Linkuri accesibilitate

3 minute | Mandatele de arestare pentru Netanyahu și Sinwar. Doctoratul lui Sebastian Burduja. Cine-l plânge pe Raisi


Yahya Sinwar, liderul Hamas, și Beniamin Netanyahu, premierul Israelului, sunt acuzați de crime de război. Dacă judecătorii vor emite mandate de arestare, cei doi ar putea fi reținuți dacă intră pe teritoriul țărilor membre la tribunal, inclusiv Palestina.
Yahya Sinwar, liderul Hamas, și Beniamin Netanyahu, premierul Israelului, sunt acuzați de crime de război. Dacă judecătorii vor emite mandate de arestare, cei doi ar putea fi reținuți dacă intră pe teritoriul țărilor membre la tribunal, inclusiv Palestina.

Netanyahu și Sinwar (liderul Hamas) ar putea fi arestați pentru crime de război. Parcursul academic al lui Sebastian Burduja. Doliul din Iran.

Bun găsit,

Iată subiectele dimineții:

  • Procurorul șef al Curții Penale Internaționale vrea să emită mandate de arestare pe numele președintelui israelian Beniamin Netanyahu și al liderului Hamas, Yahya Sinwar.
  • Pe măsură ce se adâncește campania electorală, încep să apară întrebările despre candidați. De ce și-a făcut Sebastian Burduja, candidat la primăria Bucureștiului cu studii în Statele Unite, doctoratul la București?
  • În Iran, doliul național după moartea președintelui nu este ținut cu mare patos.

Mandatele pe numele lui Netanyahu și Sinwar

Procurorul șef al Curții Penale Internaționale (CPI), Karim Khan, a cerut mandate de arestare pe numele premierului israelian Beniamin Netanyahu și al liderului Hamas Yahya Sinwar, împreună cu alți lideri israelieni și ai Hamas - ambele părți sunt acuzate de crime de război comise începând din 7 octombrie 2023, transmite Reuters.

BBC explică: judecătorii CPI vor trebui acum să decidă dacă să emită aceste mandate de arest. The Guardian analizează posibilitatea ca CPI să le aprobe.

Potrivit AP, pentru că Israelul nu este membru CPI, Netanyahu și ministrul său de Externe, Yoav Gallant, riscă să fie arestați dacă vor călători internațional, fiindcă statele membre CPI trebuie să se supună deciziilor tribunalului. Este prima oară când CPI vizează liderul unei țări aliate cu Occidentul, în special cu SUA, punctează CNN.

Președintele american Joe Biden spune că este scandaliat de acuzațiile la adresa aliatului său, premierul israelian Beniamin Netanyahu.
Președintele american Joe Biden spune că este scandaliat de acuzațiile la adresa aliatului său, premierul israelian Beniamin Netanyahu.

Palestina este membră CPI, iar liderii Hamas, o organizație deja considerată a fi teroristă - nu au nimic de pierdut în urma unei astfel de acuzații. Potrivit Middle East Eye, chiar dacă Israelul nu este membru CPI, cetățenii israelieni pot fi cercetați pentru crimele comise în teritoriile palestiniene ocupate. Într-un comentariu din Politico, un fost angajat al procuraturii CPI afirmă că Israelul blochează de cel puțin trei ani accesul anchetatorilor CPI în Gaza și Cisiordania.

Ambele părți și-au declarat nemulțumirea față de aceste potențiale mandate de arestare. În Israel, chiar și opoziția care-l amenința pe Netanyahu a ajuns să-l susțină în fața acuzațiilor și în fața comparației cu liderul Hamas. Politico scrie despre valul de susținere din jurul premierului controversat al Israelului.

Președintele SUA, Joe Biden, consideră cererea pentru mandat de arest al liderilor israelieni „scandaloasă”. Marea Britanie, care a aplaudat anterior mandatul emis pe numele lui Vladimir Putin pentru răpirea copiilor ucraineni, a respins inițiativa procurorului CPI. Human Rights Watch aplaudă, în schimb, d.emersul.

În timp ce aleșii americani amenință familiile și angajații procurorilor CPI, câteva țări se declară apărători ai independenței CPI - mai multe, în live-blogul Al Jazeera.

Sub conducerea lui Sinwar, Hamas a lansat atacul din 7 octombrie ca răspuns la cei 76 de ani de conflict cu Israelul, atac în care au murit 1.200 de oameni și alți 252 au fost luați ostatici în Gaza. Armata israeliană, ca răspuns la masacrul din 7 octombrie, a ucis peste 35.500 de palestinieni - cel puțin jumătate dintre ei, copii și femei - și a instaurat foametea în rândul celor peste 2 milioane de palestinieni din Gaza.

Studiile lui Sebastian Burduja

În PressOne, jurnalista Emilia Șercan se întreabă despre candidatul PNL la Primăria Capitalei, Sebastian Burduja: De ce ți-ai face doctoratul în România după o licență la Stanford și două masterate la Harvard?

Burduja vorbește adesea despre studiile sale la facultăți prestigioase - și scumpe - din Statele Unite, unde afirmă că s-a descurcat cu burse și muncind, ci nu pe banii tatălui său care a fost vicepreședinte Bancorex în anii ‘90.

Mai multe despre istoricul lui Burduja și al celorlalți candidați din București, aici și despre primele sale declarații din cursa pentru Capitală, aici.

Jurnalista Emilia Șercan, cunoscută pentru investigarea lucrărilor de doctorat plagiate, se întreabă de ce s-ar întoarce în țară pentru doctorat un tânăr precum Sebastian Burduja, cu studii la universități prestigioase din SUA.
Jurnalista Emilia Șercan, cunoscută pentru investigarea lucrărilor de doctorat plagiate, se întreabă de ce s-ar întoarce în țară pentru doctorat un tânăr precum Sebastian Burduja, cu studii la universități prestigioase din SUA.

Tot pe subiectul alegerilor, Europa Liberă scrie despre cum o singură firmă a încheiat, fără licitație, contracte cu 36 de direcții de statistică din țară și cu Institutul Național, în valoare de 1,6 milioane de euro.

Europa Liberă prezintă și peisajul pestriț al afișelor electorale din primele zile de campanie electorală. G4Media amintește că, deși campania pentru locale este în desfășurare, cea pentru europarlamentare practic nu există.

Liderul PNL, partidul de care ține Burduja, a fost acuzat în trecut că și-a plagiat teza de doctorat. Nicolae Ciucă, premier pe vremea pe care Șercan publica dezvăluirile despre integritatea sa academică, a copiat pagini întregi din alte lucrări. Și Lucian Bode, secretarul general al PNL, a fost acuzat că și-a plagiat o cincime din teza de doctorat.

Doliu național în Iran

După moartea președintelui Ebrahim Raisi și a ministrului de Externe, liderul Iranului - Ayatollah Ali Khamenei - a declarat cinci zile de doliu național. Reuters scrie că moartea lui Raisi nu a fost marcată de prea multă plângere sau durere publică, așa cum s-a întâmplat în cazul morții altor lideri.

O tânără iraniană spune pentru același post că nu este tristă, pentru că Raisi e cel care a ordonat purtarea strictă a hijabului. Impunerea violentă a acestui ordin a dus la moartea Mahsei Amini în 2022, provocând proteste în masă. Raisi a mai coordonat și execuțiile prizonierilor politici, a permis corupția endemică din instituțiile de stat și rata crescândă de șomaj.

Iran International, post de știri din diaspora, scrie că iranienii din întreaga lume, de fapt, sărbătoresc în casele lor și pe rețelele sociale moartea lui Raisi.

Iranienii din diaspora au sărbătorit moartea prședintelui care a ordonat, în trecut, numeroase execuții motivate politic.
Iranienii din diaspora au sărbătorit moartea prședintelui care a ordonat, în trecut, numeroase execuții motivate politic.

New York Times descrie ritualul diplomatic delicat prin care președintele american Joe Biden și-a exprimat condoleanțele pentru moartea lui Raisi, președintele unuia dintre statele inamice Washingtonului. Politico prezintă singura temere a Statelor Unite când vine vorba de moartea lui Raisi: că americanii ar putea fi învinuiți.

Pentru cei care se tem că moartea unui conservator iranian va duce doar la apariția următorului conservator, analiza The Guardian confirmă că direcția țării nu se va schimba prea mult, iar New York Times explică de ce nu va fi niciun vid de putere. Middle East Eye prezintă potențialii candidați pentru alegerile care trebuie organizate în decurs de 50 de zile de la moartea președintelui.

Alte subiecte:

  • Studenții de la Universitatea din București și-au instalat corturile în curtea Facultății de Psihologie, într-o mișcare pro-Palestina pe modelul studenților americani. HotNews a urmărit prima zi a taberei.
  • Tot HotNews are și un reportaj din Maramureș, unde jurnaliștii au vorbit cu rudele și prietenii lui Ghiță Tibil, șoferul de TIR ucis pe 10 mai în Belgia de un grup de tineri drogați care au aruncat de pe pod un capac de canal.
  • Polonia a arestat un grup de spioni ruși care plănuiau mai multe acte teroriste, scrie The Guardian.

Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Toate cele bune,

Sabina

XS
SM
MD
LG