Linkuri accesibilitate

Mircea Geoană, demisie de la NATO și candidatură la Președinție


Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, prezidează o ședință a Alianței din 1 februarie, de la Sarajevo, Bosnia Herțegovina.
Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, prezidează o ședință a Alianței din 1 februarie, de la Sarajevo, Bosnia Herțegovina.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a anunțat că demisionează de la Alianța Nord Atlantică începând de săptămâna viitoare. El a precizat că demersul este legat de intenția sa de a candida pentru funcția de președinte al României.

Mircea Geoană își va încheia mandatul de secretar general adjunct al NATO pe 10 septembrie.

Marți (3 septembrie), Geoană a avut o discuție cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pe care l-a informat despre decizia pe care a luat-o.

Informația a fost confirmată pentru Europa Liberă atât de către secretarul general adjunct, Mircea Geoană, cât și de alte surse NATO.

Poziția de secretar general adjunct al NATO va fi preluată de germanul Boris Ruge, actual secretar general adjunct pentru afaceri politice și politica de securitate al Alinaței, care conduce echipa responsabilă cu afacerile politice la Statul Major Internațional al NATO.

Boris Ruge este în prezent secretar general adjunct pentru afaceri politice și politica de securitate al NATO.
Boris Ruge este în prezent secretar general adjunct pentru afaceri politice și politica de securitate al NATO.

Într-un comunicat oficial al NATO, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg spune: „Mircea a servit NATO timp de aproape cinci ani. Preocuparea lui lui pentru tehnologie și provocările de securitate emergente a fost esențială pentru stimularea inovării în cadrul Alianței. Este un adevărat transatlanticist, iar munca lui cu partenerii a adus NATO beneficii importante NATO. Îi urez toate cele bune pentru viitor", a declarat Jens Stoltenberg.

Ulterior, Mircea Geoană a scris într-o postare pe pagina lui de Facebook: „să fiu în conducerea NATO a fost onoarea vieții mele”.

„Îi mulțumesc Secretarului General Stoltenberg pentru încredere și prietenie. Împreună, în ultimii 5 ani, am traversat multe momente dificile, dar am împărtășit și nenumărate realizări, alături de echipa noastră remarcabilă.

Pe măsură ce trec la un nou capitol, privesc cu mândrie la timpul memorabil petrecut în slujba celei mai importante Alianțe din istorie”, a scris Mircea Geoană.

Geoană, notează comunicatul Alianței, este primul român care a ocupat funcția de secretar general adjunct care provine dintr-o țară care s-a alăturat NATO după finalul Războiului Rece.

Cine este Mircea Geoană

Mircea Geoană anunțase deja, pe 25 august, într-un interviu la Digi 24, că „la nivel personal” decizia legată de candidatura sa la alegerile prezidențiale din noiembrie/ decembrie era deja luată.

Printre cei mai bine plasați competitori ai lui Mircea Geonă se numără președintele PSD - Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă - președintele PNL, Elena Lasconi - președinta USR și George Simion - președintele AUR ( Alianța pentru Unirea Românilor).

Unele sondaje de opinie din luna august arătau că Marcel Ciolacu s-ar afla pe primul loc în preferințele electoratului, iar pe locul al doilea ar fi Nicolae Ciucă, dar cu 10% sub președintele PSD.

La începutul lunii august, Mircea Geoană și Marcel Ciolacu s-au întâlnit la un restaurant în București, la ziua jurnalistului Marius Tucă.

Mircea Geoană, în vârstă de 66 de ani, este din octombrie 2019 secretar general adjunct al NATO.

A fost președintele Partidului Social Democrat (PSD) din 2005 până în 2010, iar în 2009 a fost candidatul partidului la funcția de președinte al României. A pierdut cursa la limită, cu o diferență de 0,66% în fața lui Traian Băsescu.

Între 2008 și 2011, Geoană a fost președinte al Senatului României. De asemenea, a fost ministrul de Externe al României între 2000 și 2004.

Înainte de cariera politică, între 1996 și 2000, Geoană a fost ambasador al României în Statele Unite.

Este absolvent al Universității Politehnice din București, al Universității din București, al École Nationale d'Administration din Paris și doctor al Academiei de Studii Economice din București, potrivit CV-ului său.

Anul acesta Mircea Geoană a fost acuzat că a plagiat circa o treime din lucrarea sa de doctorat, potrivit unei investigații PressOne.

78 dintre cele 279 de pagini ar fi fost copiate fără citarea sursei – el ar fi folosit rapoarte ale foștilor președinți americani Bill Clinton și George W. Bush.

Cu privire la acest lucru, Geoană a negat acuzația de plagut și a spus că dezvăluirea este un atac murdar.

„Încă o campanie de fake news nu e nimic nou sub soare. Am în spate o carieră de studii în țară și străinătate în inginerie, drept, administrație publică, economie. Am făcut acest doctorat nu pentru a avea o floare la butonieră sau din nevoia de a ocupa vreo funcție, ci din curiozitate intelectuală și dorința de a cunoște și de a mă perfecționa continuu”, a scris Mircea Geoană pe Facebook pe 4 iulie.

În urma analizei lucrării de doctorat, comisia de etică de la ASE a decis că Mircea Geoana nu a plagiat în lucrarea de doctorat.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

  • 16x9 Image

    Anca Grădinaru

    Anca Grădinaru este senior correspondent la Europa Liberă din februarie 2023.
    Este jurnalist de 25 de ani. Anterior, a lucrat la Ziarul Adevărul, Antena 1, Antena 3, Digi 24 și Radio Europa FM.

    A realizat știri, anchete, reportaje și documentare, radio și de televiziune, în România, Ucraina, Irak, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
     
    A transmis de la majoritatea summiturilor NATO de după aderarea României la Alianța Nord Atlantică și de la reuniuni ale Uniunii Europene, de la vizitele papilor la București și de la primele două ediții ale Jocurilor Invictus la care a participat România.

    Unele dintre reportajele Ancăi Grădinaru au fost premiate de New Mexico Associated Press și Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

    La Europa FM, a realizat emisiunea „Interviurile Europa FM” și „Piața Victoriei”. Este absolventă a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și a unei burse de un an la New Mexico State University din Statele Unite ale Americii.

XS
SM
MD
LG