The Guardian.
  • Luni a fost ziua iei. Despre semnificațiile iei și cei care o copiază fără să recunoască, la Europa Liberă.
  • În Franța, președintele Emmanuel Macron avertizează că ar putea urma un „război civil” dacă extrema dreaptă sau extrema stângă vor câștiga alegerile. Detalii în Politico.
  • Follow the Money scrie despre strategiile politice ale lui Mark Rutte, care va deveni liderul NATO: amnezie selectivă când vine vorba de lucrurile care s-au întâmplat în trecut, „săpunul ud” care scapă printre degetele tuturor, „lipici pragmatic” care se atașează de orice subiect important.

Așteptăm mesajele tale la treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Toate cele bune,

Sabina

XS
SM
MD
LG