Linkuri accesibilitate

3 minute | Ucraina sub asediu, remaniază guvernul. Amnistia și austeritatea la români. Crăciunul în octombrie


Imagine din 4 septembrie, din Liov, orașul ucrainean aflat la cca. 80 de kilometri de granița cu Polonia.
Imagine din 4 septembrie, din Liov, orașul ucrainean aflat la cca. 80 de kilometri de granița cu Polonia.

Doi ani și jumătate de război împotriva Ucrainei, 11 luni de război în Fâșia Gaza. Da, România dă un sistem Patriot Ucrainei, dar e mai ocupată cu nota de la BAC a premierului. Prioritatea clasei politice românești = toamna electorală.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • Rusia a lansat miercuri dimineață atacuri aeriene asupra capitalei Ucrainei, Kiev, și asupra orașului Liov. Ieri a avut loc unul dintre cele mai grave atacuri rusești asupra Ucrainei, de la începerea invaziei rusești. Ministrul de Externe al Ucrainei demisionează.
  • Guvernul României ia în considerare o serie de măsuri de reducere a cheltuielilor în sectorul public, inclusiv blocarea angajărilor, a achizițiilor de mobilier, a plăților pentru cursuri și consultanță, sau chiar returnarea la buget a banilor necheltuiți.
  • În plină criză politică după ce și-a adjudecat fără vreo dovadă victoria la prezidențialele din iulie, liderul autoritar al Venezuelei, Nicolás Maduro, a decretat sărbătorirea Crăciunului la 1 octombrie.

Remaniere sub atacuri în Ucraina

Ziua a început în Ucraina cu noi atacuri rusești care au făcut cel puțin trei morți, transmite Reuters.

Atacuri nu la graniță, nu în estul revendicat de Rusia, ci asupra capitalei Kiev și asupra orașului Liov, cel mai mare din vestul țării.

Orașul a fost atacat la ora 4 dimineață, citiți detaliile pe Europa Liberă.

Ieri a avut loc unul dintre cele mai devastatoare atacuri rusești din ultimii doi ani și jumătate de război. Peste 50 de oameni au murit și peste 200 răniți după ce rachete ale Rusiei au lovit o școală militară și un spital din apropierea acesteia în orașul Poltava.

Sirenele aeriene au sunat, dar prea târziu, scrie The New York Times. Martorii din Poltava au povestit pentru BBC detaliile atacului, iar The Guardian scrie despre criticile la adresa autorităților ucrainene, care nu ar fi protejat suficient locul țintă al atacului.

Deși a mai fost atacat, Liov a rămas un loc de refugiu pentru oameni și instituții.
Deși a mai fost atacat, Liov a rămas un loc de refugiu pentru oameni și instituții.

CNN îl citează pe ministrul de Externe, Dmitro Kuleba, care a explicat că rachetele balistice ar fi putut fi interceptate doar cu sisteme precum Patriot sau SAMP/T. De altfel, președintele Volodimir Zelenski a reamintit aseară nevoia Ucrainei de sisteme antiaeriene eficiente și a menționat sistemul Patriot pe care se pregătește să îl trimită România.

Situația în Ucraina e tensionată dincolo de drama războiului – mai mulți membri ai guvernului au demisionat, notează RFE/RL și Reuters, iar Zelenski anunță și alte schimbări. Probabil cea mai importantă, tocmai Dmitro Kuleba. Acesta și-a depus demisia, anunță RFE/RL.

Soluțiile guvernului României

„Austeritate la stat”, titrează Economedia, „Fără angajări la stat, sporuri tăiate și achiziții oprite”, scrie și TVR.Info: „Guvernul pregătește nu doar o amnistie fiscală ci și reducerea cheltuielilor bugetare[…] Instituțiile publice vor trebui să își limiteze cheltuielile în ultimele patru luni ale anului sub media celor de până în luna august”.

Concret, printre propuneri se află:

  • oprirea angajărilor în administrația bugetară;
  • colectarea la guvern a bugetelor necheltuite de primării și alte instituții;
  • oprirea plății sumelor în contul retrocedării imobilelor confiscate;
  • oprirea oricăror cheltuieli cu traininguri/instruiri/consultanță/mobilier;
  • limitarea sporurilor pentru bugetarii care gestionează fonduri europene.

O descriere pe larg a propunerilor menite să reducă din deficitul bugetar în Curs de Guvernare. Aceste măsuri se adaugă amnistiei fiscale prin care guvernul vrea să strângă bani la buget, detalii pe Digi24, dar care este criticată de unii experți.

Datorii la stat șterse chiar și pe jumătate și penalități anulate. Guvernul a luat aceste măsuri pentru a-i convinge pe datornici să-și achite taxele și impozitele, sperând astfel să reducă deficitul bugetar. Foto: premierul Marcel Ciolacu.
Datorii la stat șterse chiar și pe jumătate și penalități anulate. Guvernul a luat aceste măsuri pentru a-i convinge pe datornici să-și achite taxele și impozitele, sperând astfel să reducă deficitul bugetar. Foto: premierul Marcel Ciolacu.

Guvernul ar șterge datorii de zeci de mii de euro „pentru bogătași cu venituri de peste 20 de milioane de lei”, spune fostul secretar de stat în ministerul de Finanțe Gabriel Biriș, citat de defapt.ro.

Între timp, „Guvernul Ciolacu a ajuns la împrumuturi de 168 miliarde de lei în acest an”, notează economedia.ro.

Temele politice ale ultimelor 24 de ore includ și pasul vital pentru Mircea Geoană în drumul spre candidatura la președinția României – a plecat de la NATO, dar și dezbaterea despre nota de la Bac a lui Marcel Ciolacu, puțin peste 7, după cum a declarat premierul pe TikTok.

Mircea Geoană a renunțat la funcția de secretar adjunct al NATO. El a declarat recent că își va anunța candidatura la președinția României după ce își încheie mandatul la NATO.
Mircea Geoană a renunțat la funcția de secretar adjunct al NATO. El a declarat recent că își va anunța candidatura la președinția României după ce își încheie mandatul la NATO.

În spotmedia.ro, jurnalista Ioana Ene Digioiu scrie despre perdeaua de fum a bășcăliei și ipocrizia din jurul discuțiilor despre nota de la Bac a candidaților.

Crăciun în octombrie

Decizia președintelui Nicolas Maduro de a decreta sărbătorirea Crăciunului în octombrie e o perdea de fum bizară pentru un public al cărei opoziție la regimul autoritar din Venezuela este strivită zi de zi, notează CNN.

Sunt tot mai multe dovezi, scrie The Guardian, că Maduro a pierdut alegerile prezidențiale din iulie pe care el insistă că le-a câștigat. Reuters remarcă încercarea de arestare a liderului opoziției, iar CNN detaliază sancțiunile pe care le impune SUA, inclusiv confiscarea avionului lui Maduro.

Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, are propria emisiune TV. În ediția de luni a anunțat că mută sărbătorirea Crăciunului la 1 octombrie.
Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, are propria emisiune TV. În ediția de luni a anunțat că mută sărbătorirea Crăciunului la 1 octombrie.

„Crăciun în octombrie” e o realitate în lumea lui Maduro, dar ar putea să devină expresia care definește absurdul în actualitatea de zi cu zi.

Situații candidate la numele de cod „Crăciun în octombrie” nu lipsesc azi din presa românească:

  • credite false cu date furate de la benzinărie – România, snoop.ro;
  • activistul de mediu Daniel Bodnar, în scaun cu rotile, „nu se încadrează în grad de handicap” – presshub.ro;
  • amendă pentru apel la 112 cu privire la posibile tăieri ilegale de copaci – G4Media.

Și subiectele externe sunt la fel de generoase: fostul ministru de Externe al Austriei, care s-a refugiat în Rusia, devine ambasadorul lui Putin pentru tigri. Un Putin liber în ciuda mandatului de arestare internațional pe care Mongolia își cere scuze că nu îl poate aplica. Motivul invocat de Mongolia: are nevoie de energie din Rusia, scrie Politico.

Alte subiecte:

  • SUA pun sub acuzare lideri Hamas pentru atacul din 7 octombrie 2023 asupra Israelului – Agerpres.
  • România ar putea obține portofoliul politicilor de coeziune în următoarea Comisie Europeană - Politico.
  • O fostă consilieră a guvernatorului statului New York a fost acuzată de spionaj în favoarea Chinei – TVR Info.

Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Pe Google News, ne găsești AICI.

Toate cele bune,

Carmen

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG