Linkuri accesibilitate

În ce condiții depun liberalii moțiune de cenzură. Ludovic Orban: Președintele poate dizolva parlamentul după alegeri


Ludovic Orban, liderul formațiunii liberale spune că PNL va depune o moțiune de cenzură
Ludovic Orban, liderul formațiunii liberale spune că PNL va depune o moțiune de cenzură

Liberalii vor depune o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă, a anunţat, luni, Ludovic Orban. Liderul liberalilor a spus, la finalul Biroului Executiv, că, în acest context, liderii grupurilor parlamentare din PNL pot să demareze negocierile cu celelalte partide, „mai puțin cu PSD”.

„PNL a luat astăzi în dezbatere situaţia politică şi a luat decizia depunerii unei moţiuni de cenzură cu atât mai mult cu cât este din ce în ce mai probabilă destrămarea coaliţiei de guvernare şi retragerea unui partid din coaliţia de guvernare. Am decis să demarăm procedurile privitoare la moţiunea de cenzură”, a anunţat Ludovic Orban, la finalul şedinţei Biroului Executiv.

Anunțul lui Orban vine în contextul în care ALDE a decis să iasă de la guvernare, iar Tăriceanu să nu mai candideze la prezidențiale și să facă o alianță cu partidul lui Victor Ponta, ProRomânia.

Cu toate acestea, Orban nu este dispus să mai tragă cu gloanțe oarbe, așa cum s-a întâmplat în sesiunea parlamentară trecută, când moțiunea depusă de opoziție după încarcerarea lui Liviu Dragnea a căzut cu brio la vot.

”Vom depune moțiunea doar când vom avea 236 de semnături. Cred că vor veni alături de noi și cei de la ALDE, și ProRomânia. Sper că același lucru îl va face și UDMR.”, a declarat Ludovic Orban pentru Europa Liberă.

Dar chiar în perspectiva în care moțiunea va trece la vot și, potrivit Constituției, vor cădea două guverne succesive, parlamentul nu poate fi dizolvat cu șase luni înainte de alegerile prezidențiale.

Orban ne-a declarat că ”viitorul președinte va putea dizolva parlamentul imediat după alegerile prezidențiale din noiembrie, moment în care se vor putea organiza alegeri parlamentare anticipate”.

Până atunci însă moțiunea ce va fi inițiată de liberali s-ar putea dovedi inutilă, pentru că prin plecarea ALDE de la guvernare, premierul Dăncilă va fi obligată să vină în fața parlamentului și să ceară un vot de încredere, fiind vorba de o restructurare a guvernului, a cărui componență politică se schimbă.

Liderul PNL a afirmat că i-a mandatat pe liberali să înceapă consultări cu celelalte partide parlamentare „mai puțin cu PSD” în vederea susţinerii moţiunii de cenzură.

„Demarăm practic negocierile pentru moţiunea de cenzură. Obiectivul fundamental al PNL, afirmat în repetate rânduri, este acela de apune capăt cât mai repede posibil acestei guvernări toxice care face un rău imens României. Oricânf vom avea capacitatea de a obţine o majoritate parlamentară care să voteze demietrea acestui Guvern”, a mai precizat Ludovic Orban.

De asemenea, liderul PNL a spus că formațiunea pe care o conduce e pregătită să îşi asume guvernarea în cazul căderii executivului Dăncilă.

„Partidul Naţional Liberal este pregătit, în orice moment, să-şi asume răspunderea guvernării. Ne dorim, în schimb, ca acest lucru să se petreacă după ce puterea va fi oferită, din nou, cetăţenilor români, care să aibă capacitatea de a alege un Parlament legitim”, a mai spus Orban.

Liderii coaliției aflate la guvernare, PSD și ALDE, nu au ajuns la un acord după întâlnirea din această dimineață de la Palatul Victoria, Viorica Dăncilă convocând de urgență Comitetul Executiv al PSD chiar în timpul desfășurării ședinței. Conducerea ALDE decide și ea în Delegația Permanentă dacă iese de la guvernare.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG