Linkuri accesibilitate

Alegeri 2024. Cum a încheiat o firmă, în doar două luni, contracte de 1,6 milioane de euro cu direcțiile de statistică din țară


Alegeri locale 2020
Alegeri locale 2020

Statistica se pregătește pentru alegeri - 36 de direcții din țară și Institutul Național au cumpărat, fără licitație, de la aceeași firmă, echipamente IT, consumabile și servicii în valoare de 1,6 milioane de euro. Cele mai multe achiziții au fost făcute în aprilie.

Pe 16 aprilie, Direcția de Statistică Harghita a anunțat în sistemul electronic de achiziții publice (SEAP) că vrea să cumpere 14 stații de lucru - adică 14 computere de tip desktop.

Cerințele tehnice (tip de procesor, putere, placă grafică șamd), în număr de 25, erau extrem de detaliate.

La ora 10:19, cererea direcției este încărcată în sistem și după doar 8 minute apare și prima ofertă, cea câștigătoare, de la firma Stream Networks SRL.

Cele 14 computere, cu dotările cerute de Direcția de Statistică, au costat 25.668 de euro. Adică 9.119 lei (1.823 euro) fiecare stație de lucru, preț fără TVA.

Cu doar câteva zile mai devreme, același lucru îl făcuseră și direcțiile de statistică din Vâlcea, Caraș Severin și Arad. În cele trei cereri de ofertă erau aceleași specificații tehnice ca la Harghita. Iar firma câștigătoare a fost aceeași - Stream Networks SRL.

Până pe 16 mai, Stream Networks vânduse către direcțiile de statistică din țară stații de lucru în valoare de 1,8 milioane de lei (360.000 de euro), precum și servicii de mentenanță pentru ele, instalare de soft și multe alte echipamente IT care vor fi folosite alegerile din iunie.

A strâns în total aproape 1,6 milioane de euro (8 milioane de lei) doar din contracte de achiziții directe.

„Este interesant faptul că sunt foarte multe direcții județene din țară care au cumpărat de la de la acel aceeași firmă, în condițiile în care este un domeniu unde există o competiție destul de mare, adică există posibilitatea de a de a achiziționa și mai aproape de casă”, spune Septimius Pârvu, de la Expert Forum, organizație non guvernamentală care urmărește achizițiile din bani publici.

Într-un răspuns pentru Europa Liberă, Direcia de Statistică Vaslui a confirmat că pentru achiziițiile de calculatoare, caietele de sarcini au fost trimise de Institutul Național de Statistică.

O firmă cu lipici la banul public

Înființată în 1997, firma Star C&M Trading își schimbă numele, în 2002, în Stream Networks SRL, în același timp cu modificarea acționariatului. Mihai Blajan își cesionează acțiunile asociatului său, Cristian Breazu.

În 2008, în firmă intră și Elisabeta Breazu, iar acționariatul rămâne același până în ziua de azi.

Prietenia cu banii publici a început, timid, în 2009. În mai, firma vinde un hard disc, cu 2.500 de lei, Institutului Național de Statistică.

E începutul unei frumoase relații de afaceri, care durează și acum.

Doar între 2018 și 2024, firma și institutul au încheiat 28 de contracte directe, în valoare de 1,1 milioane de lei, și alte patru, după licitații, în valoare de 15,7 milioane de lei.

Cei mai buni clienți ai firmei sunt, însă, în ultimii șase ani alte instituții publice: Universitatea Politehnică din București, Serviciul de Transmisiuni Speciale și Academia Tehnică Militară (Unitatea Militară 02648).


Ce vinde firma? Tehnică de calcul, echipamente de copiere, consumabile, servicii de instalare și mentenanță.

Din 2009, de când a intrat în afaceri cu statul, cifra de afaceri a firmei a crescut constant. La fel și profitul din ultimii 9 ani.

SEAP raportează că firma a câștigat de la înscrierea în sistem (2009) și până acum (mai 2024), 2.469 de cumpărări directe, 186 de licitații deschise și 266 de licitații restrânse.

„Achizițiile au fost făcute întotdeauna prin SEAP, în mod transparent. Prețul este cel care ne diferențiază. Suntem parteneri Power HP și avem și statutul de sustenabilitate la HP și pentru 2023, și pentru 2024”, explică pentru Europa Liberă Elisabeta Breazu, unul dintre acționarii firmei.

În ceea ce privește modul în care s-au derulat achizițiile direcțiilor de statistică, Elisabeta Breazu spune că firma sa a plasat o ofertă în SEAP după ce a văzut un caiet de sarcini publicat de o direcție județeană.

De ce sunt caietele de sarcini identice, pentru stațiile de lucru menționate la începutul articolului?

„V-aș ruga frumos să întrebați o opinie de la Statistică, nu de la noi. Noi am publicat în SEAP, am fost foarte transparenți, nu avem ce să vă spunem mai mult ”, afirmă Elisabeta Breazu.

Alegerile din 2024, o afacere bună

Achizițiile direcțiilor de statistică din toată țara, instituții implicate direct în toate rundele de alegeri de anul acesta, au explodat în ultimele două luni.

Conform legii, dotarea cu echipamente, tehnică de calcul şi consumabile este asigurată de către Institutul Naţional de Statistică şi direcţiile teritoriale de statistică, cu bani de la Guvern.

Imprimante, copiatoare, calculatoare, consumabile au fost cumpărate direct din SEAP de fiecare instituție în parte.

În total, direcțiile județene și Institutul Național de Statistică au cheltuit pentru pregătirea alegerilor, cumpărând din SEAP fără licitație, aproape 3 milioane de euro (14 milioane de lei). Din care 1,6 milioane de euro (8 milioane de lei) au ajuns la Stream Networks SRL.

Alte nouă firme au reușit să prindă contracte de peste 50.000 de euro.

În 2020, la ultimele alegeri, direcțiile de statistică și Institutul Național au făcut, în toate cele 12 luni, achiziții directe de 1,2 milioane de euro (6 milioane de lei).

Tradiția caietelor de sarcini copy-paste

Pentru Septimius Pârvu, de la Expert Forum, faptul că mai multe direcții de statistică din țară au cerut același lucru la o achiziție directă, cuvânt cu cuvânt, așa cum e cazul stațiilor de lucru cumpărate toate de la aceeași firmă, nu e o noutate. Se întâmplă des în sistemul de achiziții publice.

„Am văzut asta și în alte domenii. Când vorbim de infrastructură sau când vorbim de studii de fezabilitate, de exemplu. Când vedem aceleași cerințe, copy-paste, și aceleași materiale furnizate de aceeași firmă către un număr mare de de UAT-uri (Unități Administrativ Teritoriale), de exemplu”, explică Septimius Pârvu mecanismul.

În opinia expertului în achiziții publice, e greu să crezi că e doar o coincidență. Dar pot exista și explicații - prețul mai bun al produselor sau o tradiție în colaborare.

„E destul de greu de înțeles cum au ajuns toate aceste direcții la aceeași firmă. După cum ziceam, o variantă ar fi prețurile bune și că au mai lucrat împreună. O altă variantă ar fi și asta: pur și simplu s-au luat unii după alții. Ce ar fi interesant de văzut este cum a arătat piața și în afara acestei acestor achiziții”, spune el.

Europa Liberă a solicitat mai multor direcții de statistică din țară, Institutului Național de Statistică și Universității Politehnice din București lămuriri privind achizițiile făcute de la firma Stream Networks SRL. Până la publicarea acestui articol nu am primit niciun răspuns.

Ce sarcini au direcțiile de statistică la alegeri?

  • La alegerile din data de 9 iunie 2024, Institutul Naţional de Statistică şi direcţiile teritoriale de statistică asigură editarea şi tipărirea proceselor-verbale privind constatarea rezultatelor alegerilor.
  • Institutul Naţional de Statistică şi direcţiile teritoriale de statistică constituie staţii de prelucrare şi centralizare a rezultatelor alegerilor, la nivelul Biroului Electoral Central, birourilor electorale de circumscripţie judeţeană, al biroului electoral pentru secţiile de votare din străinătate, Biroului electoral de circumscripţie a municipiului Bucureşti şi al birourilor electorale de circumscripţie ale sectoarelor municipiului Bucureşti, în care îşi desfăşoară activitatea statisticienii asiguraţi de Institutul Naţional de Statistică şi direcţiile teritoriale de statistică.
  • În înţelesul prezentei ordonanţe de urgenţă, prin statisticieni se înţelege personalul Institutului Naţional de Statistică şi al direcţiilor teritoriale de statistică nominalizat prin ordin al preşedintelui Institutului Naţional de Statistică, respectiv prin decizii ale directorilor executivi ai direcţiilor teritoriale de statistică să desfăşoare activităţi în cadrul staţiilor de prelucrare şi centralizare a rezultatelor alegerilor.
  • Dotarea cu echipamente, tehnică de calcul şi consumabile, precum şi instruirea personalului implicat în efectuarea operaţiunilor tehnice privind stabilirea rezultatelor alegerilor în staţiile de prelucrare şi centralizare a rezultatelor alegerilor se asigură de către Institutul Naţional de Statistică şi direcţiile teritoriale de statistică.
  • În cadrul staţiilor de prelucrare şi centralizare a rezultatelor alegerilor, Institutul Naţional de Statistică şi direcţiile teritoriale de statistică asigură verificarea, scanarea şi centralizarea proceselor-verbale întocmite de către Birourile electorale ale secţiilor de votare, sub autoritatea Biroul Electoral Central, birourilor electorale de circumscripţie judeţeană, a biroului electoral pentru secţiile de votare din străinătate, Biroului electoral de circumscripţie a municipiului Bucureşti şi a birourilor electorale de circumscripţie ale sectoarelor municipiului Bucureşti.
  • La alegerile din data de 9 iunie 2024, sumele necesare pentru acoperirea cheltuielilor generate de activităţile Institutului Naţional de Statistică şi ale direcţiilor teritoriale de statistică se asigură din bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului.

sursa: Ordonanţa de urgenţă nr. 21/2024 privind unele măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024

Acest articol a fost actualizat cu punctul de vedere al Direcției de Statistică Vaslui.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG