Linkuri accesibilitate

Încă o lovitură pentru premierul Dăncilă: Dan Nica nu a fost acceptat de Ursula von der Leyen


 După Rovana Plumb a fost refuzat și Dan Nica pentru portofoliul de comisar european la Transporturi
După Rovana Plumb a fost refuzat și Dan Nica pentru portofoliul de comisar european la Transporturi

Dan Nica ar fi fost respins de Ursula von der Leyen, președintele desemnat al Comisiei Europene, pentru postul de comisar european, după ce Rovana Plumb a fost și ea refuzată anterior. România va trebui să trimită noi propuneri.

UPDATE Mihai Fifor susține că dacă Dan Nica a fost respins se va merge cu altă propunere. ”Există și o a doua propunere ( Gabriela Ciot n.r.), unii spun de rezervă, noi îi spunem că este a doua propunere apșrobată de CEx. Suntem în grafica exactă, așa cum ne-am propus. Să nu ne grăbim, Dan Nica nu a fost respins”, a declarat Mihai Fifor, la un post de televiziune

Europarlamentarul Siegfried Mureșan a confirmat informația pe pagina sa de Facebook. ”După cum v-am spus de câteva zile: președinta aleasă a Comisiei Europene nu va accepta niciun candidat pentru poziția de comisar din partea unui guvern aflat în plină procedură de demitere”, a scris Mureșan.

Siegfried Mureșan explică: ”Dan Nica a fost refuzat de președinta aleasă a Comisiei Europene la finalul lunii august. Respingerea este una definitivă. E clar că Dan Nica nu va fi acceptat niciodată; nici acum, nici în viitor”.

Dan Nica a mai fost propus pentru portofoliul de comisar european odată cu Rovana Plumb, dar la Bruxelles ea a fost cea nominalizată de Ursula von der Leyen în detrimentul lui Dan Nica. Acesta ar fi fost respins, marți, pe considerentul că numele său fusese deja analizat și refuzat în runda cu Rovana Plumb, potrivit unor surse citate de Digi 24.

Pot confirma că Guvernul Român a trimis o scrisoare ieri, care conţinea numele unui candidat, care fusese deja intervievat de către Preşedintele-ales al Comisiei, dar nu a fost acceptat. Echipa Preşedintelui-ales al Comisiei este în continuare în contact cu ambele guverne (român şi maghiar - n.r.), iar procesul (de selecţie - n.r.) continuă”, a declarat, pentru Digi24, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene.

România este deci așteptată să trimită o nouă propunere de comisar european.

Plumb a fost respinsă de Comisia juridică din Parlamentul European, deoarece nu a putut să își justifice împrumuturile făcute, 800.000 de lei, și nici modul în care ele ar putea fi restituite. De altfel, Plumb a anunțat cu doar o zi înaintea ultimei audieri că ar fi restituit împrumutul prin vânzarea a două case.

Viorica Dăncilă a trimis din nou propunerea lui Dan Nica, deși mai mulți europarlamentari i-au atras atenția că există riscul ca Nica să fie respins. Deși chiar Dăncilă a spus că o să trimită două propuneri, adică și pe Gabriela Ciot, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, în final a rămas doar la Dan Nica.

De altfel, Ursula von der Leyen i-ar fi transmis de la bun început Vioricăi Dăncilă că nu este de acord cu Dan Nica, însă premierul a insistat să-i transmită din nou propunerea cu numele acestuia, susțin surse din PSD citate de HotNews.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG