Linkuri accesibilitate

3 minute | Ultimul meci al României la Euro2024. Un nou premier la Haga. Prima vizită a lui Viktor Orban la Kiev


Românii au fost înfrânți de echipa Olandei cu 3-0.
Românii au fost înfrânți de echipa Olandei cu 3-0.

România a fost eliminată în optimile Euro2024. Noul premier olandez, Dick Schoof, a fost învestit marți. Viktor Orban a mers la Kiev și i-a propus lui Zelenski să accepte încetarea focului. 

Bun găsit,

Iată subiectele dimineții:

  • Echipa națională de fotbal a fost eliminată de Olanda, în optimile Euro2024.
  • Olanda are, după 14 ani, un nou premier - neales de nimeni, cu un program dictat de extrema dreaptă, care trebuie să mulțumească și centriștii.
  • Premierul maghiar Viktor Orban îi cere președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să accepte încetarea focului.

Visul fotbaliștilor români se oprește în optimi

România s-a oprit în optimile campionatului Euro2024, după o înfrângere 0-3 în partida cu Olanda, anunță News.ro. Europa Liberă prezintă momentele cheie din ultima partidă Euro a României.

Tot la News.ro, reacția jucătorilor Denis Drăguș, Nicolae Stanciu și Andrei Burcă -- precum și a lui Gheorghe Hagi și Adrian Mutu.

Selecționerul echipei naționale, Edi Iordănescu, spune că „plecăm cu capul sus, dar cu sufletul frânt. Am dat totul”, citează HotNews.

Cel puțin 25.000 de români au fost în tribune la meciul România-Olanda.
Cel puțin 25.000 de români au fost în tribune la meciul România-Olanda.

A fost prima partidă jucată de România în fazele eliminatorii din ultimii 24 de ani, amintește Europa Liberă.

Pe stadionul de la Munchen, suporterii i-au salutat pe jucători, scrie HotNews, în timp ce fotbalistul care a marcat primul gol al Olandei laudă echipa României.

Olanda are un nou prim-ministru

După șapte luni pe avarii, cu guvern interimar, Olanda are în sfârșit un nou premier: Dick Schoof, fostul șef al serviciilor secrete. Noul guvern a fost învestit marți, iar premierul este independent și agreat de coaliție, deci nu ales democratic, anunță Reuters. În Politico, opt lucruri de știut despre noul prim-ministru olandez.

Noul guvern olandez s-a format cu greu, după alegerile din noiembrie: politicianul de extremă dreapta Geert Wilders a câștigat, dar nu detașat, astfel că au urmat luni întregi de negocieri până când să se creeze o coaliție stabilă la Haga. Mai multe despre dificultatea olandezilor de a forma un nou guvern, la Europa Liberă Moldova.

Financial Times descrie noul guvern drept „eclectic”: premierul din serviciile secrete, miniștri din partea extremei drepte, un ministru al agriculturii care a devenit cunoscută după ce și-a găsit un soț fermier în emisiunea Gospodar Fără Pereche.

Au mai fost respinși oficiali care au picat verificările de securitate sau care susțin teorii ale conspirației. Dar au fost și acceptați miniștri conspiraționiști, punctează Politico: noua ministră a migrației crede în teoria nazistă cum că există un plan de a înlocui populația albă a Europei prin migrație.

Noul guvern olandez a fost învestit marți de regele Willem-Alexander.
Noul guvern olandez a fost învestit marți de regele Willem-Alexander.

Însuși Wilders a trebuit să renunțe la visul de a conduce Olanda, pentru că opiniile sale islamofobe și eurosceptice erau prea greu de înghițit pentru colegii din coaliție, conform Euronews. Potrivit Deutsche Welle, Schoof promite că „nu va fi mânuit de Wilders”.

Schoof va încerca să implementeze cea mai strictă politică de imigrare a țării de până acum, punctează France24. Urmează intensificarea producției de gaz natural și relaxarea măsurilor de protecție a mediului, adaugă The Guardian.

După 14 ani la cârma țării, pleacă de la Haga fostul premier Mark Rutte, care va deveni noul secretar general al NATO. El a refuzat să-și exprime opinia despre succesorul său și spune că se va bucura de câteva săptămâni de vacanță, transmite NL Times.

Planul de pace al lui Orban

Premierul Viktor Orban a vizitat Kievul, pentru prima oară de la începutul războiului. Potrivit Kyiv Independent, el i-a cerut președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să ia în considerare încetarea focului - propunere respinsă de Zelenski. Mai multe, la Europa Liberă.

Pe măsură ce războiul continuă, președintele Zelenski caută noi soluții, scrie Euronews. El va depinde de aliații din întreaga lume, iar dacă Donald Trump va reveni la Casa Albă, este posibil ca acesta să suspende fondurile pentru armata ucraineană dacă Kievul nu va negocia cu Moscova, potrivit Reuters.

Mai mult, Politico scrie că Trump se gândește deja să nu mai permită NATO să se extindă spre est și discută activ cu Putin despre „cât de mult teritoriu ucrainean poate păstra Moscova”.

La summitul din iunie din Elveția, unde s-a discutat pacea în Ucraina, nu a fost invitată Rusia, scrie The Guardian. În paralel, la Bratislava, avea loc o altă conferință de pace dominată de interese rusești, scrie Europa Liberă.

Este prima vizită a premierului maghiar Viktor Orban la Kiev, după doi ani și jumătate de război în Ucraina.
Este prima vizită a premierului maghiar Viktor Orban la Kiev, după doi ani și jumătate de război în Ucraina.

Un nou sondaj de opinie desfășurat în 15 țări europene arată că oamenii se așteaptă la un final negociat al războiului din Ucraina. Majoritatea susțin trimiterea armelor, însă doar estonienii cred în numere mari că Ucraina va câștiga războiul. Mai multe la The Guardian.

De la 1 iulie, Ungaria a preluat președinția rotativă a Consiliului European, ceea ce pune țara în prim-plan la nivel interguvernamental în UE - detalii la Europa Liberă. În schimb, afacerile externe și diplomația UE ajung domeniul Kajei Kallas, unul dintre cei mai puternici susținători ai Ucrainei la nivel european.

Alte subiecte:

  • La Europa Liberă, despre cum 70.000 de elevi care au început clasa I acum 12 ani nu au ajuns să dea Bacalaureatul vara aceasta.
  • Scena9 prezintă un scurt documentar despre distrugerea naturii din Parcul IOR din București.
  • Înaintea turului doi de alegeri din Franța, sute de candidați se retrag de pe listă, pentru a încerca să oprească ascensiunea extremei drepte. Reuters explică fenomenul.

Așteptăm mesajele tale la treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Toate cele bune,
Sabina

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
XS
SM
MD
LG