Linkuri accesibilitate

România se oprește în optimi la EURO 2024, după 0-3 cu Olanda


Ianis Hagi și Andrei Rațiu, dezamăgiți de rezultatul obținut de România în optimile de finală ale EURO 2024.
Ianis Hagi și Andrei Rațiu, dezamăgiți de rezultatul obținut de România în optimile de finală ale EURO 2024.

România a fost eliminată în optimile de finală de la EURO 2024 după ce a fost învinsă cu 3-0 de Olanda. A fost pentru a doua oară când naționala de fotbal a ajuns în fazele eliminatorii ale unui turneu european.

Pe un stadion dominat de suporterii români, echipa națională a României nu a izbutit să facă față echipei Olandei în optimile de finală ale EURO 2024.

După 20 de minute în care fotbaliștii români au dominat partida, olandezii au reușit să înscrie în minutul 20 după o eroare din apărarea României.

Meciul a fost condus apoi de jucătorii olandezi, care nu i-au mai lăsat pe tricolori să își mai creeze multe ocazii. La pauză era 1-0 pentru Olanda, iar jucătorii și suporterii români încă mai sperau că echipa națională a României poate reveni în joc.

Repriza a doua a fost controlată însă tot de olandezi, care au reușit să marcheze din nou în minutul 83 – în urma unei noi erori în apărarea României.

Meciul s-a terminat 3-0 pentru olandezi, după ce aceștia au fructificat un contraatac în minutul 3 al prelungirilor.

Olanda merge mai departe și va juca în sferturile de finală cu câștigătoarea meciului dintre Turcia și Austria.

Rezultatele României la EURO 2024:

România - Ucraina 3-0

România - Belgia 0-2

România - Solvacia 1-1

România - Olanda 0-3

Jucătorii României sunt dezamăgiți după meciul pierdut cu Olanda, scor 3-0.
Jucătorii României sunt dezamăgiți după meciul pierdut cu Olanda, scor 3-0.

Actualizări din timpul meciului

Minutul 93 (90+ 3 min de prelungiri): Malen marchează din nou pentru Olanda, scor 0-3

Minutul 83 - Marchează din nou Olanda, prin Malen, scor 0-2

Minutul 48 - Scorul după prima repriză (45 de minute regulamentare+3 minute de prelungiri) al partidei de fotbal România-Olanda: 0-1.

Ianis Hagi evoluează cu un bandaj la cap, el fiind lovit la un duel cu Dumfries.

Minutul 33 - Mogoș este faultat extrem de dur de Denzel Dumfries. Intervine echipa medicală. Este apoi scos din teren, dar arbitrul nu ia nicio decizie. Este înlocuit cu Racovițan.

Minutul 20 - Olanda înscrie - scorul este 1-0 pentru Țările de Jos în meciul cu România. Golul a fost marcat de nr. 11 - Cody Gakpo.

Actualizare ora 18:50 - Echipele de start ale celor două țări sunt:

ROMÂNIA: 1. Niță – 2. Rațiu, 3. Drăgușin, 6. M. Marin, 10. Hagi, 15. Burcă, 18. R. Marin, 19. Drăguș, 20. Man, 21. Stanciu-cpt., 22. Mogoș. Selecționer: Edward Iordănescu
Rezerve: 12. Moldovan, 16. Târnovanu – 4. Rus, 5. Nedelcearu, 7. Alibec, 8. Cicâldău, 9. Pușcaș, 13. Mihăilă, 14. Olaru, 23. Sorescu, 24. Racovițan, 25. Bîrligea, 26. Șut

ȚĂRILE DE JOS: 1. Verbruggen – 22. Dumfries, 6. De Vrij, 4. Van Dijk-cpt., 5. Ake – 24. Schouten, 7. Simons, 14. Reijnders – 25. Bergwijn, 10. Depay, 11. Gakpo. Selecționer: Ronald Koeman
Rezerve: 13. Bijlow, 23. Flekken – 2. Geertruida, 3. De Ligt, 8. Wijnaldum, 9. Weghorst, 12. Frimpong, 15. Van de Ven, 16. Veerman, 17. Blind, 18. Malen, 19. Brobbey, 20. Maatsen, 21. Zirkzee, 26. Gravenberch

Arbitru: Felix Zwayer (GER). Asistenți: Stefan Lupp, Marco Achmuller (GER). Al patrulea oficial: Daniel Siebert (GER). Arbitru VAR: Bastian Dinkert (GER). Asistenți VAR: Christian Dingert (GER), Jerome Brisard (FRA).

Zeci de mii de români pe stadion

Organizatorii meciului au anunţat că aproape 13.000 de bilete au fost achiziţionate de suporterii români pentru meciul de la Munchen prin sistemul pus la punct cu cele două federații de fotbal.

Potrivit Federației Române de Fotbal, numărul este aproape dublu față de cel al olandezilor, de circa 7.000.

Aproxim 13.000 de bilete au fost cumpărate de suporterii români pentru meciul de la Munchen, din 2 iulie 2024.
Aproxim 13.000 de bilete au fost cumpărate de suporterii români pentru meciul de la Munchen, din 2 iulie 2024.

Totuşi, în tribune ar urma să fie în jur de 25.000 de susţinători ai României, ca urmare a revânzării din partea suporterilor care au cumpărat biletele înainte să fie cunoscute meciurile din fazele eliminatorii.

Cele mai multe bilete au fost achiziţionate de cetăţeni germani, în jur de 23.000, iar aproximativ 6.000 au ajuns la cetăţenii austrieci, menționează FRF.

În tribunele stadionului de la Munchen sunt cel puțin 25.000 de susţinători ai României - unele bilete au fost revândute.
În tribunele stadionului de la Munchen sunt cel puțin 25.000 de susţinători ai României - unele bilete au fost revândute.

Declarațiile antrenorilor înaintea partidei

Edward Iordănescu, selecționerul României: „În mod cert ne aflăm în fața celei mai mari provocări din parcursul nostru împreună. O spune istoricul duelurilor cu Olanda, o spun valorile individuale ale adversarului, experiența lui uriașă în astfel de contexte la acest nivel. Tot ce am cucerit până acum am cucerit cu realism: da, Olanda e favorită.

Iar tot ce am cucerit până acum am cucerit prin unitate, ambiție și sacrificiu. Acum e nevoie de unitate în fiecare secundă, ambiție fără precedent și sacrificiu total într-o singură direcție.

Sus: selecționerul României, Edward Iordănescu (46 de ani). Jos: selecționerul Olandei, Ronald Koeman (61 de ani).
Sus: selecționerul României, Edward Iordănescu (46 de ani). Jos: selecționerul Olandei, Ronald Koeman (61 de ani).

Dacă înaintea fiecărui meci de la EURO am spus că băieții sunt pregătiți, acum spun că sunt pregătiți, dar e nevoie și de un răspuns din partea lor pe care nu pot să-l ofer decât după meci. Un răspuns pe care nimeni nu ni-l poate oferi acum în afară de ei: cât de tare ne dorim mai mult?

Ceea ce am obținut până acum nu e deloc puțin. Dar cei care își iau soarta în propriile mâini, ca bărbați adevărați, sunt cei care nu se mulțumesc nici cu mult, nici cu puțin. Sunt cei care vor TOT!

Când milioane de români cântă în același timp cu jucătorii imnul nostru, e un vers care azi contează mai mult ca oricând pentru noi: «Acum ori niciodată, croiește-ți altă soartă».

E un meci de acum ori niciodată, acesta e adevărul. Cu care te întâlnești o dată în viață. Iar dacă grupul va reacționa după chipul în care a fost construit și a performat, atunci își va croi cu adevărat o soartă. Un destin.”

De cealaltă parte, selecționerul Olandei, Ronald Koeman, a declarat că „o luăm în serios pe România. Foarte serios! Știu la ce ne putem aștepta. Trebuie să fim mai buni decât la meciul contra Austriei”.

„A fost o săptămână lungă, aș fi preferat să fie o pauză mai scurtă. Cred că șapte zile de pauză între ultimul meci din grupă și cel cu România sunt multe”.

„Dar am avut mult timp să revedem meciurile, să facem o analiză și să vedem ce greșeli am făcut. Poate în unele meciuri s-a văzut că nu am avut destulă energie sau că nu am fost suficient de agresivi”, a mai spus antrenorul principal al Olandei.

„Am analizat totul, jucătorul și staff-ul au înțeles ce trebuie făcut. Am continuat munca și trebuie să fie mai buni. După meciul cu Austria am încercat să facem ca echipa să fie mai compactă, să lase mai puțin spațiu și să pună mai multă presiune în atac”, a completat Ronald Koeman.

Echipele probabile:

La acest meci, România nu se va putea baza pe fundașul Nicuşor Bancu, suspendat din cauza cumului de cartonaşe galbene.

România (4-1-4-1): Niță – Rațiu, Drăgușin, Burcă, Sorescu – M. Marin – Man, R. Marin, Stanciu, Mihăilă – Drăguș

Rezerve: H. Moldovan, Târnovanu – Mogoș, Racovițan, Rus, Nedelcearu, Șut, Cicâldău, Olaru, I. Hagi, Fl. Coman, Pușcaș, Alibec, Bîrligea

Olanda (4-2-3-1): Verbruggen – Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Ake – Schouten, Reijnders – Frimpong, X. Simons, Gakpo – Depay

Rezerve: Flekken, Bijlow – Van de Ven, Blind, De Ligt, Geertruida, Maatsen, Wijnaldum, Veerman, Gravenberch, Malen, Bergwijn, Zirkzee, Weghorst, Brobbey.

Meciurile României la EURO 2024, în grupa E:

România a terminat pe primul loc în grupă, în special datorită victoriei cu 3-0 împotriva Ucrainei, în meciul de deschidere.

A pierdut apoi cu 2-0 în fața Belgiei și a remizat 1-1 cu Slovacia.

Toate cele patru echipe din grupă au adunat 4 puncte - o premieră la Campionatul European.

Meciurile Olandei la EURO 2024, în grupa D:

Olanda și-a început campania pentru Euro 2024 cu o victorie cu 2-1 în fața Poloniei, dar apoi a remizat 0-0 cu Franța, înainte de a pierde un meci palpitant, 3-2 cu Austria.

Austria s-a clasat pe primul loc în grupă, Franța a mers mai departe de pe locul al doilea, iar Olanda s-a calificat, fiind printre cele mai bune patru ocupante de pe locul trei ale celor șase grupe.

Dacă va trece de adversara din optimi, România va întâlni câștigătoarea dintre Turcia și Austria (ora 22:00). Meciul din sferturi este programat pe 6 iulie de la ora 22:00.

România vs. Olanda în meciurile directe

Naționala României este dezavantajată când vine vorba de meciurile împotriva „portocalei mecanice”.

În timp ce România a depășit așteptările ajungând în faza eliminatorie pentru prima dată de la Euro 2000, experiența și jucătorii mai bine cotați ai Olandei o fac favorita partidei.

De asemenea, România a marcat doar trei goluri în împotriva olandezilor, în timp ce a primit peste 20.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG