Linkuri accesibilitate

Sebastian Burduja (PNL) și Gabriela Firea (PSD), noii candidați la Primăria Capitalei. Iohannis: „Nu e un succes al Coaliției”


După renunțarea la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu, PNL și PSD și-au anunțat proprii candidați: Gabriela Firea (PSD) și Sebastian Burduja (PNL). Fotografia e făcută pe 20 martie, la lansarea candidaturii lui C. Cârstoiu.
După renunțarea la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu, PNL și PSD și-au anunțat proprii candidați: Gabriela Firea (PSD) și Sebastian Burduja (PNL). Fotografia e făcută pe 20 martie, la lansarea candidaturii lui C. Cârstoiu.

PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei. Fiecare formațiune va avea candidat propriu în campania electorală. Președintele PNL, Nicolae Ciucă, l-a confirmat pe Sebastian Burduja, iar Marcel Ciolacu a anunțat candidatura Gabrielei Firea, din partea PSD.

Actualizare 17:15 - Marcel Ciolacu: Era ridicol ca două mari partide să nu fie jucători, ci să fi arbitreze cine câştigă, Nicuşor Dan sau Piedone

Premierul Marcel Ciolacu, președinte al Partidului Social Democrat, a declarat că este ferm convins că Gabriela Firea va fi din nou aleasă primar general al Capitalei.

După ce PSD și PNL au decis noaptea trecută separarea candidaturilor la Primăria Capitalei, Ciolacu spune acum că, de fapt, era inadmisibil ca cele două mari partide din România să nu fie jucători, ci arbitrii care să arbitreze de pe margine cine câştigă: Nicuşor Dan sau Cristian Popescu Piedone.

Declarația sa este o recunoaștere implicită că medicul Cătălin Cîrstoiu nu avea nicio șansă de reușită, în ciuda declarațiilor făcute până acum.

„Ce pot să vă spun foarte clar că era de-a dreptul ridicol ca cele două mari partide din România să nu fie jucători, ci să fie arbitri, atât PSD, cât şi PNL, şi noi să fi arbitrat cine câştigă – domnul Nicuşor Dan sau domnul Piedone. Este inadmisibil aşa ceva, atât pentru PSD, cât şi pentru PNL şi cred că aseară am luat decizia corectă ca cei doi preşedinţi de organizaţii, respectiv doamna Firea şi domnul Burduja să fie candidatul PSD, doamna Firea şi domnul Burduja să fie candidatul PNL”, a afirmat Marcel Ciolacu, într-o conferinţă de presă susţinută marţi, la Complex Silva.

El a mai spus că este ferm convins că Gabriela Firea va fi din nou primar general.

„Cu toate regretele pe care le am, deoarece suntem într-o coaliţie şi într-o alianţă electorală, sunt ferm convins că pe data de 9 iunie doamna Firea va fi din nou primarul general al Capitalei”.

Premierul Ciolacu a spus că se va implica direct în strângerea de semnături pentru candidatura Gabrielei Firea, în Capitală.

„Eu o să mă implic direct, dacă doamna Firea o să îmi permită, şi cu echipa dânsei de campanie, o să particip direct la strângerea de semnături în Bucureşti”, a adăugat Ciolacu.

Actualizare ora 16:05 - Sebastian Burduja: Am văzut cu toții ce se întâmplă când oamenii buni stau pe margine. Candidez pentru ca bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic

Desemnat candidat al liberalilor la Primăria Capitalei, Sebastian Burduja spune că „acesta este un lucru bun, pentru că bucureștenii merită un model liberal de administrație”. El se autocaracterizează ca omul care a spus mereu lucrurilor pe nume și spune că această decizie a fost luat de PNL „după prea multe ezitări.”

„În loc să arătăm bilanțul dezastrului pentru bucureșteni, au fost generate nesfârșite scenarii, ipoteze și dezamăgiri. Am pierdut timp prețios”, spune Burduja.

El spune că urmează sfatul bunicului său care, pe patul de moarte i-a spus să facă ce trebuie, nu ce poate.

„Am văzut cu toții ce se întâmplă când oamenii buni stau pe margine, iar oameni fără principii fac jocurile. Bucureștiul și România nu mai au timp de pierdut. Candidez pentru Primăria Capitalei pentru că vreau ca bucureștenii, pentru prima dată după mulți ani, să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic. Am un Plan pentru Bucureștiul Viitorului. Și știu că nu sunt singurul care vrea schimbare. Vă aștept alături. Înainte, împreună”, a scris Burduja pe pagina sa de Facebook.

Actualizare 15:30 - Nicușor Dan: Piedone, interlop după definiția din dicționar. Firea nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să mai candideze

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat la Digi24, că bătălia la Capitală se va da între el și Cristian Popescu Piedone.

Despre Piedone a spus că este un interlop, iar despre Firea că are conexiuni cu speculatorii imobiliari și că nu ar mai trebui să deschidă gura, cu atât mai puțin să aspire vreodată să mai fie primar al Capitalei.

„E condamnat penal, în toate deplasările sale e însoțit de niște oameni din Clanul Sportivilor, deci se încadrează în definiția de interlop”, a spus Nicușor Dan despre candidatul Cristian Popescu-Piedone.

„Firea a propus în Consiliul General, în mandatul ei, cele cinci PUZ-uri de sector, toate anulate și suspendate de instanță și Piedone s-a luptat din răsputeri să rămână în viață acest PUZ de sector, deși Curtea de Apel București l-a anulat.

Firea a dat sute de autorizații de construire ilegale, dând metri pătrați de spațiu în plus față de cât era legal. A semnat nenumărate acte ilegale în domeniul urbanismului. Am hotărâri judecătorești. Într-o societate normală un personaj ca ăsta nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”, a mai spus actualul primar general al Capitalei.

Actualizare ora 12:15

Președintele Klaus Iohannis, aflat în Coreea de Sud, a declarat într-o conferință de presă că renunțarea la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu „cert, nu este un mare succes al Coaliției”.

„Important este ca această soluție de candidați separați pe București să nu ducă la niște lupte electorale în interiorul coaliției care pe urmă s-ar reflecta negativ asupra activității Guvernului. Cred că există capacitatea în cele două partide să separe alegerile locale de activitatea Guvernului”, a spus președintele României.

Președintele Iohannis a adăugat că a încurajat formarea coaliției PSD- PNL pentru că țara a avut nevoie de un guvern stabil, „pentru a trece România prin crizele succesive pe care le-am avut”.

Președintele Klaus Iohannis spune că speră ca soluția candidaților separați la Primăria Capitalei din partea PSD și PNL să nu afecteze activitatea coaliției de la guvernare.
Președintele Klaus Iohannis spune că speră ca soluția candidaților separați la Primăria Capitalei din partea PSD și PNL să nu afecteze activitatea coaliției de la guvernare.

„Cred că mai are potențial această coaliție în viitor. Sigur, acum, în toiul campaniilor electorale, va fi un pic mai complicat de a menține buna înțelegere la cota maximală”, a mai spus Klaus Iohannis.

După conferința de presă, președintele Iohannis le-a spus jurnaliștilor că Sebastian Burduja este un „candidat redutabil”.

Ciucă: Burduja, candidat. Burduja: „campanie fără atacuri”

La rândul său, președintele PNL, Nicolae Ciucă, a confirmat că Sebastian Burduja este candidatul PNL pentru Primăria Capitalei, după ce coaliția a renunțat la candidatul comun.

„Șansele PNL sunt date de profilul candidatului. Vine de pe funcția de ministru. Este opțiunea care dă speranțe celor care nu s-au hotărât până în acest moment”, a spus președintele PNL.

Nicolae Ciucă spune că „trebuie să trecem de la o campanie negativă la una pozitivă. De la o campanie bazată pe ură la una bazată pe speranță”.

Aflat în delegația condusă de președintele Klaus Iohannis în Coreea de Sud, Sebastian Burduja a declarat că își dorește „o campanie fără atacuri”.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei și trecut controversat al tatălui

Cu o educație la prestigioase universități din America, Sebastian Burduja a apărut în politica românească ca un potențial deschizător de noi drumuri. A fondat Liga Studenților Români din Străinătate, Fundația CAESAR și Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT), lansată în ianuarie 2016.

La lansarea Ligii Studenților Români din Străinătate, în 2009, invitați de onoare au fost Ecaterina Andronescu, Dan Voiculescu, Mihai Gâdea, Ion Nestor, Sebastian Ghiță, și generalul Mircea Chelaru.

Liga Studenților Români din Străinătate anunță invitații de onoare la lansarea formațiunii.

Un videoclip postat de Sebastian Burduja în 2018, pe pagina sa de Facebook, și devenit viral în scurt timp, a fost scânteia care a declanșat mitingul diasporei din 10 august 2018, la care au participat peste 100.000 de oameni.

A fost o manifestație prin care s-a încercat stoparea asaltului PSD asupra justiției. Mitingul s-a transformat într-o uriașă confruntare între protestatari și forțele de ordine.

700 de oameni au făcut plângeri penale după ce au fost loviți de jandarmi sau au inhalat gaze lacrimogene. Dosarul deschis de Parchetul General a fost inițial clasat, apoi redeschis. Ancheta nu este încă finalizată.

În 2019, Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor a fost înghițită de PNL, iar Sebastian Burduja a ajuns în politica mare. Adică secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice și membru al Consiliului de Administrație la Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii, funcții în care a rămas până în decembrie 2020, când a câștigat un mandat de senator.

Pe 3 mai 2022 a fost numit ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării în Guvernul României.

Sebastian Burduja, 2020, eveniment electoral al PNL.
Sebastian Burduja, 2020, eveniment electoral al PNL.

Sebastian Burduja este fiul lui Marinel Burduja, economist, bancher și antreprenor român, fost vicepreședinte al Bancorex (1994-1996), fost CEO al Băncii Române de Credite și Investiții și deputat în Parlamentul României în legislatura 1990-1992 pe listele FSN.

Într-un interviu acordat în 2021 de istoricul Marius Oprea agenției Mediafax, acesta explica mecanismul prin care Bancorex a fost devalizat. „Securiştii au participat din plin la devalizarea sistemului bancar din România – începând cu Bancorex şi sfârşind cu Banca Internaţională a Religiilor”, spunea acesta.

Istoricul, care lucrează la o listă a celor care au luat bani de la Bancorex, făcea referire în interviu și la Marinel Burduja, despre care susținea că a fost ofițer de Securitate.

În 2022, într-un podcast, Victor Ponta a afirmat că tatăl lui Sebastian Burduja a fost „securist”. „Mi-a plăcut un articol în care G4Media se întreba, corect, cu ce s-au ocupat miniștrii? Cred că singurul care avea școală cât de cât era Burduja, care, mă rog, taică-său, ofițer de Securitate, l-a trimis la școli bune, slavă Domnului, a fost foarte bine”.

Există și un CV oficial al lui Marinel Burduja, la una dintre societățile cu care colaborează, și în care activitatea sa începe din 1990. Nicio referire la ce a făcut înainte de Revoluție.

Marinel Burduja este acum membru în CA al ALRO SA, companie controlată de un gigant rus, VIMETCO, deținut de oligarhul Vitali Machitski. Întrebat de G4Media cum a acceptat să lucreze pentru un oligarh rus, Marinel Burduja a declarat că nu știa că ALRO e controlată de acesta, deși informația era oficială, publică și de notorietate.

Sebastian Burduja a negat permanent legăturile tatălui său cu fosta Securitate și a reclamat „tactici KGB-iste” de manipulare.

Un război aparte îl are familia Burduja cu Cristian Sima, brokerul controversat, care a dus o adevărata campanie împotriva tânărului politician.

„Burduja împreună cu prietenii din servicii s-au gândit că n-ar fi rău să organizeze noua clasă politică şi ni i-au prezentat pe copiii lor ca fiind cu studii pe la universităţi renumite. Ideea e că nu ne-au prezentat şi rezultatele lor, pentru că una e să faci un master la Harvard sau Stanford şi alta e să faci toţi anii de facultate acolo şi să reuşeşti să obţii diploma. Pentru noi pare extraordinar”, declara Cristian Sima, în 2016, când numele lui Sebastian Burduja abia își făcea loc pe agenda publică.

Sebastian Burduja e proprietarul a două terenuri agricole în Neamț, primite ca donație, a unui apartament în București și a altuia în Năvodari - ambele donate - și, împreună cu soția, a unei case de 175 de metri pătrați în SUA.

Are două mașini, dintre care una de colecție, ceasuri și bijuterii de 15.000 de euro. În conturi deține aproape 53.000 de dolari și 127.000 de lei.

În declarația depusă în 2023 e menționat un antecontract pentru achiziția unui alt apartament, pentru care a plătit un avans de 85.000 de euro. Pe casa din SUA are de plătit o ipotecă de aproape 470.000 de dolari.

Soția sa, Emmaline Burduja, lucrează la reprezentanța Băncii Mondiale în România și a avut în 2022 venituri salariale de 368.000 de lei.

Tot în 2022, familia Burduja a câștigat 60.000 de euro și 37.000 de lei din închirierea unor imobile.

Ciolacu: Firea, candidat. Firea: „Voi redeschide șantierele blocate”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat într-o postare pe Facebook candidatura Gabrielei Firea pentru funcția de Primar al Capitalei.

„Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă pentru bucureșteni”, a scris Marcel Ciolacu care a adăugat că „Bucureștiul are nevoie de un om care știe administrație și este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraiște de Nicușor Dan”.

La rândul ei, Gabriela Firea spune, într-un mesaj pe Facebook, că îi mulțumește lui Marcel Ciolacu pentru încredere.

„Împreună vom lupta pentru dreptul bucureştenilor la o viață mai bună, într-un oraş civilizat”, a mai scris Gabriela Firea.

Gabriela Firea - „Albinutza” cu mari ambiții politice

Gabriela Pandele Firea, fostă jurnalistă la trustul lui Dan Voiculescu, a intrat direct în politica mare, în 2012. Anunțul afilierii sale politice a fost făcut de Robert Negoiță, pe atunci președintele PSD Ilfov, devenit mai apoi adversar.

Este absolventă de Litere și, în 2014, a trecut pe la Colegiul Național de Apărare, unde a urmat un curs postuniversitar de „securitate şi bună guvernare”.

Decizia de înscriere în PSD a venit la zece zile după ce Firea anunțase că pleacă din Trustul Intact pentru că primise o ofertă „inadecvată”. Florentin Pandele - actualul soț, contextualiza atunci plecarea Gabrielei Firea de la Antene într-o postare pe Facebook.

Gabriela Firea și președintele PSD, Marcel Ciolacu.
Gabriela Firea și președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Florentin Pandele a explicat, într-o postare pe Facebook, care e adevăratul motiv al plecării Gabrielei Firea din trustul Intact.

„Aici, în fotografie, Albinutza semna veselă în Registrul de cununii. Nu știa, pe atunci, că prin acea semnatură spunea nu doar «bun venit» noii vieți alături de mine ci și «adio» carierei sale frumoase în trustul Intact, care i-a fost, timp de 12 ani, nu doar un loc de muncă, ci și casă, și familie”, scria primarul comunei ilfovene Voluntari.

După ce la alegerile parlamentare din 2012 soția sa a câștigat un mandat de senator, Florentin Pandele nu i-a mai spus „Albinutza”, cel puțin nu în postările de pe Facebook.

În 24 februarie 2013, Firea a fost aleasă președintă a organizației județene Ilfov a PSD, iar în aprilie 2013 - vicepreședintă a partidului la nivel național, fiind propusă de Organizația Femeilor Social-Democrate.

În 2014, a fost desemnată purtător de cuvânt al partidului, iar la alegerile prezidențiale din acel an a fost reprezentantul pe comunicare al candidatului PSD Victor Ponta. În octombrie 2014, l-a atacat pe contracandidatul Klaus Iohannis, pe motiv că nu are copii, deci nu e un om complet.

„A fi un bun familist înseamnă nu doar a fi căsătorit, ci și a avea copii... Nu ești un om complet fără să cresti un copil”, spunea Gabriela Firea, citată de Agerpres.

Adevărata sa intrare între vedetele politicii a fost în 2016, când a urcat în fotoliul de edil al Capitalei, câștigând alegerile în fața lui Nicușor Dan și a lui Sorin Oprescu, actualul și fostul edil-general al Bucureștiului.

La instalarea sa în Primăria Capitalei avea în mână toate cărțile ca mandatul său să fie unul de mare succes. Toate primăriile de sector erau conduse de PSD, iar la guvernare era același partid, condus în acel moment de Liviu Dragnea, cu care Firea avea o relație specială.

Gabriela Firea a postat, pe pagina sa de Facebook, un videoclip de la deschiderea șantierului Spitalului Metropolitan Sf. Sebastian.
Gabriela Firea a postat, pe pagina sa de Facebook, un videoclip de la deschiderea șantierului Spitalului Metropolitan Sf. Sebastian.

De cei patru ani petrecuți în fruntea Capitalei se leagă însă multe controverse și probleme lăsate moștenire.

În primul rând înființarea, în 2017, a peste 20 de companii municipale, un adevărat holding, după un model brevetat de soțul ei, Florentin Pandele, edil de Voluntari. Măsura a dublat practic multe dintre direcțiile deja existente în Primăria București.

În noiembrie 2018, Curtea de Apel a decis definitiv desființarea acestora. Unele dintre ele însă funcționează, în continuare, prin decizia Consiliului General.

În ultimul an de mandat al Gabrielei Firea, în companiile municipale lucrau peste 19.000 de oameni și erau conduse de apropiați ai săi sau ai partidului. În aprilie 2020, companiile municipale aveau datorii sau credite de peste 560 milioane lei către furnizori, ANAF și bugetul asigurărilor sociale, conform unei analize Hotnews.

Cu două luni înainte de alegerile din 2020, Gabriela Firea anunța că începe construcția Spitalului Metropolitan. A doua zi pe șantier nu mai era nimeni.

Gabriela Firea a postat, pe pagina sa de Facebook, un videoclip de la deschiderea șantierului Spitaului Metropolitan Sf. Sebastian.
Gabriela Firea a postat, pe pagina sa de Facebook, un videoclip de la deschiderea șantierului Spitaului Metropolitan Sf. Sebastian.

Cumpărarea Parcului Verdi de către municipalitate, în 2018, este o altă controversă legată de Gabriela Firea. Primăria București a plătit 50 de milioane de euro pentru 5,6 hectare de teren, un preț considerat de zece ori mai mare decât prețul real, după cum a declarat, la acel moment, Nicușor Dan, actualul edil al Capitalei.

Iniţial, terenul fusese expertizat și se stabilise un preț de 26,4 milioane de euro, dar o lege aprobată cu puțin timp înaintea tranzacției ar fi dus la dublarea sumei. Principalii beneficiari ai tranzactiei au fost milionarul Dragoș Săvulescu, fost acționar la clubul de fotbal Dinamo Bucuresti, Speranța Budeanu, mama milionarului Radu Budeanu, și afaceristul iranian Manochehr Saadati- Sohi.

În cei patru ani de mandat, Gabriela Firea a direcționat către Patriarhia Română, pentru construcția Catedralei Mântuirii Neamului, 71,5 de milioane de lei. Este de departe cea mai mare alocare bugetară de la o administrație locală între 2016-2020.

Tot Gabriela Firea a fost cea care a inventat peste zece tipuri de vouchere și stimulente financiare pentru bucureșteni. De la testări gratuite Covid-19 și până la tichete pentru achiziționarea de mașini sau biciclete, toate au avut ca motivație transmiterea unui mesaj simplu: că administrația Bucureștiului „este de partea cetățenilor”.

Jurnaliștii de la Buletin de București au calculat și cât s-a cheltuit pe aceste stimulente din bugetul Capitalei: 74,8 milioane de euro.

În 2017, Firea a încercat să pună capăt manifestațiilor antiguvernamentale, declanșate la începutul acelui an de celebra Ordonanță 13, prin organizarea unui Târg de Crăciun în Piața Victoriei. Au urmat câteva zile de confruntări între protestatari și lucrătorii primăriei care încercau să monteze o scenă. Până la urmă, Gabriela Firea a renunțat la ideea târgului în Piața Victoriei.

La finalul mandatului său, Primăria Capitalei avea poprire pe conturi, datorii curente de trei miliarde de lei și 6.000 de litigii, conform datelor prezentate de Nicușor Dan, în primele sale zile în fotoliu de edil.

Gabriela Firea.
Gabriela Firea.

Gabriela Firea nega acuzațiile: „Primăria Capitalei a primit mai mulți bani în timpul administrației Nicușor Dan decât în timpul mandatului meu de primar general, cu aproape 1 miliard de lei în plus anual”, declara, în aprilie 2023, Gabriela Firea.

După ce a pierdut alegerile pentru Primăria Capitalei, în septembrie 2020, Gabriela Firea a primit un loc eligibil pe listele de parlamentari ale PSD. Așa a ajuns senator. În noiembrie 2021 ea fost învestită ministru al Familiei, un minister inventat de coaliția PSD-PNL-UDMR.

Pe 14 iulie 2023 a demisionat, după scandalul azilelor din Voluntari.

O investigație de amploare a jurnaliștilor Bianca Albu, de la Buletin de București, și Ovidiu Vanghele, de la Centrul de Investigații Media, a scos la iveală, la începutul lui 2023, cum zeci de bătrâni erau abuzați, înfometați și umiliți în cămine în care ar fi trebuit să-și petreacă liniștiți bătrânețea. Chiar pe banii statului.

Din asociația care administra căminele și care primea bani de la stat pentru a-i îngriji pe acei oameni, făcea parte, potrivit Centrului de Investigații Media, cea mai bună prietenă a Gabrielei Firea, cea care nu a părăsit-o în ultimii aproape 30 de ani indiferent prin ce funcție a trecut.

Este vorba de Ligia Gheorghe (fostă Enache), fostă consilieră a Gabrielei Firea la Ministerul Familiei. Asociația care administra căminele era condusă de un anume Ștefan Godei.

La patru luni distanță de la publicarea investigației de presă, pe fir a intrat DIICOT, iar ororile din căminele de bătrâni au fost observate în sfârșit de toată presa, de autorități și de politicieni. Nu au avut nicio reacție atunci când Buletin de București și Centrul de Investigații Media au făcut dezvăluirile, dar odată cu ancheta DIICOT, scandalul nu a mai lăsat loc de tăcere.

Într-o postare făcută pe Facebook după întâlnirea cu premierul Marcel Ciolacu, Gabriela Firea dă vina pe jurnaliști și pe modul în care a fost prezentată în presă, fără a-și asuma nicio responsabilitatea odată cu actul demisiei.

Ea spune că ea și soțul ei au fost prezentați „negativ” tocmai pentru că ea incomodează „prin suma faptelor bune” pe care le-a făcut și prin „conduita sa”.

„Am fost prezentată nedrept în mass media din ultimele 10 zile ca un om prefăcut, cinic, surd la suferința celor din jur. Martor este Dumnezeu și martori sunt toți cei care mă cunosc personal, atât pe mine, cât și pe soțul meu, și familia mea, că această imagine arătată publicului cu atâta înverșunare și cheltuială nu este cea reală. Am fost zugrăviți în chip negativ tocmai pentru că incomodez prin suma faptelor bune pe care le-am făcut și prin conduita mea.”

Înainte de izbucnirea scandalului azilelor, Gabriela Firea părea să aibă un nou susținător în PSD, pe Marcel Ciolacu. Președintele PSD anunțase chiar că Firea este prima opțiune a partidului pentru viitorul candidat la Primăria Capitalei.

A ajuns din nou în cărți, pentru alegerile locale, după ce prima opțiune a Coaliției, Cătălin Cârstoiu, s-a retras din cursa pentru primărie.

Cîrstoiu: „toți politicienii acuzați de presă să explice public”

Ca reacție la pierderea statutului de candidat PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu a scris pe Facebook că a fost supus „unor atacuri care au ca miză multiplele probleme nerezolvate ale sistemului medical, din care fac și eu parte”.

Cărstoiu susține în continuare că nu se află în incompatibilitate în calitate de manager al Spitalului Universitar de Urgență București, principalul motiv invocat pentru retragerea lui din competiția electorală.

„Afirm încă o dată: nu sunt incompatibil. Pacienții își aleg unde se tratează. Nu eu. Am o carieră în spate, am mii de oameni făcuți bine. Tratați.”, a scris Cîrstoiu pe rețeaua de socializare.

„Mi-aș dori ca toți politicienii care sunt acuzați de presă să explice public, dacă sunt vinovați sau nu, așa cum am făcut eu. Eu afirm încă o dată: nu sunt incompatibil. Pacienții își aleg unde se tratează. Nu eu. Am o carieră în spate, am mii de oameni făcuți bine. Tratați”, adaugă Cîrstoiu.

Știrea inițială

Liderii celor două partide aflate la guvernare, PSD și PNL, au discutat luni cel puțin 14 ore pe marginea deciziei de a-i retrage sprijinul lui Cătălin Cîrstoiu, pe care, cu o lună în urmă, l-au desemnat candidatul alianței la alegerile pentru Primăria Capitalei.

În urma discuțiilor, PSD și PNL ar fi decis ca fiecare partid să aibă propriul candidat: Gabriela Firea, respectiv Sebastian Burduja.

De asemenea, coaliția PSD-PNL ar mai fi hotărât că la alegerile pentru sectoarele Capitalei rămân candidații comuni și se păstrează listele convenite pentru consiliile locale.

Potrivit surselor citate de Agerpres, s-ar fi stabilit că cei doi candidați nu se vor ataca în campania electorală, și vor avea o campanie concentrată pe soluții pentru București. Anterior desemnării lor pentru candidatură, Gabriela Firea și Sebastian Burduja urmau să colaboreze pentru susținerea campaniei electorale a lui Cătălin Cîrstoiu.

Gabriela Firea (PSD) și Sebastian Burduja (PNL) vor candida pentru funcția de primar al Capitalei. Ei urmau sa colaboreze în coordonarea campaniei lui Cătălin Cîrstoiu.
Gabriela Firea (PSD) și Sebastian Burduja (PNL) vor candida pentru funcția de primar al Capitalei. Ei urmau sa colaboreze în coordonarea campaniei lui Cătălin Cîrstoiu.

Presupusa renunțare la candidatul independent Cătălin Cîrstoiu vine după acuzații apărute în presă legate de incompatibilitatea în care s-ar fi aflat în calitate de manager al Spitalului Universitar de Urgență din București.

Astfel, HotNews a scris că managerul Spitalului Universitar de Urgență ar fi lucrat și la clinica privată a soției, lucru interzis de lege.

Renunțarea la candidatura comună a lui Cătălin Cîrstoiu ar aduce coaliția PSD-PNL la varianta candidaților separați, respinsă inițial pe motiv că Gabriela Firea (PSD) și Sebastian Burduja (PNL) erau refuzați de electoratul celuilalt partid.

Sondajele care au dus la desemnarea lui Cătălin Cîrstoiu în calitate de candidat comun arătau că polarizarea voturilor între candidații PSD și PNL i-ar fi favorizat de fapt pe ceilalți candidați cu șanse, Cristian Popescu Piedone, primarul Sectorului 5, și Nicușor Dan, primarul general în funcție.

Varianta considerată pierzătoare este acum acceptabilă

PSD și PNL au desemnat un candidat comun tocmai pentru a aduna cât mai multe voturi de la electoratele celor două partide.

Strategia inițială a coaliției era ca, în cazul în care Cătălin Cîrstoiu se retrăgea din cursa pentru Primăria Capitalei, PSD și PNL să găsească un alt candidat comun, după cum a declarat luni purtătorul de cuvânt al Partidului Social Democrat, Lucian Romaşcanu, înainte de ședința coaliției.

„N-are rost să avem listă comună, să avem candidaţi comuni la sectoare şi să nu avem un candidat comun la Capitală”, spunea Romașcanu înaintea ședinței maraton a coaliției.

La rândul lui, prim-vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan, a atras atenția că pentru funcționarea în continuare a coaliției ar trebui ca PSD-PNL să vină tot cu un candidat unic.

Europa Liberă a contactat reprezentanți ai PSD și PNL pentru comentarii și reacții legate de colaborarea electorală și candidaturile pentru funcția de primar general al Capitalei dar, până la scrierea acestui articol, nu le-a primit.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, s-a arătat nemulțumit și el de felul în care Cătălin Cîrstoiu a gestionat dezvăluirile privind presupusa lui incompatibilitate. Marcel Ciolacu a mai despre Cîrstoiu că nu poate merge înainte cu candidatura din partea coaliției de guvernare PSD - PNL pentru Primăria Capitalei până nu va explica toate aspectele care îi sunt imputate în spaţiul public.

El i-a solicitat lui Cîrstoiu să facă o conferință de presă în care să răspundă acuzațiilor de incompatibilitate. „Trebuie să le explice bucureștenilor, nu mie”, a spus Marcel Ciolacu.

Candidatură scurtată de descoperirile presei

Candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu, managerul Spitalului Universitar, a fost anunțată oficial de cei doi lideri de partid, Nicolae Ciucă (PNL) și Marcel Ciolacu (PSD), pe 20 martie, alături de conducerile celor două partide și de aspiranții la candidatura oferită medicului Cîrstoiu: Gabriela Firea (PSD) și Sebastian Burduja (PNL), cooptați în conducerea campaniei medicului.

HotNews.ro a publicat documente care arată că medicul Cătălin Cîrstoiu ar fi trimis pacienți de la Spitalul Universitar, unde este manager, să fie consultați la clinica privată a familiei sale.

Un raport făcut de Corpul de Control al primului ministru care semnala conflictul de interese și incompatibilitățile doctorului a fost trimis Agenției Naționale de Integritate în 2020.

HotNews a prezentat și mesaje, documente şi mărturii ale unor pacienţi ai medicului Cîrstoiu care, prin medici rezidenți ai doctorului, fuseseră direcţionaţi către clinica Anemona, care aparține soţiei lui.

Cătălin Cîrstoiu a respins în numeroase rânduri acuzaţiile și a susținut că nu a avut nici o relație contractuală cu clinica privată și că nu a luat niciodată pacienți de la spitalul public pentru a-i duce la cabinetul privat.

În schimb, el a atacat cu virulență legislația care interzice managerilor de spital să dea consultații în privat, remunerate sau nu, și a spus că legea nu a făcut decât să aducă „haosul” în sistemul sanitar și că are multe „aspecte de neconstituționalitate”.

Potrivit unei ordonanțe de guvern, managerii de spitale nu pot derula nicio activitate remunerată sau neremunerată în afara spitalului, ci doar în unitatea pe care o conduc.

Săptămâna trecută, la o ședință a coaliției, primarii PSD și PNL din București și șefii organizațiilor municipale ale celor două partide au refuzat o eventuală intrare în cursă în locul lui Cîrstoiu, în calitate de candidat comun al PSD și PNL.

Singura excepție a fost Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, dar Marcel Ciolacu nu a fost de acord cu candidatura lui.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG