Linkuri accesibilitate

Donarea sistemului de rachete sol-aer Patriot către Ucraina, votată de Parlament


Sistem de rachete Patriot, în timpul unui exercițiu în Polonia, 2015. Fotografie generică.
Sistem de rachete Patriot, în timpul unui exercițiu în Polonia, 2015. Fotografie generică.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de lege iniţiat de Guvern privind donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către Ucraina, cu 245 de voturi „pentru”, 29 de voturi „contra” şi o abţinere. Camera Deputaților este decizională. Legea va merge acum la promulgare.

Votul de marți, 3 septembrie, de la Camera Deputaților vine după ce, luni seara, și Senatul a aprobat legea. Următorul pas pentru intrarea în vigoare a legii este ca președintele Klaus Iohannis să o promulge. După promulgare, Guvernul va emite o hotărâre pentru ca actul de donaţie să devină aplicabil.

Potrivit proiectului de lege întocmit de Ministerul Apărării Naționale (MApN) „finalizarea actului de donaţie va contribui la accentuarea poziţiei României ca furnizor de securitate regional şi la consolidarea relaţiei de parteneriat cu Statele Unite ale Americii”.

Proiectul de lege aprobat de Parlament menţionează că România va furniza unul dintre cele şapte sisteme Patriot în configuraţia 3+ pe care România le-a cumpărat de la SUA.

Configuration 3+ este cea mai modernă variantă a sistemului de apărare Patriot și este folosită de Statele Unite și alți aproape 20 de aliați. Această configurație se bazează pe sisteme radar de înaltă performanță și rachete interceptoare aeriene avansate cu numele PAC-3, care pot lovi rachete balistice aflate la distanțe de până la 20 de kilometri. O baterie conține patru rachete PAC-3, spre deosebire de versiunea anterioară PAC-2, care conține doar una. Un sistem Patriot costă în jur de 1 miliard de dolari, iar fiecare rachetă costă aproape 4 milioane de dolari.

Patru dintre sisteme sunt deja în România, iar două sunt funcționale. Celelalte trei vor ajunge în România în perioada următoare.

Donaţia sistemului Patriot către Ucraina va fi făcută prin modificarea Legii 222 din 2017, prin care România a cumpărat cele şapte sisteme Patriot, pentru suma de aproape 4 miliarde de dolari.

Procedura de urgență de adoptare a unei legi presupune scurtarea unor termene ale procedurii normale de adoptare a unei legi. De exemplu, termenul pentru o posibilă contestare la Curtea Constituțională se scurtează de la cinci la două zile. De asemenea, dezbaterea legii în comisii nu poate depăși 14 zile. Timpul de dezbatere în plen este și el scurtat.

Europa Liberă a scris în detaliu despre acest subiect și la finalul săptămânii trecute:

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG